Silvia Radu va conduce în Guvern sectorul sănătății, muncii și protecției sociale, iar Nicolae Ciubuc va fi mai mare pe agricultură, dezvoltare regională și mediu. Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a motivat numirile prin faptul că în domeniile respective, sănătate și agricultură, vor fi lansate proiecte ample.
Silvia Radu deja a reușit să promită că va munci pentru Moldova, pentru moldoveni, pentru ca ei să aibă parte de servicii medicale mai bune și de echitate socială... Da, și să nu creadă cineva că ceea ce a depistat mai înainte Curtea de conturi la Union Fenosa se va repeta în noua sferă de activitate a doamnei Radu.
Din partea sa, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că va semna demisia miniștrilor scoși de către PDM. Deși pe Facebook, șeful statului a scris că este surprins de propunerile guvernării și apar un șir de întrebări față de competența, calitatea profesională și echilibrul politic al acestor candidaturi, puțin probabil că se ajunge la un nou blocaj.
Tălmăcirea virajului „pro-moldovenesc” realizat de Vlad Plahotniuc necesită abilități echilibristice mai îndrăcite. Comentatorul politic Vitalie Andrievschi spune că vectorul pro-Moldova promovat de către Partidul Socialiștilor este diferit de cel al democraților. PSRM se centrează pe ideea de limbă moldovenească, pe susținerea bisericii, lupta împotriva homosexualilor. Vladimir Plahotniuc are o altă viziune – drumuri bune, pensii și salarii bune, apeduct în sate.
Iar Andrei Popov, președintele Institutului de Inițiative Strategice, susține că Europa înseamnă, în primul rând, valori, instanțe de judecată libere, presă liberă, lipsă de corupție. „PDM jonglează foarte mult: ieri spuneau că doar un candidat pro-european vor susține și la alegerile președintelui, și la alegerile primarului, ieri spuneau despre introducerea vectorului european în Constituție, iar azi îi acuză pe alții de faptul că – „oare cât se poate de vorbit despre integrare europeană”, afirmă Andrei Popov. Potrivit lui, acest lucru dovedește faptul că PDM nu este un partid ideologic și îi este foarte ușor să manevreze lucrurile din considerente tactice.
Da. Lucrurile pe „planeta Moldova” se vor a fi altfel decât pe înțelesul întregii lumi. Cu toate „virajurile”, însă, gradul de dezamăgire a europenilor în guvernarea moldovenească este de proporții enorme, crede politologul Dionis Cenușa. De aceea, spune el, răcirea relațiilor Moldova-UE va dura până la schimbarea conducerii în urma unor alegeri cât mai democratice.
În aceste condiții, fiecare cu țambalul lui... Pentru Partidul Liberal țambalul ia forma campaniei naționale „Semnează declarația PL de Unire cu Țara-mamă România”. Semnăturile colectate vor fi prezentare parlamentelor de la Chișinău și de la București. Startul campaniei va fi dat duminică, 23 septembrie. Dar… tot atunci și Alianța pentru Centenar va organiza la Chișinău un marș automobilistic unionist. Nu cumva, vorba cântecului, „drumurile noastre toate, se vor întâlni, odată”?..
Iar președinta PAS, Maia Sandu, crede că dacă alegerile parlamentare vor fi libere și corecte, blocul din care va face parte Partidul Acțiune și Solidaritate va obține majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova.
Scandalul expulzării cetățenilor turci se menține în atenția publică. Reprezentanții Comitetului părintesc de la liceul „Orizont” solicită examinarea tuturor circumstanțelor cazului din 6 septembrie, precum și stoparea unor asemenea practici, care, potrivit semnatarilor, știrbesc imaginea țării. Petiția prezentată într-o conferință de presă la IPN este adresată președintelui Parlamentului, Andrian Candu, premierului Pavel Filip, președintelui Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, Eugen Carpov, șefului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, și avocatului poporului, Mihail Cotorobai.
Vestea bună e că moldovenii își pot permite cheltuieli medii lunare de consum mai mari. În trimestrul doi al anului curent cheltuielile au constituit în medie pe o persoană 2379 lei, fiind în creștere față de aceeași perioadă a anului precedent cu 5,9%. Mai rău e că circa 75% din această sumă sunt date pentru acoperiș de-asupra capului, pe de-ale gurii și pe haine. Pentru cultură, învățământ, distracții, sănătate, cadouri, călătorii și alte lucruri care formează „corola de minuni a lumii”, revine restul, ce mai rămâne, adică...
Amănunte pe IPN!