Reflecții privind schimbarea vectorului politic de către Partidul Democrat

Schimbarea vectorului politic de către Partidul Democrat este văzută diferit de către comentatorii politici. Dacă unii consideră că prin declararea orientării pro-Moldova se demonstrează renunțarea parțială la ideea de integrare europeană, alții spun că vectorul european al Republicii Moldova nu va avea de suferit.

Comentatorul politic Vitalie Andrievschi spune că vectorul pro-Moldova promovat de către Partidul Socialiștilor este diferit de cel al democraților. PSRM se centrează pe ideea de limbă moldovenească, pe susținerea bisericii, lupta împotriva homosexualilor. „Aceasta este politica pro-Moldova a lui Igor Dodon. El vrea o asemenea Moldovă. Vladimir Plahotniuc are o altă viziune – drumuri bune, pensii și salarii bune, apeduct în sate. Aceasta este diferența între percepțiile pro-Moldova”, menționează Vitalie Andrievschi. Chiar dacă PDM se orientează spre un program pro-Moldova, nu a renunțat la integrarea europeană. S-au schimbat doar abordările tactice, mai spune comentatorul.

Andrei Popov, președintele Institutului de Inițiative Strategice, susține că liderii Partidului Democrat vorbesc despre integrarea europeană în termeni materiali – pensii, salarii, grădinițe. Dar Europa înseamnă, în primul rând, valori, instanțe de judecată libere, presă liberă, lipsă de corupție. „PDM jonglează foarte mult: ieri spuneau că doar un candidat pro-european vor susține și la alegerile președintelui, și la alegerile primarului, ieri spuneau despre introducerea vectorului european în Constituție, iar azi îi acuză pe alții de faptul că – „oare cât se poate de vorbit despre integrare europeană””, afirmă Andrei Popov. Potrivit lui, acest lucru dovedește faptul că PDM nu este un partid ideologic și îi este foarte ușor să manevreze lucrurile din considerente tactice.

Vineri, 14 septembrie, Partidul Democrat a anunțat că se va poziționa ca fiind un partid „pro-Moldova”, partid care acționează pentru toți moldovenii și cu o agendă care are drept prioritate problemele oamenilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE