Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 14 iunie 2019

Partidul Democrat a decis să se retragă de la guvernare începând cu ziua de 14 iunie. Potrivit lui Vladimir Cebotari, decizia democraților a fost luată în cadrul Consiliul Național Politic al formațiunii și are la bază „lipsa deschiderii la dialog a partidelor parlamentare și dorința de a debloca criza în care se află Republica Moldova”. Vladimir Cebotari a mai menționat că, indiferent ce soluții se vor găsi în continuare, câtă vreme sunt în vigoare deciziile Curții Constituționale, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, a afirmat reprezentantul partidului.

Ultimele hotărâri ale Curții Constituționale au fost adoptate în grabă, cu mari abateri de la justiție și de la justiția constituțională, fiind aplicată o procedură arbitrară. Aceasta este concluzia unanimă a participanților la masa rotundă, organizată de Institutul de Relații Internaționale din Moldova. În opinia doctorului habilitat în drept Alexandru Arseni, Curtea Constituțională este obligată să asigure supremația Constituției și că orice act care contravine legii supreme nu are putere juridică. „Deciziile Curții Constituționale au fost adoptate împotriva jurisprudenței. Procedura de examinare a fost fără actele pe masă și fără a fi ascultate părțile”, a conchis Alexandru Arseni.

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ministru de interne numit în Guvernul Maiei Sandu, spune că situația în care s-a pomenit Republica Moldova se numește uzurparea puterii în stat.  Potrivit lui, primul episod al uzurpării puterii în stat s-a produs cu mult timp înainte, atunci când a avut loc împărțeala de funcții între politicieni, iar acum este un nou episod pentru care va răspunde un grup restrâns de oameni. Dintre aceștia, potrivit lui, vor fi și judecători de la Curtea Constituțională. „Ăștia, dacă nu-și revizuiesc foarte repede hotărârile, vor ajunge la pușcărie”, a declarat politicianul. De asemenea, actualmente, în Republica Moldova are loc un puci la care este complice conducerea forțelor de ordine. Potrivit lui, „există o huntă care nu se vrea dusă de la putere”.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu susține că protestul pașnic anunțat pentru duminică de ACUM și ar putea intra într-o zonă a turbulențelor de care ar putea profita PDM. Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au recurs la această manifestație nu pentru a impresiona Partidul Democrat, care a blocat instituțiile statului, dar pentru a arăta comunității internaționale că nu ar fi dispuse să accepte o altă desfășurare a lucrurilor. Și că nu vor merge la o negociere cu PDM, așa cum cel mai probabil li se sugerează de peste hotare.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, consideră că formarea noului Guvern nu este legitimă. Potrivit lui, nu este clar de ce aduc oameni care mult timp nu au fost în țară și aceștia nu au trecut Comisia de integritate care este obligatorie. Totodată, Vladimir Voronin spune că în ultimii ani Curtea Constituțională a fost supusă politic celor care erau la guvernare și au făcut diferite încălcări. „Prima încălcare, cea mai gravă, a Curții Constituționale constă în faptul că ei calcă în picioare Articolul 2 al Constituției care vorbește despre faptul că suveranitatea în țară aparține poporului , dar nu unui grup de persoane și nu CC”, a afirmat comunistul.

Mai mulți primari, viceprimari și consilieri locali din țară și-au exprimat pe 14 iunie, susținerea pentru Parlamentul legitim și pentru Guvernul condus de Maia Sandu. În cadrul unui eveniment organizat în fața legislativului, aleșii locali au prezentat o declarație comună prin care îi solicită Partidului Democrat să asigure transmiterea civilizată a puterii, în conformitate cu voința cetățenilor exprimată prin votul din 24 februarie.

Accesul la piața de gaze naturale din România va spori securitatea energetică. Gestionarea corectă a aspectelor investiționale, tehnice și chiar geopolitice poate avea un rol determinant asupra materializării complete a rețelei de transport de gaze naturale din România spre Chișinău. Ana Otilia Nuțu, expert în energie în cadrul Expert-Forum, susține că până la finalizarea proiectului trebuie elaborate reglementările necesare pentru o concurență reală în sectorul gazelor și aplicarea completă a Pachetului Energetic Trei. Atât pentru intrarea furnizorilor români și ucraineni în piața moldovenească de gaze, cât și pentru folosirea infrastructurii de gaze din Ucraina este esențial ca în regiune, Moldova, Ucraina și România, să se aplice fără excepții regulile pieței energetice europene unice.

În parcurile publice din capitală sunt amplasate cisterne cu apă potabilă. Potrivit unui comunicat de presă al „Apă-Canal Chișinău”, decizia furnizorului de apă face parte din măsurile complexe de minimalizare a impactului temperaturilor caniculare asupra sănătății populației din municipiul Chișinău. În această perioadă, subdiviziunile municipale, în comun cu Centrul de Sănătate Publică Chișinău și Direcția municipală pentru siguranța alimentelor vor asigura supravegherea calității produselor perisabile. Astfel, vor fi monitorizate condițiile de păstrare a mărfurilor alimentare în piețe, etc.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.