Mitingul pașnic de duminică ar putea degenera în turbulențe, opinie

Comentatorul politic Vlad Țurcanu susține că, dacă la protestul pașnic anunțat pentru duminică de ACUM și PSRM vor veni oameni care vor încerca să tulbure liniștea, nu se știe în ce se va transforma această manifestație. În opinia lui, această acțiune, deși necesară, este foarte delicată pentru că am putea intra într-o zonă a turbulențelor de care ar putea profita PDM. Declarația a fost făcută în platoul TVR Moldova, transmite IPN.

Vlad Țurcanu consideră că Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au recurs la această manifestație nu pentru a impresiona Partidul Democrat, care a blocat instituțiile statului, dar pentru a arăta comunității internaționale că nu ar fi dispuse să accepte o altă desfășurare a lucrurilor. Și că nu vor merge la o negociere cu PDM, așa cum cel mai probabil li se sugerează de peste hotare.

Politologul Igor Volnițchi este de părere că marșul pașnic, pe care îl organizează PSRM și ACUM, reprezintă un al treilea pas pentru promovarea noii guvernări care s-a format la Chișinău. În opinia lui, primul a fost transmiterea unui mesaj puternic referitor la formarea majorității și învestirea Guvernului. A doua parte a fost valul de mesaje de susținere venit din străinătate. „Asemenea pași vor fi foarte mulți și filiera cetățenească presupune și alte forme de manifestații, cum ar fi organizarea unui protest mai mare. Și acesta trebuie să fir urmat și de alte acțiuni mai mici care sunt targhetate pe anumite persoane și entități”, menționează Igor Volnițchi.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră ilegale îndemnurile politicienilor față de populație cu mesajul de a ieși în stradă. „E clar că acest Guvern cu probleme de legalitate dorește să compenseze lipsa legalității prin legitimitate. De asta și domnul Dodon, atunci când s-a referit la situația lor și la Guvernul ales în Parlament, a spus că el este legitim transmițând un mesaj oamenilor, dar n-a spus că el este legal. Pentru că sunt grave probleme de legalitate și constituționalitate”, a mai spus comentatorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.