logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 5 februarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-5-februarie-2019-7978_1046850.html

Fiodor Ghelici susține că Rusia intervine în campania electorală din Moldova. „Vă rog, nu faceți presiuni asupra alegătorului nostru și nu ne mai șantajați”, i s-a adresat Fiodor Ghelici președintelui. Activistul a spus că moldovenii au răbdat ani la rând, pentru că sunt toleranți, au răbdat deposedările de teritorii, implicarea în regiunea transnistreană. Însă, deja agenții economici își orientează activitatea spre piața europeană, pentru că Federația Rusă, în opinia sa, nu mai este un partener sigur. Și tinerii care anterior munceau în Federația Rusă, pleacă în statele europene, în SUA, pentru că acolo au văzut o altă viață, mai bună.

În cadrul unei conferințe de presă, lidera PAS, Maia Sandu, copreședinta blocului ACUM, a spus că blocul își asumă implementarea plenară și responsabilă a tuturor angajamentelor care sunt stipulate în Acordul de Asociere, așa încât să fie posibilă depunerea cererii de aderare până în 2023. „Blocul ACUM este unica forță credibilă care poate fi garantul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

„A ne integra în Europa înseamnă a prelua cu seriozitate modelele bune și foarte bune de funcționare a societăților democratice și dezvoltate din vestul Europei. A ne integra în Europa înseamnă, de fapt, a trăi bine, aici, în Moldova”, a declarat Andrei Năstase, liderul PPPDA și copreședinte al blocului.

Partidul Politic „Voința Poporului” consideră referendumul consultativ din 24 februarie un exercițiu nelegal, nedemocratic și o publicitatea foarte scumpă pentru Partidul Democrat, pe banii cetățenilor, care trebuie să voteze în acest exercițiu – contra. Partidul Politic „Democrația Acasă” îndeamnă alegătorii din diasporă să nu participe la referendum, pentru a nu pierde din timp, astfel încât peste hotare să reușească să voteze cât mai multă lume în cadrul alegerilor parlamentare. Pe alegătorii din țară îi îndeamnă să scrie pe buletinele de la referendum cuvântul „unire”. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” susține reducerea numărului de deputați, nu și posibilitatea de a-i revoca și îndeamnă votanții să scrie pe al doilea buletin „vrem pedeapsa cu moartea pentru deputatul corupt”.

Partidul Politic „Voința Poporului” și Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” boicotează alegerile pe circumscripțiile uninominale, iar Partidul Politic „Democrația Acasă”, chiar dacă participă la aceste alegeri în regiuni, condamnă schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, ar fi necesar să se revină la principiile de guvernare de coaliție autentică, precum și trebuie restabilită echitatea social-politică prin prezența verzilor în Parlament, așa cum este în alte țări, în care problemele și soluțiile pot fi similare, susțin reprezentanții Partidului Politic Partidul Verde Ecologist. Totodată, în Parlament, după un an centenar în care suflul românesc s-a ridicat la cel mai înalt nivel, trebuie să acceadă o voce unionistă adevărată, și nu declarată, care va promova și va argumenta importanța unirii cu România, ca singura soluție fiabilă pentru Republica Moldova, afirmă reprezentanții Partidului Liberal.

Raportul preliminar prezentat de Misiunea ENEMO este neutru, iar realitatea din Republica Moldova la ora actuală este mai dură decât se reflectă în acest raport.  Comentatorul politic Alexandr Petcov spune că „Nu putem astăzi să vorbim despre un proces electoral democratic, despre un exercițiu democratic așa cum ar trebui să fie. Nu putem vorbi despre participarea cetățenilor la luarea deciziilor prin alegeri pentru că acestea nu sunt alegeri. Tot ce spun observatorii indică destul de clar asupra acestor deficiențe. Nu știu la ce se așteaptă ambasadorii în prezent”, a spus comentatorul.

În opinia fostului consilier municipal Oleg Cernei „faptul că în fiecare zi vedem aceste autocare cu cetățeni cu sacoșe, în plină zi, în centrele raionale sau cetățeni aduși cu microbuzele în fața Primăriei din Orhei, la ore nocturne, unde oamenii din Primărie ies cu sacoșe și nicio instituție de stat nu se autosesizează, nici Comisia Electorală Centrală, nici organele de drept, este incalificabil”.

Geopolitica nu mai are acum același impact ca la alegerile parlamentare precedente. Alexandru Solcan Înainte de alegeri s-au profilat anumite creșteri economice, pe care se bazează anumite suporturi sociale și guvernarea susține că va continua această tendință. „Totodată, este și partea goală a paharului – cu actuala guvernare este asociat ceea ce s-a întâmplat în sistemul financiar-bancar, chiar dacă, după cum vorbesc mulți experți, problemele au fost depășite, oricum nu au fost recuperate niște sume”, spune politologul.

În acest sens, analistul politic Anatol Țăranu consideră că „este mai complicat când ești în opoziție, mai ales dacă niciodată n-ai fost la guvernare. Atunci vii cu niște chestii care volens-nolens ar putea fi acuzate de populism”.

În primul an de activitate, peste 6600 de persoane au fost angajate în companiile din cadrul Moldova IT Park. Salariul mediu al acestora ajunge la aproape 26 de mii de lei. În această perioadă, exporturile rezidenților au crescut până la 600 de milioane de lei în trimestrul IV de activitate, iar numărul companiilor cu capital străin a ajuns la 96. În primul an de activitate, peste 6600 de persoane au fost angajate în companiile din cadrul Moldova IT Park. Salariul mediu al acestora ajunge la aproape 26 de mii de lei. În această perioadă, exporturile rezidenților au crescut până la 600 de milioane de lei în trimestrul IV de activitate, iar numărul companiilor cu capital străin a ajuns la 96.

Punctul comun de trecere „Palanca” poate fi traversat de toate categoriile de transport. Complexul a fost edificat în cadrul unui proiect de 6,18 milioane de euro, bani acordați în mare parte de Uniunea Europeană.

Deputatul PDM Marian Lupu este singurul candidat la concursul pentru funcția de președinte al Curții de Conturi. Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a examinat, în ședința de marți, 5 februarie, actele depuse și a decis că sunt întrunite toate condițiile pentru admiterea deputatului la concursul public.

Un bărbat de 68 de ani din capitală a murit în urma complicațiilor date de gripă. Este al 13-lea caz înregistrat de către autorități în perioada 1 octombrie – 31 ianuarie. Niciuna dintre victime nu era vaccinată contra virusului gripal, deși făceau parte din categoria cu risc sporit de îmbolnăvire.

Amănunte pe IPN!