„Voința Poporului”, „Democrația Acasă” și „Speranța-Надежда”, despre referendum. Dezbateri IPN

Partidul Politic „Voința Poporului” consideră referendumul consultativ din 24 februarie un exercițiu nelegal, nedemocratic și o publicitatea foarte scumpă pentru Partidul Democrat, pe banii cetățenilor, care trebuie să voteze în acest exercițiu – contra. Partidul Politic „Democrația Acasă” îndeamnă alegătorii din diasporă să nu participe la referendum, pentru a nu pierde din timp, astfel încât peste hotare să reușească să voteze cât mai multă lume în cadrul alegerilor parlamentare. Pe alegătorii din țară îi îndeamnă să scrie pe buletinele de la referendum cuvântul „unire”. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” susține reducerea numărului de deputați, nu și posibilitatea de a-i revoca și îndeamnă votanții să scrie pe al doilea buletin „vrem pedeapsa cu moartea pentru deputatul corupt”. Pozițiile au fost exprimate de candidații respectivelor formațiuni politice, la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 103-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Teodor Cârnaț, candidat din partea Partidului Politic „Voința Poporului”, concurent electoral nr.9 pe circumscripția națională, consideră că PDM își face campanie electorală prin acest referendum, care costă cetățenii circa zece milioane de lei. Potrivit lui, din punct de vedere constituțional, cele mai importante probleme ale societății, cum ar fi furtul miliardului, exodul populației, genocidul, pot fi scoase la referendum, inclusiv subiectul unirii cu România. Formațiunea pledează pentru referendumuri, dar nu ca acestea care sunt propuse de PDM, fiindcă efectele referendumului consultativ sunt egale cu zero. Potrivit candidatului, în Constituție se spune că hotărârea adoptată de către popor la referendum are forță juridică supremă, or, referendumul consultativ din 24 februarie 2019 nu are nicio forță juridică.

Teodor Cârnaț a amintit despre referendumul consultativ din anul 1999, organizat de fostul președinte Petru Lucinschi, la care se întreba dacă poporul vrea ca Republica Moldova să fie guvernată de un regim prezidențial. Poporul a spus da, însă Parlamentul peste noapte a modificat Constituția și s-a trecut la regimul de guvernare parlamentar, deși ulterior s-a demonstrat că modificarea este neconstituțională. În opinia sa, reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 bate în primul rând în instituția reprezentativității, fiindcă Parlamentul nu este o întreprindere care se conduce de principiul conform cărora micșorarea numărului de angajați generează economii. În opinia sa, democrația costă și pentru a avea un Parlament reprezentativ, este necesar un număr optimal de deputați, în conformitate cu numărul cetățenilor. Candidatul a menționat că și revocarea mandatului de deputat este o problemă artificială și populistă.

Potrivit lui, inițiative similare au propus anterior Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, care au promovat reducerea numărului de deputați. PDM, în opinia sa, a plagiat ideea pentru că a înțeles că aceasta are priză la populație. „Și au decis să lanseze o fumigenă poporului, să se deplaseze de la problemele grave, de la programele electorale și discută despre referendum. Recomandarea noastră este să mergeți la referendum pe 24 februarie, votați contra pentru ca să demonstrați actualei guvernări că nu are dreptate și nu se poate să se joace cu voința poporului. Dacă dorea să organizeze un referendum constituțional, PDM putea sa o facă din 2016 până în prezent”, a notat Teodor Cârnaț.

Anatol Ursu, candidat din partea Partidului Politic „Democrația Acasă”, concurent electoral nr.11. pe circumscripția națională, crede că referendumul este o idee a PDM ingenioasă și abilă ca să-și facă și cu această ocazie campanie electorală. Îndemnul formațiunii legat de buletinele de vot la referendum sunt diferite pentru alegătorii din interiorul și din afara țării. Cei din țară sunt îndemnați să să scrie pe ambele buletine „unire”, astfel pentru a afla câți de mulți oameni își doresc unirea. Potrivit lui, în condițiile în care este un referendum consultativ – să fie lumea consultată pe o problemă care interesează cu adevărat, în defavoarea unor probleme inventate pe care le propune PDM.

Anatol Ursu este de părere că pentru cetățenii din diasporă este imperativ sa nu ia aceste buletine. Potrivit lui, toți țin minte cozile interminabile, la alegerile precedente, de la secțiile de votare de peste hotare, unde oamenii, care au stat câte 3-5 ore ca să voteze, nu au reușit. În opinia sa, precedentul s-a creat în condițiile în care se vota pe un singur buletin, iar acum  vor fi patru buletine și se va pierde din timp de patru ori mai mult. Din acest considerent îndemnul pentru diaspora este nici să nu accepte buletinele pentru referendum.

Andrei Donică, candidat din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, concurent electoral nr.12. pe circumscripția națională, susține că, în pofida faptului că Partidul Democrat vrea să-și facă PR, Mișcarea optează pentru reducerea numărului de deputați. În viziunea sa, 101 deputați este un număr prea mare, pentru că și cetățeni sunt tot mai puțini în țară. De asemenea, candidatul este de părere că în prezent în Parlament decid cel mult șapte deputați, lideri de partide, iar restul execută ce decid formațiunile lor.

Cât ține de posibilitatea de a revoca parlamentarii din funcție, Andrei Donică afirmă că aceasta este o ficțiune pentru că deputații nu au frică de revocare, mizând pe scheme instrumente corupționale. De aceea candidatul consideră că, pentru corupție, deputaților le trebuie aplicată pedeapsa capitală și dacă s-ar lansa o astfel de inițiativă, el ar fi primul care ar semna. Însă, majoritatea politicienilor nu ar semna pentru aceasta. „Noi îndemnăm oamenii, referitor la revocare, să scrie pe buletin că vor pedeapsa cu moartea pentru deputatul corupt”, a mai spus Andrei Donică.

Participanții la dezbateri au venit și cu mesaje la adresa alegătorilor, motivând de ce anume candidații formațiunilor pe care le reprezintă trebuie votați.

„Suntem niște tineri care au venit din mediul civic. Am luptat până acum, mai bine de zece ani, pe baricadele unioniste. Am decis să ne implicăm pe listele unui partid ca să ducem mesajul unionist în Parlament Republicii Moldova și sloganul nostru în aceste alegeri este: „Fără foști”. Aceasta înseamnă fără foști miniștri, fără foști parlamentari, fără foști membri de Guvern. Aceasta înseamnă că suntem o echipă tânără, care vine cu proiecte pragmatice pentru apropierea Republicii Moldova de România, pentru că avem 27 de ani în care ni se spune că nu este momentul, găsim tot felul de eroi naționali sau locali, regionali, care ne promit că timpul unirii va veni mai târziu”, a declarat Anatol Ursu.

Andrei Donică a îndemnat alegătorii să susțină echipa sa, care este cu numărul 12 în buletinul de vot și cu sloganul „Stop genocid”. „De ce? Deoarece, indiferent dacă vom ajunge în Parlament sau nu vom ajunge, noi deja luptăm pentru a stopa genocidul. Și pe această cale vă rog, dacă aveți pensionari, invalizi cunoscuți, copii până la 18 ani, dacă are cineva din rude, spuneți-le să se adreseze, să vină pe adresa noastră Zelinski, 26/1, oficiu 1. Veniți, noi vă oferim jurist gratis și ne adresăm în judecată ca să obținem minimul de existență de 2072 de lei. Ajungem până la CEDO și 100% câștigăm”, spune candidatul.

„Ne-am lansat ca partid politic pentru ca să vă aducem alternativa și ca să nu spuneți după alegeri că nu ați avut pe cine vota. Aveți în prezent posibilitatea să votați partide care au mai fost la guvernare, dar niciodată nu le-a interesat independența țării, drepturile omului, integritatea teritorială. Noi, Partidul „Voința Poporului” venim din popor și vom lucra pentru popor. În acest sens, vocea noastră va fi vocea voastră în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Au demonstrat-o majoritatea membrilor Partidului „Voința Poporului” în funcțiile pe care le-au avut și au demonstrat că pot vorbi în numele poporului, chiar cu riscul de a fi privați de libertate. Aveți posibilitatea să faceți în prezent o alegere corectă, pentru a avea o portavoce în Parlament în numele poporului”, a declarat Teodor Cârnaț.

La dezbaterile de luni, 4 februarie, a fost invitat și reprezentantul Partidului Regiunilor din Moldova, concurent electoral nr.10, dar care nu a acceptat.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor și ai Partidului Socialiștilor. La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, dar care nu a onorat invitația. Pe 31 ianuarie, au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanții Partidului Politic „Șor”, ai Partidului Mișcarea Antimafie, ai Partidului Politic „Partidul Nostru” și ai Partidului Național Liberal,

Pentru marți, 5 februarie, sunt programate dezbateri electorale cu participarea candidaților din partea Partidului Politic Partidul Verde Ecologist și Partidului Liberal.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Vă rog să mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.