„Jurnalul săptămânal la Europa Liberă” la a 13-a ediție

Print Send by email
06:38, 24 Feb 2018

„Jurnalul săptămânal la Europa Liberă” la a 13-a ediție

Cea de-a 13-a ediție a „Jurnalului săptămânal la Europa Liberă”, a fost lansată la Chișinău în seara zilei de vineri, 23 februarie. Culegerea cuprinde 104 săptămâni din viața personalităților din politică, afaceri, cultură, dar și oamenilor simpli din Republica Moldova, transmite IPN.

Coordonatoarea volumului, jurnalistă la Radio Europa Liberă, Valentina Ursu, consideră că nu e neapărat să fii scriitor ca să mânuiești condeiul, iar multă lume din Moldova posedă pe deplin acest talent. Jurnalista spune că pe foarte mulți dintre protagoniștii Jurnalului i-a cunoscut de multe ori altfel, pe parcursul a 13 ani, iar mărturiile acestora deseori vin să facă  concurență informațiilor oficiale. „Noi vrem ca peste ani, cititorii acestei cărți să facă o comparație, cum este în Republica Moldova, nu doar din informația oficială, dar și din ceea ce au scris oamenii simpli. Mi se pare că această radiografie a realității din Republica Moldova poate fi comparată cu ceea ce ne spun cei de la putere”, a remarcat Valentina Ursu.

Oana Serafim, directoarea serviciului pentru Republica Moldova al postului Radio Europa Liberă, a spus că politicienii de la Chișinău au nevoie să știe că Moldova este mai mare decât doar Chișinăul. „Cred că poveștile fiecăruia din semnatarii Jurnalului arată o Moldovă adevărată și o Moldovă fără fard, de la care mulți oameni ar avea ce să învețe. Dacă vă veți uita de la volumul 1, 2, 3, veți vedea drumul pe care l-a făcut această țară și ne va ajuta să vedem Moldova fără fard”, a spus Oana Serafim.

Politiciana Maia Sandu, una dintre protagonistele Jurnalului, consideră că istoriile pe care le conține acesta, vin să completeze istoria adevărată. „Dacă se apucă politicienii să scrie istorie, cred că putem să contăm doar pe ceea ce vor scrie oamenii. Sper să nu se ajungă acolo, să nu facă politicienii istorie”, a remarcat Maia Sandu.

Cel mai tânăr autor, elevul Ciprian Raețchi, a menționat că pentru el, ținerea unui jurnal timp de o săptămână a fost o experiență foarte deosebită pentru că niciodată nu a mai încercat să adune la un loc, pe hârtie, toate activitățile sale dintr-o săptămână. Apreciază Europa Liberă pentru colectivul prietenos, dar și ca sursă de informare.

Arina Spătaru, femeie de afaceri Bălți a spus că pentru ea, Europa Liberă este libertate, iar libertatea în opinia dânsei este să faci altceva decât ce faci în fiecare zi.

În aceeași seară a fost lansat și cel de-al 11-lea volum din seria „Realitatea cu amănuntul la Europa Liberă”, semnat de scriitorul și jurnalistul Iulian Ciocan. „Tabletele mele sunt într-o competiție permanentă cu romanele mele și atât tabletele cât și romanele sunt vizitate de iluzia că realitatea pe anumite segmente poate fi schimbată. Dar eu nu am iluzia că un oarecare conducător important va fi cutremurat de un text de-al meu și va face această schimbare, dar observ reacții din partea oamenilor din societate și asta este important”, a spus Iulian Ciocan.

În aceeași colecție a fost lansat un DVD cu patru ediții ale emisiunii TV „Pur și simplu”, ciclu realizat de Radio Europa Liberă în Moldova.

 

06:38, 24 Feb 2018

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Salariile unor categorii de arhiviști vor fi majorate cu 20% Conducerea de vârf a exprimat condoleanțe în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD
free
Moldova va adera la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene
free
Persoanele care aruncă deșeuri din automobil vor fi sancționate
Ceilalți trei membri ai echipajului SMURD au fost găsiți decedați
free
O persoană a murit, iar altele trei au dispărut după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit
free
Serviciul Hidrometeorologic anunță risc de inundații locale
free
Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
Fără vize în Indonezia
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free
01 Iunie 2016
Biroul de Migrație: Numărul solicitărilor de azil s-a dublat Ziua ocrotirii copilului, marcată printr-un program de activități în centrul capitalei
free
Compensații pentru victimele represiunilor politice Asociația „Fumătorii responsabili”: Noua lege privind controlul tutunului este imperfectă
Noaptea trecută, la Chișinău, a căzut norma lunară de precipitații
free
Nicolae Timofti: Copiii reprezintă cel mai mare capital pe care poate să-l aibă un popor
free
Ministrul Mediului anunță schimbări
free
Corina Fusu: Regulile pentru susținerea examenelor de Bacalaureat vor fi menținute
free
31 Mai 2016
Acțiune de sensibilizare organizată de studenții de la USMF
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Pe 25 martie se va vota Reîntregirea ȚăriiConferințe IPN [HD] | Prețul inegalității din Moldova
Conferințe IPN [HD] |Chișinăul de seară, orașul luminilor, rezultatul concursuluiConferințe IPN [HD] | PUN își consolidează rândurile
Vezi toate
banner ceu
banner creditex