Fiecare a șasea femeie pe parcursul vieții este supusă violenței în familie, studiu

Print Send by email
10:15, 30 Iul 2016

Fiecare a șasea femeie pe parcursul vieții este supusă violenței în familie, studiu

Fiecare a șasea femeie din Moldova, în vârstă de 15-64 de ani, este supusă pe parcursul vieții unei forme anumite de violență în familie, arată datele Profilului femeilor victime ale violenței, elabortat de UN Women Moldova și Biroul Național de Statistică, transmite IPN.

Dacă violența în afara familiei poartă în sine un caracter spontan, atunci violența în familie reprezintă un fenomen cu caracter ciclic, care nu se oprește de la sine, sporind în intensitate și gravitate în timp. Mediul de reședință, statutul social și economic, starea civilă, dar și vârsta femeii joacă un rol important asupra vulnerabilității acesteia față de violența în familie.

Studiul relevă că cel mai frecvent victime ale acestui fenomen sunt femeile din mediul rural – 68,2%, rata prevalenței violenței pe parcursul vieții asupra acestora fiind mai ridicată cu 10,8 puncte procentuale față de cea a femeilor din mediul urban. Dacă ne referim la vârstă, cele mai vulnerabile sunt femeile de 45-54 de ani (70,3%) și cele de 55-59 de ani (69,1%). Totodată, peste jumătate dintre femeile mai tinere, în vârstă de 15-44 ani, se confruntă cu violență în familie. Cel mai frecvent pe parcursul vieții s-au confruntat cu cazuri de violență din partea soțului sau partenerului de viață, fost sau curent, femeile divorțate sau separate și cele văduve, iar cel mai rar – cele care trăiesc în concubinaj.

Formele violenței în familie sunt multiple. Circa 60% dintre femei s-au confruntat pe parcursul vieții cu violență psihologică, 55% – cu forme ale violenței psihologice orientate spre izolare socială, iar fiecare a zecea femeie cel puțin o dată a suferit din cauza violenței economice. De asemenea, circa 40% dintre femei au fost supuse cel puțin o dată violenței fizice, iar circa 19% dintre acestea – violenței sexuale. Totodată, 12,3% dintre femei pe parcursul vieții s-au confruntat cu cele forme cumulate de violență: psihologică, fizică și sexuală din partea soțului sau partenerului.

În pofida unui nivel destul de ridicat de raportare a cazurilor de violență produse asupra femeilor, o bună parte dintre acestea rămân a fi neraportate. Circa 1/3 dintre femeile-victime ale violenței în familie și peste 1/5 dintre victimele violenței din partea unor persoane terțe niciodată nu au raportat cazurile cu care s-au confruntat. Femeile rurale sunt mai deschise în raportarea cazurilor de violență.

Ar fi greșit de considerat că femeile sunt doar victime și niciodată autoare ale acțiunilor de violență. Datele statistice arată că femeile săvârșesc infracțiuni, însă într-o proporție mult mai mică decât bărbații. Rata infracționalității în rândul femeilor este de 96 cazuri la 100 de mii de femei, iar în cazul bărbaților la 100 de mii populație masculină revin 1107 infracțiuni. Profilul a concluzionat că în Moldova violența afectează în mod special femeile din motivul persistenței stereotipurilor și convingerilor privind rolurile tradiționale patriarhale de gen în familie și societate.

10:15, 30 Iul 2016

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Salariile unor categorii de arhiviști vor fi majorate cu 20% Conducerea de vârf a exprimat condoleanțe în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD
free
Moldova va adera la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene
free
Persoanele care aruncă deșeuri din automobil vor fi sancționate
Ceilalți trei membri ai echipajului SMURD au fost găsiți decedați
free
O persoană a murit, iar altele trei au dispărut după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit
free
Serviciul Hidrometeorologic anunță risc de inundații locale
free
Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
Fără vize în Indonezia
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free
01 Iunie 2016
Biroul de Migrație: Numărul solicitărilor de azil s-a dublat Ziua ocrotirii copilului, marcată printr-un program de activități în centrul capitalei
free
Compensații pentru victimele represiunilor politice Asociația „Fumătorii responsabili”: Noua lege privind controlul tutunului este imperfectă
Noaptea trecută, la Chișinău, a căzut norma lunară de precipitații
free
Nicolae Timofti: Copiii reprezintă cel mai mare capital pe care poate să-l aibă un popor
free
Ministrul Mediului anunță schimbări
free
Corina Fusu: Regulile pentru susținerea examenelor de Bacalaureat vor fi menținute
free
31 Mai 2016
Acțiune de sensibilizare organizată de studenții de la USMF
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |  CAPC.  Legea taxei de stat, expertizăConferințe IPN [HD] | "Uzurparea puterii în Republica Moldova"
Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici, Anatol PlugaruConferințe IPN [HD] | Antimafie: Moldova în fața unei noi provocări
Vezi toate
banner creditex