Cei mai buni angajatorii ai persoanelor cu dizabilități, premiați la Gala RemarcAbilitatea

Print Send by email
07:18, 08 Dec 2018

Cei mai buni angajatorii ai persoanelor cu dizabilități, premiați la Gala RemarcAbilitatea

Angajatorii care s-au remarcat pe parcursul anului 2018 prin cele mai bune practici în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități au fost premiați în cadrul Galei RemarcAbilitatea, ediția a IV-a, desfășurată pe 7decembrie. Companiile au fost premiate la cinci categorii, fiind anterior selectate de o comisie de experți alcătuită din reprezentanții ai instituțiilor promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, transmite IPN.


Cele mai multe persoane cu dizabilități în 2018 au fost angajate la Handitehnica SRL, fabrică care se ocupă de confecționarea hainelor pentru organele de forță. Aici, din puțin peste 50 de angajați, mai mult de jumătate sunt persoane cu dizabilități. Directoarea companiei, Olga Dodon, a menționat că apreciază la angajații săi cu dizabilități bunăvoința și dorința de a face ceva. Ea a mai spus că se mândrește cu lucrul pe care-l fac și e mulțumită de munca persoanelor angajate.

Angajatorul remarcabil pentru angajarea persoanelor cu dizabilități prin angajarea asistată a fost desemnată SRL Mozaic Creștin. Compania are șase angajați dintre care doi sunt cu dizabilități. Persoanele care lucrează aici creează icoane pentru biserici pe mozaic, din sticlă colorată. Nadejda Vioară, coordonator de producție a companiei, a ținut să menționeze că autocompătimirea permanentă de la nimicuri a oamenilor nu este motivată, pe fonul atitudinii persoanelor cu dizabilități care nu se plâng de nimic, activează, iubesc. „ Ei te fac să fii mai puternic, să mergi înainte și trebuie să fii mulțumit de ceea ce ai”, a spus Nadejda Vioară.

Dorin Stăvița a fost numit antreprenorul remarcabil, persoană cu dizabilități care a inițiat o afacere și a creat locuri de muncă pentru alte persoane cu dizabilități. Împreună cu soția sa, și ea cu dizabilitate, Dorin Stăvița a deschis o afacere ce vizează prestarea serviciilor de copiere, printare, laminare etc. Bărbatul spune că l-a motivat să pornească o afacere necesitatea de a avea un loc de muncă, iar acum, faptul că nu depinde de nimeni e cel mai important pentru că este mult mai independent.

Cei mai remarcabili angajatori care au întreprins măsuri de acomodare rezonabilă a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități au fost desemnați Agenția de Presă IPN și Centrul Psiho-socio-pedagogic al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău.

Directorul Agenției de Presă IPN, Valeriu Vasilică, a menționat că angajarea persoanelor cu anumite deficiențe de vedere nu a fost o provocare, ci mai degrabă un avantaj pentru instituția pe care o reprezintă, deoarece aceasta a câștigat doi colegi buni. De asemenea, nu e nimic remarcabil în astfel de angajări, ci e un proces firesc de selectare și creșterea a personalului, lucru necesar pentru prosperarea afacerii. Directorul IPN consideră că, dacă unor persoane li s-a luat ceva, în mod firesc li s-a dat ceva în plus, iar obligația celorlalți este să vadă în cei cărora li s-a luat, abilitatea.

Svetlana Gorea, șefa Centrului Psiho-socio-pedagogic a DGETS din municipiul Chișinău, a spus că de când a angajat persoane cu nevoi speciale, restul angajaților instituției privesc viața altfel și o iubesc mai mult. Potrivit Svetlanei Gorea, actualmente, circa 30 de copii în dificultate și din grupul de risc frecventează zilnic Centrul, iar părinții care îl văd pe Stanislav , băiatul cu dizabilități angajat, rămân cu convingerea că copii lor vor avea un viitor.

Prezentă la eveniment, Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în domeniul asistenței sociale la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei consideră că cel mai de bază trofeu îl merită de fapt angajații pentru că angajarea lor este un pas important și în cariera lor și în incluziunea socială. Secretarul de stat a spus că prin toate politicile pe care le-a promovat ministerul până acum și-a dat seama că stimularea angajatorilor de a crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități nu funcționează suficient de bine. Astfel, începând cu anul 2019, prin politici de susținere s-a decis subvenționarea angajatorilor care vor crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități și a celor care vor adapta locurile de muncă pentru aceste persoane.

Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, a menționat că dreptul la muncă este un drept fundamental și nu este mai puțin important de restul drepturilor omului. Este un drept care contribuie la formarea persoanei ca și cetățean, ca și membru activ al societății, ca și contribuabil. „ Noi ne propunem ca persoanele cu dizabilități să fie acceptate nu doar ca beneficiari ai prestațiilor sociale, dar ca și deținători de drepturi ca și ceilalți membri ai societății. Pentru realizarea dreptului la muncă se necesită și asigurarea altor drepturi. Totuși, sunt multe persoane cu dizabilități care vorbesc despre dificultăți de angajare pentru că nu le este asigurat pe deplin dreptul la formare profesională”, a menționat Vitalie Meșter.

Olesea Perean, coordonatoare națională a Oficiului ONU pentru drepturile Omului, consideră că este caracteristica unui adevărat lider să vezi potențialul persoanei și să contribui la valorificarea acestuia. Ea spune că fiecare om trebuie să dea dovadă de un spirit de fraternitate unul față de altul. Potrivit Olesei Perean, angajatorii ce văd potențial și depun efort să integreze persoanele cu dizabilități sunt de fapt agenți ai schimbării în viața acestor oameni.

Gala RemarcAbilitatea 2018 a fost organizată de către Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrul Media pentru Tineri și Rabota.md, cu suportul financiar al Reprezentanței Swedish Development Partner și Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

 

07:18, 08 Dec 2018

Alte știri

21 Iulie 2018
RSS
Copiii de diferite etnii vor susține în această seară un concert la Sala cu Orgă
free
40 de bibliotecari moldoveni participă la un program de formare profesională în România
free
20 Iulie 2018
Indexarea salariilor profesorilor, votată de Parlament în prima lectură
free
21 Iulie 2018
Medicii de familie vor putea trece, în premieră, la practica individuală
free
20 Iulie 2018
Excluderea poliței medicale pe suport de hârtie, aprobată în primă lectură de Parlament
21 Iulie 2018
Cetățenii vor plăti mai puțin pentru unele servicii notariale Guvernul a alocat bani pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale
20 Iulie 2018
Premierul la Taraclia: Vom continua reformele pentru a acumula bani și a face investiții Medicii atenționează populația despre apariția leptospirozei
De ce a scăzut numărul de studenți în universități? Analiză
free
În premieră, Republica Moldova are un Cod administrativ
Au fost înăsprite pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate
free
Sunt necesare reforme radicale în sistemul de educație, expert
free
Sistemul educațional se confruntă cu o predare slabă a materiei, dar cu un examen de BAC foarte dur, opinie
free
Program unic de gestionare a dosarelor în instanțele de judecată
19 Iulie 2018
Modificări legislative privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, votate în lectură finală
free
Dosarul omorului din fața unui club de noapte din capitală, trimis în judecată
O femeie și trei copii au murit noaptea trecută în urma unui accident
free
Programul „Prima Casă” este un instrument perfect de a menține forța de muncă în țară, opinie
free
Ajutorul acordat familiilor defavorizate în perioada rece a anului va fi majorat

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Etnic ucrainean a devenit victima atacului agresiv din partea polițiștilorConferințe IPN [HD] | Consens național sau riscuri și amenințări
Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Vezi toate
Central European University
banner creditex