Angajamentul ACUM pentru aderarea Moldovei la UE

Blocul electoral ACUM DA PAS promite, dacă ajunge la guvernare, să îndeplinească, până în 2023, toate condițiile pentru ca Republica Moldova să poată solicita obținerea calității de membru al Uniunii Europene. Angajamentul a fost prezentat marți, 5 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Lidera PAS, Maia Sandu, copreședintă a blocului, a spus că ACUM își asumă implementarea plenară și responsabilă a tuturor angajamentelor care sunt stipulate în Acordul de Asociere, așa încât să fie posibilă depunerea cererii de aderare până în 2023. „Blocul ACUM este unica forță credibilă care poate fi garantul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

„A ne integra în Europa înseamnă a prelua cu seriozitate modelele bune și foarte bune de funcționare a societăților democratice și dezvoltate din vestul Europei. A ne integra în Europa înseamnă, de fapt, a trăi bine, aici, în Moldova”, a declarat Andrei Năstase, liderul PPPDA și copreședinte al blocului.

În cadrul evenimentului, ACUM a anunțat că își asumă implementarea recomandărilor ultimei rezoluții a Parlamentului European, implicit anularea sistemului mixt și confirmarea alegerilor pentru Primăria municipiului Chișinău. Totodată, ACUM se angajează, în primele trei luni de guvernare, să restabilească relațiile cu UE și să obțină asistența financiară suspendată.

Liderii ACUM susțin că vor edifica și consolida relația specială cu România, care se bazează pe respectul reciproc pentru democrație, stat de drept și prosperitate. De asemenea, ACUM își asumă finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va permite Moldovei să importe resurse energetice din vest. Potrivit liderilor ACUM, parteneriatul strategic cu SUA va fi de o importanță majoră. Se va miza pe sprijinul SUA în investigarea furtului miliardului.

În relația cu Federația Rusă ACUM se va axa pe crearea condițiilor pentru dezvoltarea unui parteneriat reciproc. Accentul va fi pus pe diminuarea vulnerabilităților economice, energetice, sociale și politice. De asemenea, va mobiliza sprijinul internațional pentru a determina Federația Rusă să-și retragă necondiționat și imediat trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.