logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 23 ianuarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-23-ianuarie-2019-7978_1046598.html

Din punct de vedere economic, Republica Moldova se află la nivelul anului 1982. „Iar dacă e să comparăm Republica Moldova cu alte state, de exemplu, cu România sau cele trei state baltice, fostele noastre zise-surori, nouă ne trebuie ritmuri de 15-20% anuale ca să ajungem măcar să le gâdilim la talpă”, a spus Vasile Șoimaru într-o conferință de presă la IPN. Potrivit expertului, din anul 1990 și până în anul 2000, Produsul Intern al Republicii Moldova a scăzut de trei ori și o astfel de diminuare nu a cunoscut niciun stat european și niciun stat din fosta Uniune Sovietică. Iar din anul 2000, timp de 18 ani, Republica Moldova, abia de s-a ridicat economic la nivelul anului 1982.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Veaceslav Ioniţă, expert economic, a declarat că Republica Moldova își menține statutul de cea mai săracă țară din Europa și acest fapt îl cunoaște toată lumea. Veaceslav Ioniţă s-a referit și la problema locurilor de muncă, menționând că în unele raioane, în cinci ani, numărul locurilor de muncă s-a redus cu 25%. Este vorba despre Basarabeasca, Ocnița, Cimișlia. Și sunt doar câteva raioane, cum ar fi Ungheni sau Ialoveni, unde situația este inversă. Mai mult, există raioane în care angajații din sectorul public reprezintă 70% din totalul persoanelor angajate. Respectiv, activitate economică, pur și simplu, nu există și aceasta este o mare provocare care trebuie rezolvată, menționează Veaceslav Ioniţă.

Pentru alegerile din februarie, din buget au fost alocate resurse financiare pentru deschiderea a 150 de secții de votare, dar nu 125.  directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică Directorul de programe Promo-LEX spune că Asociația a făcut „o analiză, reieșind din informațiile disponibile public și am menționat că în circumscripția 49, Federația Rusă, statele CSI și Asia trebuiau constituite circa 30 de secții de votare, în Europa – 90 de secții, iar în SUA și Canada – 14-15 secții”.

În cadrul aceleiași emisiuni „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei TV, comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că legea este aplicată selectiv față de participanții la alegeri. Analistul s-a referit în primul rând la Partidul Șor. De asemenea, comentatorul este de părere că sistemul electoral mix este unul favorabil Partidului Democrat. „Partidul care se găsește la guvernare folosește avantajul său de forță guvernantă și de faptul că are majoritate parlamentară pentru a ajusta legislația la propriul său interes în următoarele alegeri. Ceea ce a și făcut Partidul Democrat”, a declarat Anatol Țăranu.

Editorialistul Nicolae Negru crede că în următoarele alegeri, care vor avea loc pe 24 februarie există mize interne, cum ar fi democratizarea, dezoligarhizarea, dar, cu toate acestea, miza externă trebuie considerată. „Unii zic că miza nu e geopolitică, că Rusia nu mai prezintă pericol și asta în contextul războiului din Ucraina. (...) Din punctul meu de vedere este o inepție”, a spus Nicolae Negru la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Analistul politic Victor Ciobanu susține că „legislatorii inventivi din Parlament” deja au prevăzut modalitatea de a invalida rezultatele alegerilor din până la o treime din circumscripții, păstrând rezultatele scrutinului integral. „Dacă nu vor conveni guvernării rezultatele în aceste circumscripții, vom asista iarăși la această paradă a justiției „independente” din Republica Moldova”, spune comentatorul. În opinia lui, scrutinul din Chișinău a fost acea linie roșie, care a fost trecută cu succes de actuala guvernarea.

„Alegeri pe înțelesul tuturor” de la IPN (noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie): Observatorii au dreptul să asiste, fără a se implica în proces, la toate ședințele organelor electorale, la controlul, sigilarea și deschiderea urnelor de vot, la numărarea și totalizarea voturilor, la operațiile legate de listele electorale, buletinele de vot, certificatele pentru drept de vot, la întocmirea proceselor-verbale de totalizare a rezultatelor alegerilor. Observatorii au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procese verbale întocmite de organele electorale. La fel, ei pot efectua filmări, foto şi video cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării. La fel, observatorii naționali pot depune sesizări privind neregulile depistate.

Alegerile din 24 februarie nu sunt incluzive. O analiză efectuată de mai multe organizații nonguvernamentale arată că persoanele cu dizabilități nu se regăsesc pe listele de candidați ale primilor șase concurenți electorali înregistrați. Persoanele de etnie romă, tinerii și femeile sunt incluși într-o măsură insuficientă.

Partidul Politic Partidul Nostru este al șaptelea concurent electoral în circumscripția națională. Anterior, au fost înregistrate șase formațiuni politice: Partidul Democrat, Blocul electoral ACUM, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie. În proces de examinare se află dosarele Partidului Național Liberal, Partidului Politic Voința Poporului, Partidului Regiunilor și dosarul Partidului Politic „Democrația Acasă”.

Moldpresa cere modificarea Regulamentului privind comerțul în Chișinău „Considerăm că în străzi sunt comercializate o mulțime de mărfuri care nu solicită o rețea specializată. Presa necesită, spre deosebire de alte genuri de activitate comercială”, a spus Rodion Stamatin, membru al federației.

În urma pichetării sediului Primăriei de către angajații Moldpresa s-a decis ca Direcția comerț și preturile de sector să înceapă un dialog. Până atunci, acțiunile de evacuare a gheretelor să fie suspendate. Dialogul părților nu înseamnă însă și soluționarea problemelor. Membrii Federației Sindicatului din Comunicații Moldpresa își doresc să fie modificat Regulamentul de desfășurare a comerțului în municipiul Chișinău, așa încât să fie diferențiat comerțul presei periodice de alte genuri de comerț.

Păzea: cod galben de ceață, polei și ghețuș! Sunt așteptate temperaturi între 0 și –3 grade Celsius la nord și de –1; +2 grade la sud, iar vineri în nord va ninge. Temperaturile pe timp de zi vor crește până la +3 grade Celsius, iar noaptea vor rămâne scăzute până la –6 grade.

Amănunte pe IPN!