În Republica Moldova, discrepanțele de dezvoltare economică la nivel de regiuni sau raioane sunt enorme. Activitatea economică este concentrată și dacă această problemă nu va fi soluționată, există riscuri îngrijorătoare. De această părere sunt experții care au anunțat miercuri, 23 ianuarie, lansarea Comitetului academic pentru promovarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare regională C15.
Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Ioniţă, expert economic, a declarat că Republica Moldova își menține statutul de cea mai săracă țară din Europa și acest fapt îl cunoaște toată lumea. În opinia sa, nu aceasta este însă cea mai gravă problemă, ci faptul că discrepanțele de dezvoltare în interiorul țării sunt foarte mari și se accentuează cu fiecare an.
Acum cinci ani, menționează expertul, Produsul Intern Brut în sudul țării era de 4,2 ori mai mic ca în Chișinău. Acum diferența este de 4,8 ori. Produsul Intern Brut al municipiului Chișinău este 13 400 de dolari pe cap de locuitor. Pe o scara globală, PIB-ul în Chișinău este mai ridicat decât media, având un nivel bun chiar dacă este să fie comparat cu țările europene. În sudul țării PIB-ul este de 2700 de dolari pe cap de locuitor, comparabil cu Produsul Intern Brut al țărilor slab dezvoltate.
Veaceslav Ioniţă s-a referit și la problema locurilor de muncă, menționând că în unele raioane, în cinci ani, numărul locurilor de muncă s-a redus cu 25%. Este vorba despre Basarabeasca, Onița, Cimișlia. Și sunt doar câteva raioane, cum ar fi Ungheni sau Ialoveni, unde situația este inversă. Mai mult, există raioane în care angajații din sectorul public reprezintă 70% din totalul persoanelor angajate. Respectiv, activitate economică, pur și simplu, nu există și aceasta este o mare provocare care trebuie rezolvată, menționează Veaceslav Ioniţă.
Cât privește investițiile în construcții, care în ultimii zece ani s-au apropiat de 70 de miliarde de lei, expertul notează că 75% din acestea s-au efectuat într-o singură localitate – în municipiul Chișinău. Calculate pe cap de locuitor, investițiile în municipiul Chișinău reprezintă 61 de mii de lei timp de un an de zile. La polul opus se află Ocnița, Șoldănești, Cantemir, unde investițiile sunt de 70 de ori mai mici.
C15 este o platformă prin care experții își propun să alerteze clasa politică asupra decalajelor în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Din echipă fac parte profesori universitari de la diverse instituții de învățământ, experți în domeniul demografic, pe piața muncii, energetică, antreprenoriat.