Miza geopolitică nu trebuie scăpată din vedere la aceste alegeri, opinie
Print Send by email
05:05, 23 Ian 2019

Miza geopolitică nu trebuie scăpată din vedere în următoarele alegeri, care vor avea loc pe 24 februarie. Pe fonul evenimentelor din regiune, elementul de geopolitică este chiar mai important decât multe dintre temele interne puse în discuție în perioada electorală, transmite IPN.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că există și mize interne cum ar fi democratizarea, dezoligarhizarea, dar, cu toate acestea, miza externă trebuie considerată. „Unii zic că miza nu e geopolitică, că Rusia nu mai prezintă pericol și asta în contextul războiului din Ucraina. (...) Din punctul meu de vedere este o inepție”, a spus Nicolae Negru la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Și comentatorul politic Cornel Ciurea consideră că geopolitica nu poate fi exclusă din ecuație. Mai mult decât atât, ea este principala miză în alegeri pentru mulți observatori, politicieni. „Faptul în ce direcție va înclina balanța – spre Rusia sau spre Occident – este elementul major întrucât toată lumea este prinsă în această menghină geopolitică și încearcă să rezolve probleme foarte importante regionale, inclusiv Ucraina”, spune analistul. În opinia lui, teme interne cum ar fi democrația, calitatea justiției sunt teme secundare în raport cu geopolitica, dar ele nu pot fi ignorate.

Analistul politic Victor Ciobanu susține că „legislatorii inventivi din Parlament” deja au prevăzut modalitatea de a invalida rezultatele alegerilor în până la o treime din circumscripții, păstrând rezultatele scrutinului integral. „Dacă nu vor conveni guvernării rezultatele în aceste circumscripții, vom asista iarăși la această paradă a justiției „independente” din Republica Moldova”, spune comentatorul. În opinia lui, scrutinul din Chișinău a fost acea linie roșie, care a fost trecută cu succes de actuala guvernarea.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie, iar la 25 ianuarie va începe campania electorală.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Mișcarea ,,PRO" europarlamentarele, parcusul europen și reunirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".
Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"
Vezi toate
banner creditex