logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 14 ianuarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-14-ianuarie-2019-7978_1046408.html

Scriitorul Vladimir Beșleagă consideră că toate alegerile din țară sunt axate pe geopolitică. „Noi nu putem să spunem în niciun caz că decidem autonom, totul se face pe muchie de geopolitică”, a declarat scriitorul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. „Și Ucraina nu cedează și nu va ceda niciodată, nu va ceda decât atunci când se va produce un colaps, iar colapsul acestui imperiu se poate produce doar prin o catastrofă absolut neașteptată pe care noi nu putem să ne-o imaginăm și nici nu ne-o dorim, pentru că ea s-ar răsfrânge. Este un butoi cu pulbere acest imperiu, cu pulbere care poate ieși de sub control și mătura întreg continentul și nu numai asta, dar și jumătate din Asie, și Siberie, și tot”, consideră scriitorul.

În circumscripțiile uninominale, până pe 13 ianuarie, au fost înregistrați 146 de concurenți electorali. Din numărul total de candidați, cinci sunt independenți, iar restul sunt desemnați de partide.

Printre politicienii înregistrați până în prezent în circumscripțiile uninominale se numără: liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc (circumscripția uninominală nr. 17, Nisporeni) premierul Pavel Filip (circumscripția uninominală nr. 20, Strășeni); liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase (circumscripția uninominală nr. 33, Chișinău); liderul Partidului Șor, Ilan Șor (circumscripția uninominală nr. 18, Orhei); lidera Partidului Socialiștilor, Zinaida Greaceanîi (circumscripția uninominală nr. 1, Briceni).

În circumscripția națională deocamdată au fost înregistrate șase formațiuni politice. Este vorba despre: Partidul Democrat, Blocul electoral ACUM, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și Partidul politic Mișcarea Populară Antimafie.

Partidul Socialiștilor solicită Guvernului și Comisiei Electorale Centrale (CEC), la deciderea numărului secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare pentru alegerile din 24 februarie, să ia în calcul numărul real al cetățenilor cu drept de vot. Socialiștii propun, în circumscripțiile 49 și 50, la est și la vest de Republica Moldova, să fie constituite câte 100 de secții de votare, iar pentru circumscripția 51 din SUA și Canada – 30 de secții de votare.

Lista beneficiarilor mecanismului 2% pentru 2019, potrivit Agenției Servicii Publice, numără 732 de organizații, cu 23% mai mult față de 2018. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice, care a analizat datele ASP, majoritatea beneficiarilor desemnării procentuale 634 la număr, (86%) sunt asociații obștești, fundațiile și instituții private (organizații necomerciale).

Dreptul la efectuarea desemnării procentuale le revine doar persoanelor fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care nu au datorii la bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare.

În Gagauz-Yeri sunt gata să plătească părinților care-și învață copiii limba maternă. În satul Avdarma din Autonomia găgăuză a fost anunțat un experiment neobișnuit: dacă la înscrierea în școală copiii vor poseda la perfecție limba găgăuză, părinții vor primi 10 mii de lei. Scopul inițiativei este de a-i motiva material pe locuitori să cunoască și să-și învețe copiii în limba maternă, care în ultimii ani cedează poziții chiar și în mediul rural. Publicul și autoritățile din regiune nu au dubii că problema limbii poate fi depășită doar prin acțiuni hotărâte, dar metodele alese nu au fost pe placul chiar al tuturor.

„Tradițional, Primăria Chișinău, Direcția locativă avertizează toți responsabilii, administratorii de clădiri să întreprindă toate măsurile necesare pentru a nu admite căderea țurțurilor, fapt ce ar putea provoca pagube materiale sau chiar traumatisme cetățenilor”, a declarat Ghenadie Dubița, șeful adjunct al Direcției generale locativ-comunală și amenajare, la ședința operativă de la Primărie.

Amănunte pe IPN!