Lista beneficiarilor mecanismului 2% pentru 2019, potrivit Agenției Servicii Publice, numără 732 de organizații, cu 23% mai mult față de 2018. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice, care a analizat datele ASP, majoritatea beneficiarilor desemnării procentuale 634 la număr, (86%) sunt asociații obștești, fundațiile și instituții private (organizații necomerciale), transmite IPN.
98 de beneficiari (14%) sunt culte religioase și părțile lor componente (entități religioase). Astfel, cifra organizațiilor necomerciale s-a majorat cu 24%, de la 511 la 634, iar numărul cultelor religioase a crescut cu 18%, de la 83 la 98.
Cei 732 de beneficiari incluși pe listă sunt organizații care activează de cel puțin un an, nu au datorii la bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare și desfășoară activități de utilitate publică/sociale, morale, culturale sau de caritate.
Mecanismul desemnării procentuale este o modalitate indirectă prin care contribuabilii pot susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale. Procedura se efectuează prin indicarea codului fiscal al unui singur beneficiar, în declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul precedent. Dreptul la efectuarea desemnării procentuale le revine doar persoanelor fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care nu au datorii la bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare.
Mecanismul desemnării procentuale în cuantum de 2% din impozitul pe venit (Legea 2%) a fost adoptată în 2016 și este aplicat începând cu anul 2017, pentru venitul obținut în anul precedent. Pentru anul 2016 și-au exercitat dreptul de desemnare procentuală a impozitului pe venit peste 21 de mii de contribuabili. Au fost direcționate aproape trei milioane de lei în favoarea a 302 asociații obștești și culte religioase.