logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 13 mai 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-13-mai-2019-7978_1048655.html

Evoluțiile din Moldova denotă atingerea unei minime conviețuiri între simbolismul geopolitic distinct promovat de Rusia și cel provenit din țările UE. Forțele politice exprimă mai mult curaj pentru a se angaja în promovarea narațiunii pro-europene, decât de a se solidariza împotriva discriminării grupului LGBT, scrie analistul politic Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN, întitulat „Intersecția simbolurilor geopolitice în Moldova: între trecutul sovietic și drepturile minorităților sexuale”. Potrivit lui, cu excepția Socialiștilor care depun eforturi pentru a discredita minoritățile sexuale și a elogia biserica, celelalte forțe politice principale (PDM și componentele Blocului ACUM – PAS și Platforma DA) au complexe majore fie pentru a sprijini biserica, fie a pleda în favoarea drepturilor omului.

„Politicile fiscale adoptate în 2018, reducerea impozitelor, majorarea salariilor și creșterea continuă a activității de intermediere financiară vor sprijini creșterea în 2019.  Totodată, suma mai redusă a remiterilor și inflația mai înaltă, care va eroda venitul disponibil, vor încetini creșterea până la 3,4%, față de 4% în 2018”, a estimat Marcel Chistruga, economist al Băncii Mondiale, în cadrul prezentării studiului „Moldova. Perspective economice”. Economia va crește cu 3,6% în 2020 și, odată cu consolidarea situației partenerilor comerciali principali, creșterea va atinge 3,8% în 2021.

Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde în perioada 13-14 mai o vizită de lucru la Bruxelles, unde va participa la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic. Premierul va rosti un discurs în cadrul Conferinței de Nivel Înalt dedicată aniversării a zecea de la lansarea PaE. Cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic va fi marcată printr-o o serie de reuniuni de nivel înalt, cu participarea celor șase țări din cadrul Parteneriatului Estic, statelor membre ale UE și a altor părți interesate.

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a salutat astăzi decizia conducerii transnistrene de a anula decretul nr.18 cu referință la satul Varnița, care declara nule un set de acte eliberate de autoritatea publică locală din Varnița, astfel obligând locuitorii să le perfecteze la reprezentanțele transnistrene. „Este extrem de important ca părțile să rămână pe calea soluțiilor pragmatice și interacțiunii constructive, așa cum a fost recent demonstrat de partea moldovenească în cazul Uzinei Metalurgice Moldovenești din Transnistria (MMZ)”, a conchis Claus Neukirch.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, pentru PSRM sunt gata să voteze 27,3% dintre cetățeni, pentru PDM – 16,9%, pentru Blocul Politic ACUM DA PAS – 16,7%, iar pentru Partidul Politic Șor – 4,1%. Cercetările de teren au fost efectuate în cadrul sondajului Vox Populi – mai 2019, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 89 de localități. Pentru crearea coaliției dintre PSRM și PDM s-au exprimat 28,6% din respondenți, pentru o coaliție dintre PSRM și ACUM – 27,0%, iar pentru crearea coaliției dintre PDM și ACUM – 7,3%. Sondajul a mai arătat că fiecare a patra persoană chestionată este de părerea că alegerile în Republica Moldova sunt libere și corecte, 66% nu sunt de acord cu aceasta.

Gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice în 2018 a atins nivelul de 9,2% din Produsul Intern Brut, iar în 2019 se va apropia de 11% din PIB. Cel mai probabil anul acesta sau în maximum în 2-3 ani, portofoliul de credite oferite persoanelor fizice va depăși creditele oferite persoanelor juridice. În opinia expertului, Moldova întră activ în era consumului bazat pe împrumuturi financiare, iar instituțiile financiare trebuie să accelereze lansarea produselor sale pe piață pentru a nu pierde din cota de piață.

Anul acesta, în capitală urmează să fie reparate opt pasaje subterane. Municipalitatea a alocat în acest sens zece milioane de lei. În contextul în care Partidul Șor a anunțat că a solicitat Primăriei să-i permită să renoveze pasajele din sectorul Botanica, edilul a menționat că deocamdată nu văzut un astfel de demers, însă a auzit despre această intenție, din presă. Primarul a mai spus că în prezent există mai multe solicitări din partea unor agenți economici care sunt gata să repare și să întrețină pasajele subterane. Aceasta după ce municipalitatea le-a expediat notificări de reziliere a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din pasajele subterane.

În legătură cu majorarea sincronizată, bruscă și substanțială a prețurilor la cartofi, de la 7-8 lei până la 16-17 lei per kg, mai mulți deputați ai blocului ACUM au scris o scrisoare adresată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Consiliului Concurenței și Biroului Național de Statistică. Deputații susțin că, problema a apărut inclusiv în urma unor înțelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv prețurile. „Cineva, sub acoperirea puterii, încearcă să obțină supraprofituri din contul celor mai săraci oameni”, se arată în scrisoare.

În replică, ANSA declară că prețurile la cartofi pe piața autohtonă sunt dictate de micșorarea suprafețelor însămânțate, cu circa două mii de hectare în ultimii trei ani, producția fiind în scădere de la 214 mii la 175 de mii de tone, precizând că piața de import cu produse agroalimentare este liberă, cu respectarea cerințelor de siguranță alimentară și sănătate a plantelor.

Amănunte pe IPN!