Creșterea economică a Republicii Moldova pe termen mediu va încetini, menționează experții Băncii Mondiale în studiul „Moldova. Perspective economice”, prezentat astăzi în cadrul unei conferințe la Chișinău, transmite IPN.
„Politicile fiscale adoptate în 2018, reducerea impozitelor, majorarea salariilor și creșterea continuă a activității de intermediere financiară vor sprijini creșterea în 2019. Totodată, suma mai redusă a remiterilor și inflația mai înaltă, care va eroda venitul disponibil, vor încetini creșterea până la 3,4%, față de 4% în 2018”, a estimat Marcel Chistruga, economist al Băncii Mondiale.
Totuși, disiparea impactului stimulentelor fiscale după alegeri, încrederea consumatorilor și a mediului de afaceri, împreună cu normalizarea în continuare a condițiilor financiare, vor susține consumul și investițiile private pe termen mediu. Astfel, economia va crește cu 3,6% în 2020 și, odată cu consolidarea situației partenerilor comerciali principali, creșterea va atinge 3,8% în 2021.
Potrivit lui Marcel Chistruga, cele mai dinamice sectoare în această perioadă vor fi industria și sectoarele necomercializabile. Contribuția sectorului agricol, după trei ani de recolte record, se preconizează a fi marginală.
Economistul mai menționează că politicile fiscale expansioniste adoptate înainte de alegeri, împreună cu prețuri mai mari la produsele agricole și ajustările prețurilor reglementate vor accelera presiunile inflaționiste, determinând ieșirea inflației din coridorul de țintire în a doua jumătate a anului 2019. Pe termen mediu, poziția monetară va rămâne adecvată și inflația prețurilor de consum va fluctua în cadrul coridorului de țintire al BNM (5 + 1%).
Cât privește riscurile care pot interveni, economistul menționează, în primul rând, spațiul fiscal constrâns, ceea ce este o consecință directă a scăderii impozitelor, majorării cheltuielilor sociale și a salariilor înainte de alegeri și a finanțării externe reduse. Se apreciază că în 2019 deficitul fiscal (raportul dintre colectări și cheltuieli) se va majora puternic din cauza ciclului electoral.
Pe termen mediu, se preconizează că deficitul fiscal va fi mai mare decât media istorică, Marcel Chistruga evidențiind necesitatea unei gestiuni fiscale prudente. În pofida exporturilor relativ robuste, datorate în principal extinderii activităților în zonele economice libere, se prognozează că deficitul de cont curent va crește constant, însă încetinirea creșterii economice va rămâne sub valorile istorice.