Agenția de presă IPN prezintă un tablou al anului, pe diferite domenii, în viziunea autorităților guvernamentale și a experților independenți. „2018: cum a fost și cum n-a fost!?” Nr.10: Finanțe
Expertul Comunității Watchdog.MD, Ion Potlog, menționează că anul 2018 în domeniul financiar lasă o impresie pozitivă, însă este doar o impresie. În realitate, a fost un an în care instituțiile statului au încercat să stabilizeze piața financiară, însă nu prea s-au grăbit să intervină pe levierul legal, ci mai degrabă pe cel regulator. Rezultatele anului pot fi înțelese și deslușite prin faptul înghețării asistenței macro-financiare din partea UE.
Având în vedere constrângerile ce reies din procesul de regrupare a sistemului bancar, economia reală a fost în declin, menționează expertul. Nici în 2018, instituțiile bancare nu au avut capacitatea și continuă a fi neinteresate din punct de vedere investițional. În ceea ce privește atragerea investițiilor străine, Guvernul nu a înregistrat succese. Investitorii nu se grăbesc să intre pe o piață polarizată în interese personale și volatilă politic.
Guvernul nu a reușit să mobilizeze resurse noi pentru a fi atrase în economia țării, iar cele atrase prin intermediul capitalului privat sunt dubioase și ineficiente ca model financiar, chiar dacă sunt necesare ca elemente de infrastructură publică. Ion Potlog este de părere că progresele nu prea au fost simțite în 2018, chiar dacă este de menționat efortul și succesul noilor politici ale Băncii Naționale a Moldovei, care au reușit să stabilizeze piața financiară având resurse minime disponibile.
Expertul spune că oportunități pentru modernizarea domeniului finanțelor sunt multe, însă problema de bază este că nu prea avem forță de muncă înalt calificată în acest domeniu. Guvernul Republicii Moldova a înregistrat multe restanțe la subiectul constituirii unui mediu financiar inteligent și transparent, fiind axat doar pe probleme operaționale.
Ion Potlog este de părere că anul 2019 trebuie să vină cu o agendă plină în domeniul finanțelor și nu este vorba de scrierea strategiilor de dezvoltare, dar de implementare. Expertul spune că sunt necesare acțiuni pentru motivarea sistemului bancar pentru a trece de la domeniul micro-creditării la investiții și asigurarea că centrele de venit sunt diversificate și nu se limitează la taxe operaționale și procente din creditele de consum. Ion Potlog crede că excesul de lichidități trebuie balansat prin investiții nu inter-bancare, dar în economie.
Expertul mai menționează necesitatea reconfigurării sistemului de asigurări și consolidarea acestuia, crearea cadrului legal și normativ pentru a facilita apariția și dezvoltarea fondurilor private de pensii. Ion Potlog vorbește și despre necesitatea modernizării și consolidării Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a Bursei de Valori a Moldovei și constituirea unei burse de tranzacționare a produselor nu doar agricole.
La fel, se cere sistematizarea priorităților proiectelor investiționale, mediatizarea internațională a acestora pentru a asigura mobilizarea capitalului privat și atragerea lui în dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Recomandabil pentru Ministerul Finanțelor este să facă ordine în ceea ce privește structura și corectidudinea operării conturilor și subconturilor trezoreriei. Iar pentru Guvernul Republicii Moldova recomandabil este să recapete încrederea partenerilor de dezvoltare.
Maria Procopciuc, IPN
P.S.: IPN publică materialul fără comentariul secretarului general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, care nu a parvenit în termenul convenit.
Alte materiale din campania „2018: cum a fost și cum n-a fost!?”:
Agricultură, dezvoltare regională și mediu
Apărare
Educație, cultură și cercetare
Justiție
Reglementare transnistreană
Economie și Infrastructură
Sănătate, muncă și protecție socială
Afaceri interne
Afaceri externe și integrare europeană