La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---
Directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Viorel Soltan: Moldova este independentă în a lua decizii corecte, în a dezbate public şi transparent problemele, în a găsi căi de rezolvare a problemelor prin procese inclusive, în a pune pe primul loc interesul ţării şi al cetăţeanului de rând.
În zilele noastre, poţi fi independent numai în raport cu tine însuţi, dar şi atunci apar o mulţime de alţi factori. Directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS), Viorel Soltan, vede Republica Moldova în continuă tranziţie. Unii compatrioţi s-au adaptat deja la această stare de lucruri, iar alţii tot încearcă să provoace un salt nou, calitativ. În astfel de tranziţii te simţi de parcă ai trăi o confruntare continuă, care s-a cronicizat şi e nevoie de o intervenţie principial nouă pentru a ieşi din această tranziţie interminabilă.
Moldova a consolidat o democraţie care rămâne pe alocuri şubredă, însă aceasta generează în continuare procese care, în opinia expertului, sunt ireversibile. Chiar şi ultimele evenimente legate de devalizarea băncilor din Moldova au generat un şir de procese care vor preveni pe viitor repetarea acestora.
În domeniul sănătăţii, cea mai mare realizare a ţării a fost introducerea asigurărilor obligatorii de sănătate. „Atunci, în 2004, am muncit şi implementat o reformă cantitativă, cu stabilirea unui sistem conceptual nou de prestare şi finanţare de servicii. Reforma calitativă însă a întârziat: era nevoie să se intervină serios în sectorul spitalicesc pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale. Pentru că această reformă a întârziat mult, este mult mai dificil de a o implementa acum”, a afirmat Viorel Soltan.
Directorul Centrului PAS şi-ar fi dorit ca Moldova, la cei 25 de ani de Independenţă, să fi fost prosperă, tinerii să găsească locuri de muncă bine plătite şi să nu plece în număr atât de mare peste hotare. Ar fi dorit ca ţara să dispună de o infrastructură bună, care să permită libera circulaţie, satele să nu fie atât de izolate, iar distanţele să se măsoare în kilometri, nu în ore pierdute pe drumuri proaste. Ar fi dorit ca sistemul de sănătate să fie mai aproape de cetăţean şi de nevoile acestuia.
Căsătoria lui Viorel Soltan este de o vârstă cu Independenţa. Expertul în sănătate spune că, împreună cu soţia, a reuşit să crească în paralel cu Moldova şi au avut multe oportunităţi pentru creştere. „Avem multe să spunem ţării, dar avem dreptul şi să cerem. Am reuşit să creştem trei fete, cu care ne mândrim mult şi înţeleg că ne este sortit tuturor să fim martorii transformării Republicii Moldova într-un stat democratic şi prosper”, susţine directorul Centrului PAS.
Independenţa a influenţat în mod pozitiv domeniul sănătăţii. Republica Moldova şi-a creat propriul sistem de sănătate care, în opinia expertului, este unic în zona fostelor ţări sovietice şi este apreciat mult de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Banca Mondială. De la declararea independenţei şi până în anul 2005, Moldova a înregistrat progrese esenţiale în reformarea a tot ce numim prestarea serviciilor de sănătate. După 2005, sistemul a intrat într-o stagnare continuă, în care doar se acumulează problemele şi ele vor răbufni cu putere dacă nu vor fi soluţionate.
Republica Moldova a rămas nostalgică şi dependentă de vremurile aşa-zis „bune”: mulţi doresc să meargă „mai înainte” pentru că „mai înainte a fost mai bine”. „De fapt, mai înainte, în perioada sovietică, erau mai puţine responsabilităţi pe umerii cetăţenilor, statul decidea care e binele cetăţeanului. Din păcate, această dependenţă de trecut se schimbă foarte greu pentru că de fiecare dată, clasa politică o exploatează pentru a menţine puterea şi a obţine beneficii”, spune Viorel Soltan.
Independenţa Republicii Moldova poate fi comparată cu schiatul, spune expertul. Este un sport destul de dificil, care necesită atenţie, concentrare, profesionalism, dar oferă şi un grad de satisfacţie atunci când reuşeşti să atingi un nivel spre care tinzi.
Viorel Soltan le-ar spune copiilor săi că se pot mândri cu ţara care este de vârsta căsătoriei părinţilor şi că părinţii au dedicat o mare parte din viaţa lor pentru ca ţara să fie mai frumoasă, să fie prosperă. „Le-aş spune, la fel, să nu piardă speranţa, poate într-o zi vom putea găsi mai multe lucruri de care să fie mândri în ţara lor”, spune directorul Centrului PAS.
Nu a ales Republica Moldova să-i fie casă, a avut foarte multe oferte de a merge şi lucra peste hotare dar nu era încă hotărât pentru un astfel de pas. „Cred că maturizându-ne în paralel cu ţara, tot aveam speranţa că încă un pic şi aici viaţa va deveni mai frumoasă, aşa cum o vrem, aşa cum muncim pentru a o schimba, încă un pic şi ţara trece la următorul nivel... Nu a trecut, deocamdată. Încă mai rămân optimist. Şanse există întotdeauna, dar şi oameni capabili să le rateze există suficienţi”, este de părere Viorel Soltan.
Expertul speră că Moldova va reuşi să implementeze reforma mult aşteptată a spitalelor, va fi în stare să ofere accesul universal la serviciile de sănătate pentru toţi cei care au nevoie, va reuşi să mărească speranţa de viaţă, prosperitatea şi satisfacţia cetăţeanului.
Cât priveşte procesul participativ, vedem cum creşte implicarea oamenilor în procesul de luare a deciziilor, constatăm o transparenţă mai mare a politicilor în domeniul sănătăţii şi un dialog constructiv dintre societatea civilă şi instituţiile statului. Pe toate aceste domenii suntem determinaţi să lucrăm şi în continuare, spune expertul, adăugând că vede Moldova mult mai deschisă şi orientată spre oameni decât acum. În următorii zece ani, Viorel Soltan vrea să vadă ţara mai prosperă, cu oameni mai optimişti, mai sănătoşi, care să privească mai mult în viitor decât în trecut.
---
Viorel Soltan este directorul Centrului Pentru Politici şi Analize în Sănătate. A ocupat funcţia de viceministru al sănătăţii, a fost director al Biroului de ţară al Alianţei Americane Internaţionale în Sănătate. De asemenea, a fost directorul Programului Sănătate Publică al Fundaţiei Soros-Moldova.
Anastasia Rusu, IPN
Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru Alaiba, Iurie Ciocan, Ana-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga Gagauz, Stella Ciobanu, Iurie Leancă, Victor Parlicov, Doru Curoşu, Igor Meriacre, Valeria Şeican, Ciprian Raeţchi, Andrei Năstase, Ghenadie Gâlcă, Arcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen Doga, Dumitru Postovan, Petru Macovei, Tatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel Soltan, Valentin Guţan, Gheorghe Erizanu, Mariana Onceanu-Hadârcă,Viorel Cibotaru, Victor Micu, Sergiu Prodan, Igor Dodon, Aureliu Batrînac, Alexandru Pleşca, Dionis Cenuşa, Kalman Mizsei, Petru Bodarev, Marian Lupu, Iulia Iabanji, Pavel Filip, Andrian Candu.