La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---
Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor: Şi guvernarea, şi mulţi cetăţeni, parcă ar fi renunţat la această ţară, parcă ar fi decis să consume ce a mai rămas din ea şi să o dea pe mâini străine.
– Domnule Dodon, cum arată Republica Moldova la 25 de ani de Independenţă? Care sunt cele mai mari realizări, dar şi cele mai mari eşecuri din această perioadă?
– Arată ca un bătrân pe patul de moarte. Avem o ţară batjocorită şi distrusă metodic de majoritatea guvernărilor care s-au perindat. Eşecurile au pornit începând cu ruinarea patrimoniului sovietic, care avea şi bunuri preţioase, cu învrăjbirea etniilor, cu războiul fratricid de pe Nistru, cu înlocuirea simbolurilor moldoveneşti cu cele româneşti, chiar şi imnul o vreme a fost al României, cu neglijarea satelor, cu neglijarea factorului demografic, cu încurajarea corupţiei şi a emigraţiei în masă. Nu am ştiut să conducem eficient această ţară.
O realizare mare este că încă mai existăm, nu ne-am destrămat definitiv teritorial, nu am cedat întru totul în faţa tentativelor de anexare la România, promovate încă de Snegur şi Druc, nu am renuţat cu toţii la numele nostru de moldoveni. Marea realizare este că, aflându-ne în acest prezent urât, depresiv, corupt, noi avem totuşi un viitor, avem spre ce să tindem. La câte a avut de suferit ţara noastră, e o minune că avem încă statalitate şi identitate moldovenească, înseamnă că vom avea putere să făurim un viitor mai bun, aşa cum merită această ţară şi acest popor.
– La ce etapă în dezvoltarea sa se află Republica Moldova? Ce greşeli credeţi că au făcut guvernările anterioare, dar poporul?
– Etapa la care se află azi Republica Moldova poate fi numită stare de inconştienţă. Şi guvernarea, şi mulţi cetăţeni, parcă ar fi renunţat la această ţară, parcă ar fi decis să consume ce a mai rămas din ea şi să o dea pe mâini străine. Guvernarea fură şi înşală fără scrupule, mulţi oameni pleacă pentru totdeauna, alţii au îmbrăţişat ideea otrăvită a unionismului şi doresc dispariţia statului, alţii au intrat în stare de deznădejde şi depresie. E grav.
Politica s-a transformat în business şi e cel mai corupt domeniu, s-a compromis, economia e de câteva ori mai slabă decât în perioada RSSM, cultura a devenit o cenuşăreasă, turismul s-a transformat în sex-turism, medicina rămâne fără medici calificaţi, învăţământul este zguduit de închiderea şcolilor şi de reforme ineficiente, agricultura şi satele au degradat şi stau mai prost decât la începutul anilor 1950.
Vina guvernanţilor e că şi-au văzut funcţia ca pe o şansă de a-şi umple buzunarele, ca pe un loc vremelnic, de care trebuie să profite personal la maximum. Şi majoritatea nu au avut nici pregătire profesională bună. Nici nu au purtat direct răspundere în faţa cetăţenilor. Iar vina cetăţenilor este că nu au avut înţelepciunea de a păstra ce a fost bun în perioada socialistă, au ruinat şi au jefuit fermele şi colhozurile. Au căzut uşor victime ale mesajelor ultranaţionaliste, au cedat identitatea moldovenească de dragul uneia străine – româneşti, au preferat să aleagă oameni populişti la conducere şi nu s-au învăţat să coopereze, să se descurce cu forţe proprii, la nivel local, acolo unde aveau putere de decizie şi puteau să schimbe lucrurile. Vina cea mai mare e totuşi a conducătorilor. De aici ni se trag belelele cele mai serioase, inclusiv pierderea Transnistriei, inclusiv distrugerea economiei.
– Pentru ca Republica Moldova să arate aşa cum vă doriţi, ce ar trebui să se facă?
– Stat moldovenesc, popor moldovenesc, limbă şi istorie moldovenească, religie creştin-ortodoxă, teritoriu întregit, agricultură bine dezvoltată, economie puternică, demografie în creştere, sate restabilite, tineri care să aleagă să muncească şi să trăiască aici, pace interetnică, ordine, copii şi bătrâni asiguraţi cu cele necesare şi fericiţi. Aşa îmi doresc să arate ţara acum sau în viitorul nu foarte îndepărtat. Pentru aceasta e nevoie ca guvernarea să fie formată din patrioţi, din oameni competenţi, responsabili, dedicaţi. Reţeta e simplă, trebuie doar să punem oamenii potriviţi la locurile potrivite.
– Credeţi că alegerile prezidenţiale din această toamnă ar putea schimba situaţia din ţară? Care sunt aşteptările dumneavoastră de la acest scrutin?
– Oamenii au nevoie acută de schimbare la nivel de conducere. Dacă ar putea, ei ar înlocui chiar azi guvernarea coruptă cu oameni mai destoinici şi mai responsabili. Însă aceasta e posibil doar în cazul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate. Alegerea unui preşedinte nou, de către popor, oferă o satisfacere parţială acestei dorinţe a cetăţenilor. Dacă va fi ales un reprezentant al opoziţiei de stânga, aceasta va fi o garanţie că se va schimba şi situaţia din ţară, lucrurile nu vor mai fi conservate aşa cum le convine oligarhilor de la putere, viaţa socio-politică va deveni mult mai dinamică, cetăţenii se vor convinge că există şi un alt mod de a rezolva problemele în ţară. Eu cred că în toamnă se va produce o turnură importantă în istoria politică a Republicii Moldova şi această turnură va fi benefică şi pentru statalitatea noastră şi pentru viitorul moldovenilor ca popor.
– Cât de independentă este până la urmă Republica Moldova? A mai rămas ţara dependentă de ceva sau cineva?
– În lume nu există ţări complet independente, fiindcă fiecare ţară depinde într-un mod sau altul de relaţiile economice, geopolitice, militare şi culturale cu statele învecinate. Mai ales statele mici şi slabe nu pot fi pe deplin independente, iar Republica Moldova este astăzi un stat nu doar mic, ci şi slab, fragil. Noi suntem afectaţi de consecinţele războiului fratricid de pe Nistru, Chişinăul depinde de indicaţiile comisarilor de la Bruxelles sau Washington, noi suntem dependenţi de piaţa de desfacere în Rusia şi de resursele energetice care vin de acolo, noi suntem sub asediul propagandei unioniste, care vrea dispariţia statului moldovenesc, noi ne sufocăm sub o guvernare coruptă, care pune interesele sale mai presus de interesele poporului.
Prea multe pârghii şi influenţe ne ţin încă ostatici ai împrejurărilor şi ai conflictelor geopolitice. Nici după 25 de ani, Republica Moldova nu este pe deplin independentă şi capabilă să-şi consolideze statalitatea şi identitatea moldovenească. Încă mai avem mult de lucru în acest sens. Avem multe lacune de acoperit, inclusiv de către viitorul preşedinte.
– Dacă un copil v-ar întreba de ce trebuie să se mândrească cu faptul că este cetăţean al Republicii Moldova, ce i-aţi răspunde?
– Moldova are o istorie de secole, o istorie bogată, plină de evenimente glorioase, de victorii, dar şi de tragedii, pierderi şi grele încercări. Însă noi ca popor am demonstrat că putem rezista, putem lupta, putem supravieţui şi dăinui. Mii de alte etnii şi popoare au dispărut pe parcursul istoriei, însă poporul moldovenesc nu şi-a pierdut nici identitatea, nici statalitatea. Astăzi, Republica Moldova ne oferă şansa enormă de a promova identitatea şi statalitatea noastră, de a avea un viitor demn, de a dăinui ca popor multe decenii şi secole înainte. Avem teritoriul nostru, statul nostru, independenţa noastră, avem ceea la ce visează astăzi sute de popoare vitregite din întreaga lume. Avem cu ce ne mândri şi avem ce proteja. Ne este greu acum, dar avem la ce ne raporta în trecut şi avem la ce aspira în viitor. Moldova are viitor, pentru copiii şi nepoţii noştri, sunt sigur de asta.
---
Igor Dodon este politician şi economist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009. A îndeplinit funcţia de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 şi de ministru al economiei şi comerţului din 2006 până în 2009. Este preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
Mariana Galben, IPN
Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru Alaiba, Iurie Ciocan, Ana-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga Gagauz, Stella Ciobanu, Iurie Leancă, Victor Parlicov, Doru Curoşu, Igor Meriacre, Valeria Şeican, Ciprian Raeţchi, Andrei Năstase Ghenadie Gâlcă, Arcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen Doga, Dumitru Postovan, Petru Macovei, Tatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel Soltan, Valentin Guţan, Gheorghe Erizanu, Mariana Onceanu-Hadârcă, Viorel Cibotaru, Victor Micu, Sergiu Prodan, Iulia Iabanji, Aureliu Batrînac, Petru Bodarev, Igor Dodon etc. Au mai acceptat să ofere interviuri Nicolae Timofti, Andrian Candu, Pavel Filip etc.