Moldova e ca o pasăre care nu reuşeşte să ajungă la cuibul său – Europa. Ciclu IPN

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Ciprian Raeţchi, elev în clasa a VI-a, face video blogging: Politicienii ar trebui votaţi corect. Oamenii însă îi aleg conform popularităţii, iar aceştia abuzează şi nu conduc ţara aşa cum trebuie.

Ciprian Raeţchi spune că Republica Moldova la 25 de ani de Independenţă e o ţară frumoasă, dar care arată jalnic din punct de vedere politic şi economic. În Moldova nu sunt parlamentari oneşti şi buni, care să poată să conducă ţara astfel încât aceasta să prospere şi să se dezvolte. Statul are şanse mari să se dezvolte european, dar chestia e că nici măcar independentă nu poate fi numită atât timp cât pe teritoriul ei sunt trupe ruseşti şi o parte din teritoriu nu este controlat de autorităţile constituţionale.

Ciprian e de părere că politicienii trebuie votaţi corect, oamenii însă îi aleg conform popularităţii, iar aceştia abuzează şi nu conduc ţara în interesul poporului. „Noi avem oameni buni, care pot conduce ţara aşa cum trebuie, dar ei nu sunt votaţi sau nu se implică în politică, deoarece văd că aici degeaba se chinuie şi mai bine pleacă din ţară. În ţara noastră parlamentarii mai degrabă vin în funcţii pentru bani şi popularitate, se gândesc numai la ei, nu se gândesc la popor, la binele acestei ţări”, a spus Ciprian Raeţchi.

Reuşitele din ultimii ani pe care le-a remarcat elevul sunt posibilitatea de a circula fără vize în UE, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. O realizare mare în opinia sa este şi faptul că în Moldova cresc mulţi programatori sau specialişti în IT care ajung profesionişti de top în Europa. Eşecurile mari, în opinia sa, sunt furtul miliardului, sistemul guvernamental care nu poate să ţină ţara pe picioare şi foarte multe probleme economice.

Ciprian Raeţchi este de părere că moldovenii fac prea puţin voluntariat şi acest lucru nu-i prea ajută la dezvoltarea ţării, dar şi la dezvoltarea personală. „Aşa am putea schimba lucrurile. Poate noi ar trebui, împreună cu prietenii, să mergem şi să facem curat într-un parc sau să îngrijim un teren de joacă?”, a întrebat retoric copilul.

Întrebat dacă s-ar implica în politică când îi va permite vârsta, Ciprian Raeţchi a spus că ar face-o, dar „nu aşa, de flori de cuc”, ci doar dacă ar fi convins că i se oferă şansa să schimbe situaţia din ţară. „Peste 7 ani, când voi avea 18 ani, sper că Moldova va fi o altă ţară. Depinde cine va fi ales preşedinte în acest an. Dacă va fi aleasă Maia Sandu cred că ţara noastră se va mişca şi mai mult spre UE. Dar dacă va veni Igor Dodon, care are cele mai multe şanse de pe cealaltă parte, nu cred că vom avansa prea mult, cred că mai mult vom fi influenţaţi de Rusia”, a opinat elevul.

Ciprian îşi doreşte să facă studiile superioare în altă ţară, la o universitate din Europa, apoi crede că ar reveni în Moldova, dar doar dacă va vedea că poate să aibă aici o muncă la care să câştige decent, că sunt multe şanse pentru tineri să se manifeste, să se dezvolte.

„Republica Moldova la 25 de ani de Independenţă poate fi comparată cu o pasăre. Ruşii sunt vânătorii, iar cuibul ei este Europa. Moldova, pasărea, era iniţial blocată în colivie, a obţinut independenţa, a părăsit colivia, zboară, dar nu ştiu de ce nu reuşeşte să revină la cuib, unde ar putea să fie în siguranţă. Noi suntem prea mici şi numai în cuib am putea să avem o viaţă mai bună”, a accentuat copilul.

Ciprian Raeţchi îi doreşte Republicii Moldova să fie în Europa, să poată înainta mai departe pe calea europeană, să ajungă mai independentă, să nu aibă probleme cu gazul rusesc, să creeze mai multe posibilităţi tinerilor, mai multe locuri de muncă. Dacă un copil mai mic ar întreba de ce să se mândrească cu ţara sa, Ciprian i-ar spune să o facă deoarece chiar dacă istoria statului este foarte zbuciumată, acesta a rezistat în timp, moldovenii sunt oameni primitori, cu tradiţii frumoase, cu bucătărie naţională gustoasă.
---

Ciprian Raeţchi are 11 ani, este elev în clasa a 6-a la Liceul Prometeu-Prim, moderează blogul https://ciprianrafael1245.wordpress.com/author/creatoru5436/, iar de câteva luni are un video blog pe care se expune numindu-se MR. CHIPPIAX.

Mariana Galben, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru AlaibaIurie CiocanAna-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga GagauzStella CiobanuIurie LeancăVictor ParlicovDoru CuroşuIgor MeriacreValeria ŞeicanCiprian RaeţchiAndrei NăstaseGhenadie GâlcăArcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen DogaDumitru Postovan, Petru MacoveiTatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel SoltanValentin Guţan, Gheorghe ErizanuMariana Onceanu-Hadârcă,Viorel CibotaruVictor Micu, Sergiu ProdanIgor DodonAureliu Batrînac, Alexandru PleşcaDionis CenuşaKalman Mizsei, Petru Bodarev, Marian LupuIulia Iabanji, Pavel Filip, Andrian Candu.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.