logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 15 martie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-15-martie-2019-7978_1047652.html

Departamentul de Stat al SUA consideră că corupția a rămas una dintre cele mai grave probleme ale țării. În timp ce legea prevede sancțiuni penale pentru corupție, Guvernul nu a reușit să pună în aplicare legea în mod eficient, iar oficialii s-au angajat frecvent în practici corupte cu impunitate, specifică documentul. A existat o corupție larg răspândită în cadrul sistemului judiciar și al altor structuri de stat. Guvernul a înregistrat unele progrese în investigarea cazurilor de corupție a oficialităților publice și de justiție, însă aceste acțiuni au fost percepute ca o justiție selectivă.

Printre exemplele care ilustreză încălcarea drepturilor omului în Moldova, în raport este amintit primarul orașului Orhei, Ilan Șor, care a postat un videoclip pe Facebook cu atacuri verbale la adresa jurnaliștilor, dar și a împiedicat un protest al jurnaliștilor de opoziție. Biroul ONU din țară, notează autorii raportului, a condamnat atacul lui Șor ca discurs de ură și incitare la violență împotriva jurnaliștilor și oponenților politici și a cerut o investigație, respinsă de autorități.

Blocul electoral ACUM vrea să forțeze Partidul Democrat să facă alianță cu Partidul Socialiștilor în speranța că alegătorii vor taxa ambele partide. De pe urma acestei alianțe ACUM ar conta să obțină rezultate mai bune la următoarele alegeri parlamentare. Jurnalistul Constantin Olteanu atrage atenția că blocul ACUM a promis că dacă alegerile vor fi fraudate va ieși în stradă, ceea ce nu a făcut până la urmă. „Mă întreb totuși de ce nu au recurs la proteste, dacă tot au calificat aceste alegeri ca nedrepte? Pentru că ei țin la mandate și vor să fie deputați în Parlament”, crede Constantin Olteanu.

Blocul ACUM a propus un program pe care așteaptă ca oamenii de bună credință să-l voteze în viitorul Parlament. Acest program include o declarație politică prin care s-ar recunoaște caracterul capturat al instituțiilor statului. Afirmația aparține copreședintelui blocului ACUM, Andrei Năstase și a fost formulată la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Potrivit lui, în partidele care au acces cu siguranță mai sunt oameni de bună credință, transmite IPN.

Referindu-se la propunerea repetată a Partidului Democrat de a iniția discuții pe marginea formării majorității parlamentare, Andrei Năstase spune că ACUM nu intenționează să joace în acest spectacol lansat de democrați. „Am spus că suntem dispuși să discutăm cu toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova, dar nu pe la cafenele, pe la ceaiuri după masă, nu cu scrisorele, bilețele, ci pe o platformă parlamentară foarte transparentă, cu prezența presei acolo, ca oamenii să știe despre ce se discută”, spune copreședintele ACUM.

OSCE solicită autorităților din Republica Moldova să faciliteze călătoriile jurnaliștilor străini. Potrivit portalului anticorupție.md, jurnaliștii au relatat că în timpul verificării pașapoartelor la Aeroport, au fost întrebați care este scopul venirii în Republica Moldova. Drept răspuns au spus că au venit în scop profesional. „Ni s-a spus că nu avem permisiunea să intrăm în Republica Moldova și că avem nevoie de acreditare pentru a desfășura activitate jurnalistică. Apoi am fost invitați într-un oficiu în care am fost reținuți timp de 30-40 de minute”, au declarat jurnaliștii pentru sursa citată. Cei doi au fost eliberați după implicarea ambasadorului Greciei în Moldova, cu reședința la Kiev.

Consumatorii din Republica Moldova depun tot mai des plângeri la Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP) atunci când li se încalcă drepturile. Plângerile sunt tot mai „inteligente și mai principiale”. „Nu contează dacă suma produsului ar fi mare sau mică, mai degrabă consumatorul își vrea dreptate”, a declarat pentru IPN, directorul APCSP, Iurie Eremia. Anual, pe 15 martie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.

Agenții economici vor fi obligați să respecte normele de emitere a zgomotului între orele 22.00 și 7.00. Este cu o oră mai mult decât acum, când această reglementare intervine de la 23.00, transmite IPN cu referire la modificările operate în Regulamentul sanitar privind normele de emitere a zgomotului și vibrației la desfășurarea activităților de comerț interior.

Cuantumul burselor și altor forme de ajutor social pentru studenții din instituțiile de învățământ superior, pentru elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic și ale persoanelor care studiază în învățământul postuniversitar se majorează cu 4,9%. Modificări în aceste sens în mai alte acte normative în vigoare a aprobat Guvernul. Pentru majorarea burselor în bugetul de stat pentru 2019 a fost prevăzută suma de 12,5 mln lei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetic informează că nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, dat fiind faptul că nu există nicio solicitare în acest sens din partea operatorului SA „Moldovagaz”. Comentariul vine în contextul în care presa a scris că Gazprom a majorat prețul la gazele naturale livrate în Moldova.

 Microbuzele de pe ruta 103 vor circula, până la sfârșitul lunii martie, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Traficul rutier pe strada 31 august 1989, în perimetrul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, Ismail şi Lev Tolstoi, dar și pe tronsonul Ion Vasilenco și Ciuflea, este sistat de pe 5 martie. Lucrările se vor încheia la sfârșitul acestei luni.

Amănunte pe IPN!