Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 29 ianuarie 2019

Cu un scor de 33 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 117, din 180 de țări, în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2018, lansat de Transparency International la Berlin.

Transperency International Moldova menționează că IPC reflectă preponderent percepția corupției uzuale, de rutină. Sumele plăților informale uzuale achitate anual de populație reprezentanților instituțiilor statului sunt derizorii comparativ cu mijloacele sustrase din sistemul bancar în urma jafului miliardului. Cu toate acestea, și în 2018 investigarea furtului miliardului a fost tergiversată, fiind zădărnicită aplicarea strategiilor de recuperare sugerate de Kroll și Steptoe&Johnson. Nu au fost trași la răspundere beneficiarii finali ai furtului miliardului, nu au fost înregistrate progrese în recuperarea mijloacelor sustrase.

Potrivit TI-Moldova, în schimb, în luna iulie a anului trecut, a fost adoptată pe furiș legea „amnistiei capitalului” care permite legalizarea mijloacelor de proveniență frauduloasă.

Pentru 27% din populația țării anul 2018 a fost mai greu decât anul 2017, iar circa 65% se identifică ca fiind săraci sau foarte săraci. Așa arată datele unui sondaj de opinie prezentat astăzi, 29 ianuarie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. 70% dintre respondenți consideră că evenimentele din interiorul țării se desfășoară într-o direcție incorectă, 15% – într-o direcție corectă, alte 15% – nu știu. Potrivit sociologilor, distribuirea răspunsurilor la această întrebare exprimă o atitudine negativă privind direcția de dezvoltare pentru care pledează autoritățile Republicii Moldova.

În altă ordine de idei, circa 46% din respondenți consideră că reformele din țară sunt nu prea eficiente, 16% – deloc eficiente, o treime din respondenți le apreciază oarecum eficiente și doar 3% –  foarte eficiente. 2% n-au fost în stare să dea un răspuns.

Dacă va ajunge în următorul Parlament, Partidul Democrat își va începe activitatea legislativă cu prelungirea proiectelor care au fost inițiate în ultimii ani. Primul asemenea program ar fi „Drumuri bune pentru Moldova 2”, început în 2018. Partidul Socialiștilor s-ar îngriji, în primul rând, de economie și ar implementa acțiuni pentru încurajarea investitorilor străini în economia țării. Blocul electoral ACUM ar pune accent în primul rând pe combaterea corupției mari, dar și pe crearea unui mediu de afaceri pentru dezvoltare economică. Despre aceste priorități, reprezentanții partidelor menționate au discutat la dezbaterea electorală, organizată de postul de televiziune TVR Moldova.

PDM condamnă actele agresive din campania electorală. într-un comunicat de presă, Partidul Democrat menționează că este primul partid care a semnat Codul de conduită electorală propus de Comisia Electorală Centrală. Mai mult, încă din luna decembrie, înainte de începerea perioadei electorale, PDM a făcut un apel public la decență și respectarea legii în timpul campaniei, apel la care din păcate partidele de opoziție nu au reacționat. PDM cere din nou opoziției politice să se ralieze apelului său la calm și non-violență și să condamne și ele orice incidente de campanie, indiferent cine ar fi vinovat.

Dacă Partidul Democrat nu va obține majoritate în Parlament, candidata democraților de pe circumscripția nr. 32 din Chișinău, Nina Costiuc, spune că se va alătura majorității care se va forma pentru a rezolva problemele oamenilor. Întrebată cum ar putea reacționa colegii din PDM, Nina Costiuc consideră că democrații vor înțelege. „Doar sunt oameni rezonabili. Doar se declară că noi suntem pentru Moldova, pentru oameni, sigur că vor înțelege”, a mai menționat candidata. Nina Costiuc consideră că oamenii nu trebuie să fie „fanatici și să se țină de partid”, dar trebuie să ofere soluții „astăzi” pentru cetățeni.

Candidatul blocului ACUM DA PAS pe aceeași circumscripție, Mihai Popșoi, spune că dacă blocul nu va obține majoritatea în viitorul Parlament, nu va face alianță „în niciun caz” cu PDM sau PSRM pentru că nu împărtășește valorile acestor formațiuni.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a spus că ACUM își asumă curățarea organelor de justiție de oameni corupți și vulnerabili și  promovarea meritocrației în cariera judecătorilor și procurorilor. Reformarea Curții Supreme de Justiție, astfel încât acesta să devină un adevărat garant al corectitudinii sistemului judecătoresc, și consolidarea Autorității Naționale de Integritate – se numără și ele printre angajamentele ACUM. Președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a menționat printre angajamentele în domeniul justiției ACUM punctează anularea Legii cetățeniei prin investiție și aprobarea Actului Magnitsky. Ultimul combină protecția pentru drepturilor omului cu înăsprirea regulilor pentru oficialii corupți, implicați în tranzacții financiare ilegale.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru PSRM în circumscripția națională, pe liste de partid, ar vota 40,5% din cetățenii țării, pentru PDM – 15,9%, pentru Blocul Electoral ACUM DA și PAS – 15,7%, pentru iar Partidul Șor – 3,6%. Așa arată datele unui sondaj de opinie prezentat astăzi, 29 ianuarie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Sondajul mai arată că doar fiecare a zecea persoană chestionată este de părerea că alegerile în Republica Moldova sunt libere și corecte. 47,4% nu împărățesc această convingere, iar 36% le consideră parțial libere și corecte. 7 % nu s-au putut pronunța la subiect.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că alegerile din 24 februarie nu pot fi numite libere și corecte. El spune că în acest sens există sute de probe: de la reforma electorală până la modul de desfășurare a acestei campanii electorale – cu multe luni de zile înainte de alegerile parlamentare. Expertul a invocat cazul atacării la Edineț a candidatului Acum Dinu Plângău, vandalizarea panoului Acum la Ungheni, amenințările la adresa observatorilor din partea asociației Promo-Lex.

Istoria Holocaustului este de fapt istoria tuturor, este o tragedie a tuturor, iar conștientizarea acestui lucru la nivelul statului și la nivelul fiecărui locuitor al Republicii Moldova este o realizare care trebuie fortificată în continuare. După conștientizare și acceptare, e nevoie să fie transmis un semnal întregii comunități, că Moldova se opune oricăror forme de intoleranță și discriminare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde, organizate la Parlament.

Partidul Mișcarea Populară Antimafie va pleda pentru o nouă republică, dacă ajunge în următorul Parlament. Declarația aparține liderului formațiunii, Sergiu Mocanu. În opinia lui, statul Republica Moldova a eșuat.„Noi avem un proiect de țară și când spun un proiect de țară nu mă refer la Republica Moldova. Noi Republica Moldova o considerăm un instrument cu care putem realiza visul nostru de civilizație umană și europeană, pe care îl putem realiza într-un proiect național românesc”, a declarat Sergiu Mocanu.

Capitala va avea un Plan de Mobilitate Urbană, care reprezintă un document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, a transportului public și privat, în organizarea parcărilor, crearea infrastructurii pentru biciclete. Acesta urmează să fie elaborat de către experți naționali, internaționali, dar și cu implicarea chișinăuienilor, în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile”.

Moldova va evolua în cadrul concursului internațional de muzică Eurovision 2019 în cea de-a doua semifinală, care se va desfășura pe 16 mai. Elveția, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, România, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Norvegia, Rusia, Olanda, Croația, Lituania și Malta.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.