Ștefan Gligor: Aceste alegeri nu sunt libere și corecte și există sute de probe în acest sens

Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că alegerile din 24 februarie nu pot fi numite libere și corecte. El spune că în acest sens există sute de probe: de la reforma electorală până la modul de desfășurare a acestei campanii electorale – începând în mod tacit cu multe luni de zile înainte de alegerile parlamentare, transmite IPN.

Ștefan Gligor a făcut aceste declarații la Jurnal TV în contextul în care un candidat al blocului electoral ACUM DA PAS, Dinu Plângău, a anunțat că a fost agresat duminică, 27 ianuarie, de trei persoane în fața Inspectoratului de Poliție din Edineț. De asemenea, luni, a devenit cunoscut faptul că un panou electoral al candidatului ACUM la Ungheni a fost vandalizat la câteva ore după ce a fost instalat.

Expertul spune, de asemenea, că recent a fost lansat al treilea raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX prin care au fost semnalate amenințări și intimidări în adresa observatorilor asociației. „Acesta este un episod care demonstrează încă o dată cât de viciat și pervers este acest proces și perioada pe care o numim campanie electorală”, a declarat expertul.

Fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu spune că asemenea incidente nu reprezintă un început de campanie care să ofere optimism. Potrivit lui, atunci când nu se intervine prompt, indirect se dau niște mesaje atât polițiștilor, cât și unor concurenți electorali mai zgomotoși că așa se poate. „Este vorba de o misiune a Poliției care trebuie luată foarte în serios de descurajare a unor asemenea manifestări pentru ca lucrurile să nu degenereze”, spune jurnalistul.

În plus, cetățenii de rând și concurenții electorali ar trebui să înțeleagă că asemenea incidente afectează destul de mult imaginea acestei campanii electorale. Ipotetic vorbind, dacă s-ar ajunge să se conteste vreodată legitimitatea acestor alegeri, atunci asemenea cazuri ar putea servi drept studii de caz invocate de instituțiile internaționale și cele naționale. „Bineînțeles, este greu să admiți că actuala Curte Constituțională, după ce a fost „blindată” cu adepți fervenți ai partidului de guvernământ, ar putea să țină cont de asemenea evenimente. Dar mai sunt și alte entități naționale și internaționale”, a declarat fostul consilier.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.