Intenții de vot cu o lună până la alegeri

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru PSRM în circumscripția națională, pe liste de partid, ar vota 40,5% din cetățenii țării, pentru PDM – 15,9%, pentru Blocul Electoral ACUM DA și PAS – 15,7%, pentru iar Partidul Șor – 3,6%. Așa arată datele unui sondaj de opinie prezentat astăzi, 29 ianuarie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, transmite IPN.

Sondajul arată că, dacă duminica viitoare ar ave aloc alegeri parlamentare, s-ar prezenta cu siguranță la votare 55% din respondenți, probabil se vor prezenta – 27% și probabil nu se vor prezenta – 7%. Sunt siguri că nu vor merge la scrutin 5% și tot atâția nu s-au determinat.

Cât privește votul în circumscripțiile uninominale, 53% dintre respondenți spun că și-au ales candidatul potrivit. 38% nu știu cu cine să voteze, iar 9% nu vor participa la vot.

Sondajul mai arată că doar fiecare a zecea persoană chestionată este de părerea că alegerile în Republica Moldova sunt libere și corecte. 47,4% nu împărățesc această convingere, iar 36% le consideră parțial libere și corecte. 7 % nu s-au putut pronunța la subiect.

La întrebarea deschisă privind personalitatea politică în care au cea mai mare încredere, respondenții l-au menționat pe Igor Dodon (49,7%), Pavel Filip (10,2%), Maia Sandu (7,6%). 24% au spus că nu au încredere în nimeni, iar 11% nu și-au format o opinie în acest sens.

Sondajul a fost efectuat în 81 de localități (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 4 – 19 ianuarie, pe un eșantion de 1179 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.