Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 27 noiembrie 2018

După ce Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a făcut public sondajul sociologic „Influența schimbărilor instituționale asupra comportamentului electoral al cetățenilor”, Ștefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici și Reforme, îndeamnă îndeamnă cetățenii să fie foarte atenți pentru că există deja un precedent când, în campania pentru alegerile din municipiul Chișinău, sondajele au fost folosite pentru a-i amăgi pe oameni că anumiți candidați nu au susținerea populară, iar alți candidați, dimpotrivă, vor câștiga.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, consideră că scopul adevărat al sondajelor este de a pregăti terenul pentru falsificarea alegerilor. „Dacă tu ai, cică, un trend care arată că guvernarea recâștigă încrederea cetățenilor și rezultatul final al alegerilor tot va fi la fel, atunci va fi mai greu să se vorbească despre fraudarea masivă a acestor alegeri”, consideră Vlad Kulminski.

Apropo, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea depusă de către primarul nevalidat al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, prin care a solicitat revizuirea anulării alegerilor locale din vară.

Iar potrivit Maiei Sandu, lidera PAS, „holdingul propagandei în Republica Moldova se extinde. Vorbim despre holdingul lui Plahotniuc, Dodon, mai recent holdingul Șor. Oamenii care sunt indicați ca proprietari ai acestor televiziuni sunt vizați în raportul Kroll, sunt oameni care se fac vinovați de furtul banilor publici. Pe lângă cele care se întâmplă în spațiul mediatic, marea problemă este cea a televiziunii naționale, care este susținută din banii cetățenilor, dar care nu activează în interesul public, ci al reprezentanților regimului”, a notat Maia Sandu.

 Pe acest fundal, Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Republica Moldova. UE așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și, în special, în ceea ce ține de asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. Declarații în acest sens au fost făcute de către Christian Danielsson, directorul general al Comisiei europene pentru politica europeană de vecinătate, și Thomas Mayr Harting, director general al Serviciului european de acțiune externă pentru Europa și Asia Centrală, aflați într-o vizită la Chișinău.

Dar nu în eșaloanele de vârf se produc adevăratele drame. Vitalie Șalari, primarul comunei Băcioi, spune că este persecutat de către reprezentanți ai Partidului Democrat și amenințat cu dosare penale, dacă nu se retrage din funcția deținută. În acest fel se încearcă descurajarea sa, ca să nu mai participe, „inclusiv la alegerile locale din comuna Băcioi, care pentru Partidul Democrat prezintă interes strategic politic”.

Prin escaladarea confruntării cu Ucraina, Rusia a vrut să arate cine este stăpân în casă, adică cine controlează Strâmtoarea Kerci. Astfel comentează directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, conflictul dintre grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni, care a avut loc duminică în Strâmtoarea Kerci.

Referitor la același subiect, ex-ministru apărării Republicii Moldova, Valeriu Pleșca, este de părere că situația creată este o provocare din partea Ucrainei.

În aceste circumstanțe, guvernul anunță că de miercuri, 28 noiembrie, podul peste râul Nistru, din apropierea localităților Unguri și Bronnița, la frontiera moldo-ucraineană, va fi deschis, în regim de testare, pentru traficul internațional. Vor fi admise mijloacele de transport pentru pasageri și mărfuri, cu masa de până la 3,5 tone.

Cu toate acestea, cetățenilor moldoveni care intenționează să călătorească în Ucraina li se recomandă să manifeste maximă prudență la traversarea frontierei și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare din partea părții ucrainene.

Orice s-ar întâmpla pe glob moldovenii trebuie să-și vândă roada. Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani o creștere a recoltei de fructe și pomușoare, însă din cauza embargoului rusesc și din cauza supra-producerii pe piețele tradiționale de desfacere, agricultorii moldoveni nu au unde exporta marfa. Pentru a facilita exportul merelor, Guvernul trebuie să stabilească acorduri de liber schimb nu doar cu UE și țările CSI, ci și cu alte state, ca India, țările din Orientul Mijlociu, unde populația crește rapid.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.