Recolta de fructe și pomușoare a crescut, iar agricultorii nu au unde o exporta, experți

Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani o creștere a recoltei de fructe și pomușoare, însă din cauza embargoului rusesc și din cauza supra-producerii pe piețele tradiționale de desfacere, agricultorii moldoveni nu au unde exporta marfa. În cadrul unei conferințe, experții au vorbit despre necesitatea diversificării piețelor de export, în special orientarea către țările unde numărul populației este în creștere, transmite IPN.

Expertul asociat al Federației Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), Andrei Zbancă, a spus că sectorul de fructe, în special al merelor, se dezvoltă rapid. În acest an s-a înregistrat o producție de circa 530 de mii de tone. Pentru a facilita exportul merelor, Guvernul trebuie să stabilească acorduri de liber schimb nu doar cu UE și țările CSI, ci și cu alte state, ca India, țările din Orientul Mijlociu, unde populația crește rapid. „Rusia în ultimii ani și-a crescut producția internă de mere și tendința aceasta va fi și în următorii ani. Trebuie să ne orientă către diversificarea piețelor”, a spus Andrei Zbancă.

Dmitri Dodica, expert național în producerea şi tehnologia post-recoltare a pomuşoarelor, a menționat că producția de pomușoare a înregistrat o creștere semnificativă din 2016. De la 9,6 mii tone, la 11,6 mii tone în 2017. Pentru 2018 estimările arată o producție anuală de 15 mii de tone. Creșterea dată se referă în special la sectorul de căpșuni și zmeură. Potrivit expertului, anii următori vor fi cruciali, în care ate important să fie găsite piețe de desfacere.

Directorul adjunct FARM, Iurie Hurmuzachi, a menționat că recolta în creștere, atât de fructe, cât și de pomușoare, a dus la scăderea prețului de comercializare. „Ne ciocnim cu o problemă, avem supra-producere și cad prețurile. Nu doar în Republica Moldova, dar și în toată lumea. Având supra-producere, astăzi accentul urmează a fi pus pe calitate”, a spus directorul adjunct FARM.

Potrivit datelor Organizației pentru Agricultură și Alimentație în Moldova (FAO), piața mondială de comercializare a merelor stagnează, în timp ce producția crește. Roada din Europa din acest an a ajuns al +3,4 milioane de tone, echivalentul a 40 de roade anuale de mere proaspete din Moldova. Iar pe viitor, nu se prevede vreun deficit pe această piață. În același timp, țările precum Rusia, Uzbekistan, Georgia, Azerbaidjan, Tadjikistan, Ucraina, foste și actuale importatoare –  au început să cultive activ propria producție și se orientează spre exporturi.

În ceea ce ține de sectorul pomușoarelor, FAO relatează că, deși cererea pe piața externă este în creștere față de mere, situația nu este cu mult mai bună. Pe când afinele se vindeau la începutul sezonului, în Europa, cu 2-3 euro/kg, prețul lor în Republica Moldova era de 12 euro. Între timp au scăzut. De asemenea, prețul zmeurei de calitate în Ucraina a căzut în ultimii trei ani de la doi dolari americani, până la 25 de cenți, piețele din Polonia și Ucraina sunt supraîncărcate cu coacăză. Potrivit FAO, producătorii din Moldova trebuie să se axeze spre noi piețe de desfacere, în special, Asia și Africa, să investească în noi tehnologii, soiuri solicitate pe piață, calitate și marketing.

Potrivit datelor FARM, în 2017 au fost exportate circa 220 de mii de tone de mere, dintre care 96% au fost livrate pe piața Rusiei. Majoritatea exporturilor de pomușoare la fel au fost îndreptate către piața rusească.

  • iurie hurmuzachi despre rezultatele anului 2018.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.