Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 22 ianuarie 2019

În cadrul unei întrevederi cu Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, premierul Pavel Filip a trecut în revistă progresele obținute în soluționarea conflictului transnistrean prin semnarea mai multor decizii protocolare. Au fost menționate: asigurarea bunei funcționări a școlilor din stânga Nistrului cu predare în grafie latină, apostilarea diplomelor de studii de la Tiraspol, asigurarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole și admiterea autovehiculelor cu numere neutre în traficul internațional.

George Tsereteli a salutat angajamentul ferm al autorităților de a organiza alegeri libere, corecte și transparente, respectând toate standardele internaționale. În acest sens, premierul a apreciat disponibilitatea OSCE de a monitoriza alegerile din 24 februarie, menționând importanța obiectivității din partea echipei de observatori.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, consideră că alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova. „Din punctul de vedere al Uniunii Europene, a fost exprimată de mai multe ori importanța alegerilor parlamentare din februarie, care trebuie să aibă loc în mod transparent, inclusiv credibil, ca să putem să constatăm că alegerile au fost libere, cinstite și credibile. Asta înseamnă că și în perioada dinainte de alegeri trebuie să fie respectate toate standardele care țin de procesul electoral. Candidații trebuie să aibă posibilitate să se înregistreze și să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce privește accesul la mass-media”, a notat ambasadorul.

Guvernarea vrea să majoreze mai multe plăți sociale. Anunțul l-a făcut liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă după ședința săptămânală a partidului. Vlad Plahotniuc a anunțat că proiectele vor fi votate în prima lectură de către actuala legislatură, la începutul lunii februarie, iar în lectura a doua – de către viitorul Parlament, după alegerile din 24 februarie.

Candidatul electoral pe circumscripția uninominală Nisporeni din partea blocului electoral ACUM, Ion Terguță, a depus la Comisia Electorală Centrală o contestație prin care solicită scoaterea din cursă a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, care candidează în aceeași circumscripție. Motiv pentru depunerea contestației a servit un video plasat de către PDM pe youtube, de la Forumul PDM din raionul Nisporeni de la sfârșitul lunii decembrie. Potrivit lui Ion Terguţă, video arată cum a avut loc de fapt campania de colectare a semnăturilor în susținerea lui Vlad Plahotniuc. Mai multe persoane stăteau cu listele de subscripție în față, iar semnatarii așteptau la rând să ofere buletinele pentru a le fi introduse datele în listele de subscripție.

Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Guvernului cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Deputatul Vlad Batrîncea a menționat că prin aprobarea acestei hotărâri, Guvernul a permis excluderea din procesul constituțional a sute de mii de cetățeni din Republica Moldova care trăiesc și muncesc în Federația Rusă. Potrivit PSRM, este un caz grav de discriminare constituțională a moldovenilor care au fost privați de posibilitatea de a vota.

Într-o analiză făcută de Centrul de Politici și Reforme, autorii căreia au efectuat deplasări în localitățile unde au fost făcute renovări ale drumurilor în cadrul programului „Drumuri Bune pentru Moldova” se menționează că din banii publici se plătește mai mult, se cumpără mai puțin și mai necalitativ, fără a fi verificată cantitatea și calitatea lucrărilor. Totodată, se alocă bani publici fără a evalua impactul investiției sau a asigura continuitatea acesteia. În analiză este menționată și lipsa monitorizării adecvate a implementării contractelor, care rezultă în volumul lucrărilor executat mai mic decât cel contractat și achitat. În cadrul programului abaterile ar putea ajunge la zeci de kilometri.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat hotărârea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către Doverie United-Holding AD a 63,89% din acțiunile Moldindconbank. Într-un comunicat de presă remis de BNM se spune că Doverie United-Holding AD a fost înființată în Bulgaria, în anul 1996 ca un fond de privatizare cu un portofoliu de participații în peste 20 de întreprinderi din diverse domenii economice, care activează în mai multe țări din regiune.

În premieră în Republica Moldova va fi realizat studiul „Generații și Gen”, pe un eșantion de 10000 de persoane, pentru a scoate în evidență tendințele și provocările demografice. Rezultatele vor fi luate ca bază pentru elaborarea de politici și a combate problemele din acest domeniu.

„Situația demografică în care se află țara noastră, impune niște acțiuni imediate. Realizarea acestui studiu ne va ajuta să dezvoltăm politici și strategii pentru îmbunătățirea situația și să abordăm corect preocupările persoanelor, familiilor și ale societății în general”, a spus secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca.

„Putem noi să avem cei mai buni judecători din lume, care să adopte cele mai bune hotărâri, dar în măsura în care oamenii percep că justiția nu este independentă, înseamnă că avem o problemă”, a declarat Nicolae Eșanu, secretar de stat la MJ. Dânsul atestă restanțe în justiție, unele dintre acestea - notorii. Cea mai mare restanță Nicolae Eșanu o consideră numirea judecătorilor pe așa-numita perioadă de probă de cinci ani, prevăzută de Constituție. „În opinia experților, una dintre cele mai mari probleme este când judecătorul nu are stabilitate în funcție, nu este numit pe viață și atunci când ia o decizie, trebuie să se gândească de două ori ce decide pentru ca aceasta să nu influențeze cariera lui”, spune juristul.

Directorul executiv al asociației patronale „Asociațiile de Coproprietari în Condominiu”, Ianuș Cușnir, a menționat că terenurile aferente a 99% din blocurile locative din Chișinău sunt proprietate publică. În aceste condiții, asociațiile de locatari sunt sancționate fără temei legal pentru că nu au salubrizat sau nu au curățat zăpada de pe teritoriile care legal nu le aparțin.

Ianuș Cușnir a mai spus că, dacă autoritățile municipale nu au posibilitatea să salubrizeze terenurile aferente blocurilor, ar trebui să le transmită în proprietatea locatarilor. Și aceasta pentru că asociațiile în condominiu sau cooperativele de construcție, sau asociațiile proprietarilor locuințelor privatizate să stabilească  anual un buget pentru salubrizare. Or, în condițiile în care terenurile nu le aparțin, acest lucru nu se întâmplă.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.