Vizita președintelui turc la Chișinău face de cap de afiș în media locală. În urma documentelor semnate, cetățenii ambelor țări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate, pentru aceeași perioadă de ședere ca și în cazul pașapoartelor. În afară de aceasta, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele două țări fără autorizații de transport, fapt care va facilita transportarea bunurilor pe teritoriul ambelor state. Alt document prevede că militarii din ambele țări vor fi instruiți la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciții comune și alte activități sociale și culturale. Iar
Acordul de cooperare în domeniul tineretului și sportului, un alt tratat semnat, promovează cooperarea dintre organizațiile de tineret și cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune etc.
Turcia s-a arătat interesată să investească în restabilirea Circului din Chișinău. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că președintele Turciei a confirmat disponibilitatea de a face toate demersurile necesare ca schimburile comerciale dintre Moldova și Turcia să crească, la fel ca și investițiile turcești în Republica Moldova, care „este o țară specială pentru noi, pentru faptul că găzduiește Găgăuzia, persoane, pe care le considerăm conaționalii noștri”, a spus președintele turc.
Fără titlu de răspuns la compliment, liderul PDM Vlad Plahotniuc a afirmat, în cadrul unei cine de lucru cu președintele Turciei, că actuala guvernare a fost singura care a reușit să aibă o relație strategică foarte bună cu cei trei vecini și parteneri din zona Mării Negre: România, Ucraina și Turcia... Dar iese că președintele Igor Dodon face parte din guvernare doar în raport cu Turcia, deoarece atât România, cât și Ucraina deocamdată nu fac parte din destinațiile nici oficiale, nici neoficiale ale șefului statului nostru.
Și dacă pentru chișinăuieni vizita înseamnă nimic mai mult decât restricții polițienești, care substituie capacitatea forțelor de ordine de a asigura securitatea unui demnitar străin prin metode civilizate, consilierul președintelui Republicii Moldova, Maxim Lebedinschi, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, consideră importantă vizita președintelui turc, având în vedere ritmul de dezvoltare a statului turc din ultima perioadă, dar și relația economică dintre cele două state. Tot așa și comentatorul politic Vitalie Andrievschi consideră că pentru Republica Moldova sunt foarte importante relațiile cu Turcia pentru că acest stat este unul dintre partenerii serioși și un potențial investitor foarte serios.
Dar lucrurile nu sunt atât de white and fluffy (alb și pufos – trad.red.) În contextul debarcării lui Erdogan la Chișinău, editorialistul Nicolae Negru se întreba în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova de ce Turcia a acordat bani pentru reparația clădirii Președinției și care este plata Republicii Moldova? „Dacă nu ar fi existat această extrădare sau deportare a profesorilor turci, ziceam că e vorba de un gest altruist, sunt buni la inimă turcii. Aici mai putem adăuga Arena Chișinău care tot cu ajutorul turcilor se construiește, pe urmă niște vacanțe luxoase pentru președintele Republicii Moldova în Turcia și pentru directorul SIS, exact în perioada când au fost deportați acești profesori. Aceste momente, desigur, creează anumite impresii îndoielnice pentru această vizită”, a afirmat editorialistul.
Spre regret, impresiile îndoielnice sunt confirmate. Relatând despre prima zi a vizitei lui Erdogan la Chișinău, varianta electronica a ziarului turc „Anadolu post” scrie că „președintele turc a spus miercuri că „în lupta comună (sic!-n.r.) împotriva FETO, poporul turc așteaptă de la prietenii săi moldoveni să arate fără ezitare sprijinul necesar”. Cu alte cuvinte, invocând mișcarea lui Fethullah Gulen, președintele turc a dezavuat legătura între deportarea în Turcia a angajaților liceului „Orizont” și o serie de favoruri oferite Chișinăului din partea regimului de la Ankara, care a fost negată de autorități, provocând suspiciunea și revolta opiniei publice.
Se poate presupune că votul pentru inițiativa Partidului Democrat de introducere a vectorului european în Constituție a eșuat și din cauza credibilității, puțin spus, reduse, în autorități. Andrian Candu a declarat că PDM examinează posibilitatea organizării unui referendum pentru introducerea vectorului integrării europene în Constituția țării, iar cei 13 deputați ai Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat și-au trădat alegătorii atunci când au plecat din sala plenului înainte de procedura de vot. PSRM și PCRM, de asemenea, nu au susținut proiectul.
În aceste condiții, deputatul socialist Vlad Batrîncea spune că timp de nouă ani, această ideologie – integrarea europeană a adus moldovenii la sapă de lemn, pe când Mihai Ghimpu consideră că integrarea europeană este compromisă de actuala guvernare... Practica bate gramatica? Dureros, foarte dureros.
Adevărat este că un element prioritar pentru următoarea guvernare este cercetarea tuturor celor implicați în furtul miliardului, sancționarea lor și recuperarea banilor. Acesta este un element cheie pentru orice guvernare ca să construiască credibilitate, ca oamenii să mai aibă încredere în conducătorii țării și acest lucru trebuie să se întâmple în primul rând. Declarația aparține președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei”.
Amănunte pe IPN!