Mihai Ghimpu: Integrarea europeană este compromisă de actuala guvernare

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susține că majoritatea parlamentară, formată din deputații PDM, nu doresc cu adevărat introducerea în Constituție a sintagmei „integrare europeană”. După părăsirea ședinței Parlamentului, Mihai Ghimpu a declarat presei că ceea ce fac deputații democrați nu este altceva decât un show electoral organizat înainte de alegeri pentru a-și spăla imaginea, transmite IPN.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, un lucru care demonstrează că PDM nu dorește, de fapt, introducerea vectorului european în Constituție este și faptul că nu toți deputații PDM au fost prezenți astăzi la ședință. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a încălcat regulamentul Parlamentului atunci când a suspus votului în prima lectură proiectul de lege. Votarea trebuia să se facă după aprobarea ordinii de zi, spune Mihai Ghimpu.

Liderul PL afirmă că PDM a urmărit un singur lucru, pregătirea către campania electorală. În ultima perioadă, din cauza PDM, Republica Moldova are cele mai proaste relații cu UE, neîndeplinit recomandările Comisiei de la Veneția, votând sistemul mixt, reforma fiscală, amnistia de capital. „Nu poți să vorbești despre valori europene unde acestea sunt încălcate chiar de guvernare”, a spus liderul PL, adăugând că a fi european nu înseamnă să ai scris acest lucru în Constituție, dar este necesar ca oamenii să aibă un trai decent, iar legile să fie respectate.

Liderul PL regretă că a mers în alianță cu PDM de dragul integrării europene și că a pus partidul la bătaie, numele său și al colegilor, iar liderul PDM, Vlad Plahotniuc a distrus această idee obținută cu greu. „Ce simțim noi astăzi, cetățenii: integrarea europeană, valori europene sau bâta? V-am susținut pentru oameni, dar nu pentru a fura miliarde și a instala dictatura. Salvarea noastră este în unire (cu România, n.r.). Unindu-ne, vom avea și integrare europeana”, a declarat Mihai Ghimpu.

Potrivit liderului PL, ideea unui referendum pentru a modifica Constituția nu este binevenită. El spune că referendumul se organizează când societatea simte libertate, nu trăiește cu frică. La fel, nu poate fi organizat un referendum atunci când încă influența Federației Ruse pe acest teritoriu este încă foarte puternică.

Votul pentru inițiativa Partidului Democrat de introducere a vectorului european în Constituție a eșuat. Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor nu au susținut proiectul. Cu 54 de voturi „Pro”, inițiativa nu a fost promovată. Pentru promovarea unei inițiative constituționale este nevoie de 67 de voturi. Până să fie supus votului, PL a condiționat susținerea proiectului cu modificarea articolului 13 din Constituție, privind limba de stat. PL propune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba romana”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.