Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 11 ianuarie 2019

Este penibil faptul că în această campanie electorală pentru parlament sunt admise persoane care au fost condamnate penal sau sunt urmărite, penal sau a căror cauze sunt transmise în judecată. De această părere este consilierul juridic al președintelui Igor Dodon și membrul Partidului Socialiștilor, Maxim Lebedinschi. Potrivit lui, astfel s-a creat o nedumerire în rândul cetățenilor.

Maxim Lebedinschi menționează că atunci când un concurent aspiră la una dintre cele mai înalte funcții cu demnitate publică din țară, cetățenii așteaptă ca și imaginea acestora să fie una demnă de funcție.

Partidul Liberal solicită crearea condițiilor pentru diasporă ca aceasta să poată vota fără impedimente la alegerile parlamentare din 24 februarie. Dorin Chirtoacă a lansat un apel către toate forțele proeuropene să facă presiuni asupra guvernării  ca să permită cetățenilor aflați peste hotare să voteze și cu pașaportul expirat sau cu buletinul de identitate. De asemenea, liderul PL susține că peste hotare este necesar să fie deschise suplimentar cel puțin 50 de secții de votare și  să fie suplinit personalul în secțiile de votare din diasporă ca să se evite formarea de rânduri în condițiile în care vor fi mulți alegători.

Unioniștii care vor participa la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Partidului Politic Democrația Acasă au anunțat că vor avea candidați în patru circumscripții uninominale: Anatol Ursu (circumscripția numărul 22 Ialoveni), Zinainda Bolboceanu (circumscripția numărul 35 Căușeni), Mihai Goian (circumscripția numărul 16 Ungheni) și Ion Leașcenco (circumscripția numărul 15 Călărași, Ungheni).

Potrivit lui Ion Leașcenco, candidații unioniști de la alte partide politice de dreapta pe care Partidul Politic Democrația Acasă îi susține în alegerile sunt:  primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, care va candida pe circumscripția nr. 40 Cimișlia; Maria Ciobanu, care va candida pe circumscripția nr. 14 Telenești; Petru Frunză, primarul satului Puhoi, care va candida pe circumscripția nr. 37 Răzeni, Ialoveni; Vladimir Putregai, primarul satului Cociulia, care va candida pe circumscripția nr. 41 Leova.

Partidul Politic Democrația Acasă îi mai susține pe directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, circumscripția nr. 47, Eleonora Cecavschi, candidat pe circumscripția nr. 48, Lilian Carp, circumscripția nr. 21 Criuleni, Vlad Bilețchi, candidat în circumscripția nr. 26 Centru, Buicani.

În situația în care guvernarea va comite ilegalități crase, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care este și prima pe lista electorală a blocului ACUM DA PAS, susține că s-ar putea să se ajungă la proteste. Totodată, lidera PAS spune că există riscuri ca următoarele alegeri parlamentare să nu fie recunoscute pe plan internațional. În opinia ei, actuala guvernare și-a făcut intrarea în campania electorală într-un mod denigrator la adresa opoziției. Maia Sandu s-a referit la discuțiile în jurul legăturii opoziției cu Fundația „Open Dialog” și consideră că guvernarea păstrează acest caz ca o eventuală variantă de atac în cazul în care se va simți încolțită.

A fost lansată noua versiune a portalului www.alegeri.md. Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, a menționat că lansarea respectivei platforme este legată de schimbarea sistemului electoral și se vrea ca finalitate crearea unei enciclopedii a proceselor electorale din Republica Moldova. „Concurenții electorali și partidele politice sunt și ei ținta acestui proiect. Pe lângă compartimentul „Alegeri” există un compartiment special dedicat partidelor politice, unde este reflectată întreaga evoluție a partidelor politice din Moldova începând cu anul 1989. Evoluția a 96 de partide politice, unele dintre care au dispărut pe parcurs”, a notat Igor Boțan.

Licența de emisie a postului de televiziune „Impact TV”, acordată fondatorului „Media Max” SRL, a fost suspendată pentru șase luni. Hotărârea a fost adoptată de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului la cererea a fost înaintată de către Marcel Darie, administrator „Media Max” SRL, pe motiv de incapacitate financiară.

Potrivit guvernatorului Băncii Naționale Octavian Armașu, majorarea numărului creditelor ipotecare se datorează, pe lângă alți factori, și implementării programului de stat „Prima Casă”, care le oferă cetățenilor Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, posibilitatea să obțină credite pentru procurarea propriei locuințe. Creșterea rapidă se datorează și unei baze mici. În țările aproape comparabile, nivelul creditelor ipotecare e mult mai înalt. În Lituania creditele ipotecare constituie 37% din portofoliu și în Georgia – 56%.

În cadrul aceluiași interviu guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu a declarat că procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare. Din data retragerii licențelor, 16 octombrie 2015, și până la 30 noiembrie 2018, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat 1 698, 8 milioane de lei, inclusiv 421,6 milioane lei – sumă obținută în cadrul unui dosar penal.

De asemenea dânsul s-a referit la decizia Comitetului executiv al Băncii Naționale privind „Banca de Finanţe şi Comerţ”  și BC „Energbank”, ce ține de suspendarea exercițiului unor drepturi ale unor acționari pentru activitate concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM.

Amănunte pe IPN!
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE