Partidul Liberal cere condiții astfel ca diaspora să poată vota fără impedimente
Print Send by email
14:59, 11 Ian 2019

Partidul Liberal solicită crearea condițiilor pentru diasporă ca aceasta să poată vota fără impedimente la alegerile parlamentare din 24 februarie. Într-o conferință de presă liderul PL, Dorin Chirtoacă, a lansat un apel către toate forțele proeuropene să facă presiuni asupra guvernării  ca să permită cetățenilor aflați peste hotare să voteze și cu pașaportul expirat sau cu buletinul de identitate. De asemenea, liderul PL susține că peste hotare este necesar să fie deschise suplimentar cel puțin 50 de secții de votare și  să fie suplinit personalul în secțiile de votare din diasporă ca să se evite formarea de rânduri în condițiile în care vor fi mulți alegători, transmite IPN.

Dorin Chirtoacă susține că Partidul Liberal va avea la alegerile parlamentare cel puțin doi candidați din rândul  diasporei în circumscripția națională. Iar în circumscripția uninominală Europa de Vest PL îl va avea ca și candidat pe Vasile Calmațui, care reprezintă diaspora din Franța. Și în celelalte circumscripții de peste hotare partidul urmează să numească candidați care, de asemenea, vor proveni din rândul cetățenilor aflați peste hotare.

Potrivit liderului PL, toate formațiunile proeuropene neglijează de fapt diaspora prin faptul că nu au pe lista națională, cât și în circumscripțiile uninominale candidați care să fie din rândul diasporei. „Diaspora este acea forță din societate care a permis,  în toate alegerile din 2009 încoace, înclinarea balanței în favoarea forțelor proeuropene, iar dacă n-ar fi fost votul diasporei, alegerile nu ar fi fost câștigate de partidele proeuropene. Noi datorăm foarte mult diasporei, aceasta întreține Republica Moldova, deoarece transferă anual aproximativ un miliard de euro. Fără acești bani, Republica Moldova nu ar supraviețui și ar falimenta”, a mai declarat Dorin Chirtoacă.

Vasile Calmațui, candidat al Partidului Liberal pe circumscripția nr. 50, a menționat că mulți cetățeni care sunt peste hotare au și pașapoarte românești și din acest motiv nu și-au reînnoit pașapoartele moldovenești expirate. Vasile Calmațui i-a îndemnat pe cei care au pașapoartele expirate  să le reînnoiască până la alegeri.


(1) comentarii
юрий
17:00, 11 Ianuarie 2019

когда вы уже успокоитесь

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex