BNM a suspendat drepturile unor acționari la două bănci
Print Send by email
17:15, 11 Ian 2019

Comitetul executiv al Băncii Naționale a aprobat, în decizia din 11 ianuarie, două decizii care se referă la „Banca de Finanțe și Comerț”  și BC „Energbank”, ce ține de suspendarea exercițiului unor drepturi ale unor acționari pentru activitate concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, transmite IPN.

Potrivit Băncii Naționale, în ceea ce privește „Banca de Finanțe și Comerț” s-a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu respectiva bancă. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social.

În ceea ce privește decizia cu privire la „Energbank”, comitetul executiv al BNM a aprobat, în aceeași ședință, și o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi ale acționarilor în privința a 52,77 la sută din acțiuni. Acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Energbank”. De asemenea, ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, în conformitate cu Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. Echipa executivului și cea a consiliului băncii, care vor rămâne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de BNM.

Atât „Banca de Finanțe și Comerț” cât și „Energbank” vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile și stabile. În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „Banca de Finanțe și Comerț” reprezintă o cotă de 3,7%, iar „Energbank” – de 3,2 %. Deciziile BNM se referă exclusiv la structura acționariatului.

Măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi „Moldova-Agroindbank” și „Moldindconbank”.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex