În cei 25 de ani de Independenţă, calitatea actului de justiţie s-a îmbunătăţit. Ciclu IPN

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii: Republica Moldova, de la proclamarea independenţei, a evoluat considerabil în toate domeniile de activitate, fiind consolidate toate cele trei puteri ale statului. În prezent, se depune mult efort pentru realizarea tuturor obiectivelor propuse din cadrul reformelor ce au loc, dar care încă nu s-au reuşit a fi implementate în totalitate şi în termenele propuse. 

Preşedintele CSM susţine că, pe parcursul celor 25 de ani de Independenţă, Republica Moldova a mers pe un drum complex întru formarea sa, devenind un stat suveran şi independent, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul în baza valorilor sale morale şi democratice. Economia de piaţă a bunurilor şi a serviciilor/produselor autohtone capătă forme din ce în ce mai civilizate, originale şi solicitate.

Referindu-se nemijlocit la sistemul judecătoresc, Victor Micu afirmă cu certitudine că s-au produs mai multe schimbări spre bine – s-a îmbunătăţit calitatea actului de justiţie şi accesul cetăţenilor la justiţie, s-au creat condiţii necesare pentru înfăptuirea actului de justiţie în termene rezonabile şi în baza legii, s-a armonizat legislaţia în mare parte cu acquis-ul european. S-au produs şi alte realizări.

Când a venit în funcţie şi-a fixat mai multe obiective, însă spune că nu întotdeauna realizarea acestora depinde de iniţiativa unei singure persoane. „Mi-a reuşit să realizez, într-o măsură oarecare, ceea ce mi-am propus iniţial, poate nu chiar la nivelul şi termenele propuse. În legătură cu aceasta, doresc să menţionez că în ultimii ani, s-a mărit semnificativ calitatea actului judecătoresc, ca dovadă a acestui fapt, este şi numărul mai mic de hotărâri anulate de instanţele ierarhic superioare, numărul mai mic de hotărâri prin care a fost condamnată Republica Moldova la CEDO”, a notat Victor Micu.

Potrivit preşedintelui CSM, gradul de transparenţă în sistemul judecătoresc a sporit prin accesul persoanelor la hotărârile adoptate. Iar actele judecătoreşti se efectuează cu mai multă obiectivitate, respectându-se în mare parte termenele prevăzute de lege. „Aceasta nu mai este privită ca o virtute, ci ca o necesitate de către toţi judecătorii sistemului judecătoresc. Actul de justiţie a căpătat o mai mare încredere în societatea civilă datorită calităţii şi transparenţei sale. Recunosc, mai sunt încă multe de realizat în acest sens, dar se depune maximă diligenţă întru atingerea tuturor scopurilor propuse”, a declarat Victor Micu.

Preşedintele CSM spune cu certitudine că sistemul judecătoresc este independent, iar hotărârile adoptate sunt în strictă conformitate cu normele legislaţiei în vigoare. CSM, în limita competenţei sale, întreprinde măsuri pentru excluderea abuzurilor din partea judecătorilor.

Cât priveşte obiectivele reformei judecătoreşti implementate cu succes, Victor Micu a menţionat înregistrarea audio a şedinţelor de judecată; repartizarea aleatorie a dosarelor prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, ceea ce a dus nemijlocit la sporirea transparenţei faţă de sistemul judecătoresc, excluzând în acest sens, intervenţia factorului uman la repartizarea dosarelor. La fel, s-a consolidat relaţia dintre sistemul judecătoresc şi mass-media, prin intermediul Ghidului de bune practici dintre sistemului judecătoresc şi mass-media.

Începând cu anul 2017, toate instanţele din Republica Moldova vor fi specializate în următoarele categorii: penal, civil şi contencios administrativ. Vorbind despre alte realizări, preşedintele CSM a notat că s-a implementat Legea cu privire la Selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, ceea ce a oferit posibilitatea ca judecătorii să fie selectaţi potrivit unor criterii mai obiective.

Victor Micu recunoaşte că sunt şi restanţe la capitolul reforma judecătorească, dar dă asigurări că se fac eforturi considerabile pentru a le depăşi. „Accentuez faptul că marea majoritate a judecătorilor îşi fac datoria cu onestitate. Mai sunt însă probleme legate de calitatea actului judecătoresc şi de termenele de examinare a dosarelor, din cauza numărului mare de dosare ce se examinează de instanţele judecătoreşti. Astfel, ca dovadă, doresc să exemplific că în anul 2015 de către instanţele judecătoreşti, în care activează 430 de judecători, s-au examinat aproximativ 250 de mii de dosare, ceea ce constituie, după mine, un număr impunător de dosare”, spune Victor Micu.

Președintele CSM afirmă că este important să ne pătrundem de importanţa şi iminenţa reformelor, care, realizate inteligent şi cu bună credinţă, ne-ar schimba viaţa în bine şi ne-ar ajuta să înaintăm efectiv pe calea succesului şi al dreptăţii. „În pofida faptului că Republica Moldova se confruntă cu multe probleme dificile, statul nostru se dezvoltă. Ne-am dori cu toţii să continuăm calea progresului, bunăstării, iar pentru aceasta evidenţiez că avem nevoie de două elemente cheie: voinţă politică şi mobilizarea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, a conchis preşedintele CSM.
---

Victor Micu şi-a început activitatea juridică în 1994, ca anchetator, ulterior ocupând funcţia de consultant superior în cadrul Curţii Supreme de Justiţie. În 1998 a devenit judecător la  Judecătoria Râşcani a capitalei, mai apoi, vicepreşedinte şi preşedinte al aceleiaşi instanţe de judecată. După expirarea mandatului de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, a fost desemnat preşedinte interimar al instituţiei vizate. Victor Micu a fost antrenat şi în activitatea didactic, în calitate de lector universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din ianuarie 2014, Victor Micu a fost ales membru al CSM, iar în luna iunie a aceluiaşi an, prin hotărârea CSM, a fost desemnat preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Elena Nistor, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru AlaibaIurie CiocanAna-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga GagauzStella CiobanuIurie LeancăVictor ParlicovDoru CuroşuIgor MeriacreValeria ŞeicanCiprian RaeţchiAndrei NăstaseGhenadie GâlcăArcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen DogaDumitru Postovan, Petru MacoveiTatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel SoltanValentin Guţan, Gheorghe ErizanuMariana Onceanu-Hadârcă,Viorel CibotaruVictor Micu, Sergiu ProdanIgor DodonAureliu Batrînac, Alexandru PleşcaDionis CenuşaKalman Mizsei, Petru Bodarev, Marian LupuIulia Iabanji, Pavel Filip, Andrian Candu.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.