Rolul partenerilor europeni în achizițiile de electricitate trebuie fortificat, opinie

Partenerii europeni au fost transformați în observatori pasivi ai unor manifestări repetate de netransparență din partea guvernării în cazul licitației la energie electrică, scrie politologul și cercetătorul în politici energetice Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru IPN.

Pe lângă faptul că autoritățile au promovat compania de stat Energocom, acestea au descurajat prin acțiunile lor competiția și au intimidat potențialii participanți la licitație din Ucraina și operatorii de pe piața energetică locală, comentează autorul.

În opinia lui Dionis Cenușă, incoerența autorităților în raport cu regulile de joc este mai degrabă o problemă generală decât una accidentală. El consideră că partenerii europeni încearcă, dar reușesc foarte rar să schimbe status-quo-ul. Această situație nu este caracteristică doar pentru sectorul energetic, ci poate fi întâlnită în practic orice domeniu.

Regulile de joc trebuie să fie comune pentru toți, inclusiv pentru companiile de stat, precum Energocom, subliniază Dionis Cenușă.

Politologul precizează că livrările de energie electrică trebuie să țină cont de principiile licitației transparente și competitive, diversificarea surselor de furnizare și integritatea financiară a furnizorilor, care sunt obligați să plătească datoriile pentru producția de electricitate.

În concluzie, Dionis Cenușă menționează că achizițiile transparente de energie din Ucraina, achitarea datoriilor pentru gazul natural consumat de către MoldGRES și integrarea acesteia și mai mult în spațiul legal moldovenesc, dar și avansarea interconectărilor cu România, rămân priorități majore pentru sectorul energiei electrice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.