RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 iunie -2 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 26 iunie

Restabilirea livrărilor de electricitate din regiunea transnistreană și slăbiciunea factorului european, OP-ED

Furnizările de energie electrică din regiunea controlată de regimul  separatist spre restul Moldovei au fost restabilite pe 5 iunie 2017, ca urmare a unei decizii adoptate de către compania de stat Energocom. Astfel, în afara oricărei licitații deschise, Energocom a negociat și semnat un contract cu Centrala de la Cuciurgan (Moldavskaya GRES). Contractul dat, care nu este public, prevede că, începând cu 7 iunie, Energocom va achiziționa 70% din electricitatea necesară din regiunea transnistreană. Celelalte 30% urmează să fie cumpărate în continuare de la compania ucraineană DTEK-Trading. Potrivit companiei de stat Energocom, producătorul din regiunea transnistreană, care aparține concernului rus RAO EES, a oferit un preț de 45 USD pentru 1MWh. Aceasta constituie cu 10% mai puțin decât prețul pentru electricitate negociat cu furnizorul din Ucraina (50.2 USD pentru 1MWh) în urma licitației deschise.

Rolul partenerilor europeni în achizițiile de electricitate trebuie fortificat, opinie

Partenerii europeni au fost transformați în observatori pasivi ai unor manifestări repetate de netransparență din partea guvernării în cazul licitației la energie electrică, scrie politologul și cercetătorul în politici energetice Dionis Cenușă într-un articol de analiză. Pe lângă faptul că autoritățile au promovat compania de stat Energocom, acestea au descurajat prin acțiunile lor competiția și au intimidat potențialii participanți la licitație din Ucraina și operatorii de pe piața energetică locală, comentează autorul. În opinia lui Dionis Cenușă, incoerența autorităților în raport cu regulile de joc este mai degrabă o problemă generală decât una accidentală. El consideră că partenerii europeni încearcă, dar reușesc foarte rar să schimbe status-quo-ul. Această situație nu este caracteristică doar pentru sectorul energetic, ci poate fi întâlnită în practic orice domeniu.

MARŢI, 27 iunie

BC „Eximbank” , cumpărată de o mare bancă italiană

Intesa Sanpaolo, una dintre cele mai mari bănci din Italia, a devenit acționarul majoritar al BC „Eximbank-Gruppo Veneto Banca” SA din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă remis de Banca Națională a Moldovei se menționează că Intesa Sanpaolo, cu autorizarea unanimă a Consiliului de Administraţie, a semnat pe 26 iunie contractul de achiziţionare a unor active şi pasive aparținând Veneto Banca, inclusiv băncile acestui grup din Republica Moldova, Croația și Albania.

Agricultorii pot depune de astăzi cereri pentru obținerea subvențiilor pe anul curent

Din 27 iunie, producătorii agricoli pot depune cereri pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2017. Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, a menționat într-o conferință de presă că fondul de subvenționare este în mărime de 900 de milioane de lei. După achitarea datoriilor de 335 de milioane de lei, suma reală pentru achitarea subvențiilor în anul curent este de 565 de milioane. „Datoriile pentru 2016 au fost achitate până la finele lui martie. Deci, cu începere de astăzi, ne concentrăm pe procesarea dosarelor și pe achitarea subvențiilor pe anul în curs”, a spus Nicolae Ciubuc. Vor fi subvenționate investițiile în construcția de sere, în dezvoltarea plantațiilor multianuale, inclusiv cu defrișarea celor cu termen de valabilitate depășit, în renovarea parcului de mașini.  De asemenea, vor fi subvenționate investițiile în sectorul zootehnic, dobânzile la creditele accesate de către producătorii agricoli, investițiile post-recoltare și procesarea producției agricole, cele  făcute în dezvoltarea agriculturii ecologice.

Prețuri mai mici la carburanți

Prețurile plafon pentru benzină și motorină au fost micșorate. Pentru următoarele două săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețul plafon de 16,02 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 55 de bani mai puțin decât a fost în ultimele două săptămâni. Motorina va costa cel mult 13,61 lei, comparativ cu 13,96 lei până acum.

Bancnotele de 1 leu vor fi scoase treptat din circulație

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat astăzi, 27 iunie, consultări publice cu cetățenii pentru elaborarea conceptului monedelor de 1 și 2 lei, după ce acum două săptămâni a anunțat despre intenția de a pune în circulație o monedă nouă, de 2 lei, și a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeași valoare. Anunțul privind consultările publice l-a făcut viceguvernatorul BNM Ion Sturzu în cadrul unui briefing de presă. Potrivit viceguvernatorului, bancnota de 1 leu va circula în paralel cu moneda de 1 leu până la epuizarea stocurilor. Ion Sturzu susține că bancnota de 1 leu nu își demonstrează eficiența, a pierdut valoarea pe care o avea la început. „Dacă acum 20 de ani ele corespundeau rigorilor la zi, astăzi deja sunt depășite. Practica internațională ne demonstrează că avem nevoie de un rebranding o dată la zece ani. Sunt 25 de ani de când au fost puse în circulație aceste bancnote”, a spus Ion Sturzu.

● MIERCURI, 28 iunie

Mari antreprenori din Rusia vin la Chișinău la finele săptămânii

La fârșitul acestei săptămâni, la Chișinău sosește o delegație din Federația Rusă din care fac parte zece oameni de afaceri de importanță și reprezentantul special al președintelui rus pentru problemele antreprenorilor, Boris Titov. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon marți seara, 27 iunie, în cadrul Clubului internațional de presă „Rezonanța socială”, organizat la Reședința de la Holercani. Șeful statului menționează că delegația va sosi la Chișinău pentru prima dată, la invitația sa. Reprezentanții mediului de afaceri din Federația Rusă urmează să aibă vineri, 30 iunie, o întrevedere cu membrii Consiliului Economic de pe lângă președinte, în cadrul căreia își vor prezenta companiile. Potrivit lui Igor Dodon, bugetele acestor companii depășesc de câteva ori PIB-ul Republicii Moldova.

69% dintre antreprenori cred că corupția este pe larg răspândită în mediul de afaceri

69% dintre antreprenori sunt de părere că practicile de corupție sunt pe larg răspândite în Moldova. Aproximativ 45% spun că au dat mită fiind impuși, iar 35% au dat mită din proprie inițiativă pentru a obține anumite beneficii. Instituțiile publice care ocupă un loc de frunte la capitolul coruptibilitate este Centrul de Sănătate Publică, Poliția și Serviciul Vamal. Concluziile se regăsesc într-un studiu al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, prezentat în cadrul conferinței: „Combaterea corupției în Republica Moldova: Ce poate face businessul?”. Potrivit studiului, cauzele principale care favorizează corupția în afaceri țin de implicarea factorului politic; legislația imperfectă, ambiguă și interpretabilă; contactul direct cu funcționarul public, birocrația și incompetența administrației; dar și ineficiența organelor de drept. Oamenii de afaceri preferă să „rezolve problema” prin „înțelegeri” cu birocrații. Căile neoficiale de obicei iau formă de bani, contacte sau relații, cadouri sau presiuni. Directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, este de părere că un sistem integru și democratic nu ține doar de stat și de administrația guvernamentală, ci de interesele cetățenilor și ale tuturor actorilor care sunt interesați să câștige lupta împotriva corupției. „Corupția este un instrument tolerat de mediul de afaceri. Atunci când birocrații ne vorbesc despre succesele lor sau succesul Guvernului în combaterea corupției, sigur trebuie să o luăm cu aproximație și să vedem care este forma de reacție a mediului de afaceri la aceste succese raportate de autorități”, a menționat Igor Munteanu.

Sistemul de control asupra mediului de afaceri urmează să fie simplificat

Sistemul de control asupra activității mediului de afaceri urmează să fie simplificat. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat trei proiecte de completare și modificare a legislației în vigoare, potrivit cărora cele 67 de instituții cu funcții de control au fost reduse la 18. Controlul de stat în domeniul protecției consumatorilor în domeniul alimentar, inclusiv în ceea ce privește siguranța ocupațională și condițiile de licențiere, va fi efectuat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Competențele de supraveghere și control a produselor nealimentare, adică a tuturor serviciilor, inclusiv și a celor turistice, va reveni Agenției pentru Supravegherea Pieței și Produselor Nealimentare (ASPPN). Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) va avea competențe de control doar a respectării prevederilor raporturilor de muncă. Totodată, siguranța și sănătatea în muncă va fi distribuită tuturor organelor pe domeniul lor de competență.

● JOI, 29 iunie

„Taxa ecologică fără logică!” Producătorii autohtoni protestează

Mai multe asociații de producători autohtoni au organizat, joi, o acțiune de protest în fața Parlamentului, cu genericul: „Taxa ecologică fără logică!”, în cadrul căreia și-au manifestat nemulțumirea față de reducerea treptată a taxei ecologice pentru importatori. Vitalie Crupenencov, reprezentantul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Ambalaj și Mărfurilor în Ambalaj, a spus că acțiunea de astăzi vine ca urmare a ședinței comisiei parlamentare de profil, la care s-a discutat proiectul de reducere a taxei ecologice pentru unele categorii de produse cu ambalaj nedegradabil sau greu degradabil. Această modificare, pe de o parte, ar aduce pierderi de milioane de lei la Fondul ecologic, iar pe de altă parte, ar discrimina producătorii autohtoni, pentru că aceștia nu vor fi scutiți de taxe la importul ambalajului, a subliniat Vitalie Crupenencov.

Mobiasbancă este premiată de BERD

BC „Mobiasbancă – Groupe Société Générale” a fost distinsă cu premiul Programului de Facilitare a Comerțului (TFP) la reuniunea anuală și forumul de afaceri ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care au avut loc recent la Nicosia, Cipru. Premiul a fost oferit ca o recunoaștere și apreciere a valorii garanțiilor bancare și acreditivelor documentare acordate pe parcursul anului 2016 în baza Programului TFP. Elena Guzun, director comercial „Corporate Banking” Mobiasbancă, spune că obiectivul instituției bancare este să fie și mai bună în 2017. Iar dezvoltarea comerțului este o modalitate importantă de consolidare a economiei locale. „Distincția BERD pentru rezultatele obținute în finanțarea comerțului reprezintă o confirmare în plus că produsele şi serviciile financiare oferite întreprinderilor locale sunt cele mai adecvate pentru finanțarea afacerilor și dezvoltarea antreprenorialului cu suportul partenerilor financiari internaționali”, a declarat Elena Guzun.

Acord de susținere a afacerilor din sectorul agricol

Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni și Federația Națională a Fermierilor din Moldova au semnat joi, 29 iunie, un acord de colaborare pentru susținerea și dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova. Organizațiile se vor orienta spre facilitarea investițiilor în domeniul agricol, construcția de silozuri și stații de depozitare a producției. Un scop urmărit este și identificarea noilor piețe de desfacere. „Am învățat în străinătate ce înseamnă să fii competitiv, ce înseamnă să ai acces la utilaje, tehnologie, procese de fabricație moderne. Am stăpânit metodele de a ieși pe piețe noi cu produse de cea mai înaltă calitate. Vom implementa cunoștințele noastre cu care ne-am construit afacerile în străinătate pentru a valorifica pământul pe care au muncit părinții și bunicii noștri. Suntem convinși că potențialul țării noastre poate fi valorificat și vrem să demonstrăm că se poate”, a spus Alexei Repede, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni.

● VINERI, 30 iunie

Este lansată Cooperativa de Microfinanțare a producătorilor agricoli

Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni și Federația Națională a Fermierilor din Moldova anunță lansarea Cooperativei de Microfinanțare care urmează să opereze pe piața de microfinanțare a sectorului agrar cu produse financiare care ar corespunde necesităților micilor antreprenori din zona rurală.  Potrivit lui Valeriu Cosarciuc, Cooperativa de Microfinanțare va a acționa în baza legii cu privire la organizațiile de microfinanțare. Cooperativa se va orienta spre creditarea sau garantarea creditelor pe care micii agricultori le vor contracta de la băncile comerciale, iar atunci când organizația va „crește” va aplica la achiziții de acțiuni sau cote-părți din afaceri.

Sistemul tichetelor de masă ar putea fi implementat de la 1 ianuarie 2018

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu pledează pentru implementarea sistemului tichetelor de masă cu începere de la 1 ianuarie 2018. În cadrul celei de-a doua runde de dezbateri publice care au avut loc ieri, 29 iunie, pe marginea iniţiativei legislative, concept al cărui autor este, Andrian Candu a spus că proiectul poate fi supus dezbaterilor în prima lectură în plenul Parlamentului. Potrivit preşedintelui Parlamentului iniţiativa legislativă este pe rol în cadrul Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. În prezent, se lucrează la ajustarea recomandărilor care vin din partea reprezentanților autorităților, instituţiilor statului, mediului de afaceri, sindicatelor și patronatelor. „Toate sunt analizate, bine cercetate şi în măsura în care le găsim o soluţie, sunt incluse în concept”, a declarat Andrian Candu. În cadrul celei de-a doua runde de dezbateri publice, deputatul democrat Valentina Buliga a spus că unele prevederi ale iniţiativei legislative stârnesc îngrijorări. Potrivit legiuitorului, operatorii, care ar urma să elaboreze tichete de la masă, au sesizat despre condiţii exagerate pentru a participa la licitaţie. Totodată, spune Valentina Buliga, la etapa data, iniţiativa discriminează unele categorii de angajaţi, între care bugetarii şi angajaţii din mediul rural.

Lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău sunt de interes național, decret

Decretul președintelui Igor Dodon prin care este promulgată legea privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău a fost publicat în ediția de astăzi, 30 iunie, a Monitorului Oficial.

● SÂMBĂTĂ, 1 iulie

Agenții economici vor prezenta un singur raport financiar în loc de cinci

Deputații au votat în două lecturi, în ședința din 30 iunie, un proiect de lege care prevede simplificarea procesului de raportare financiară prin lansarea unei platforme unice de raportare pentru Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. În prezent, agenții economici care au persoane angajate sunt obligați să prezinte cinci rapoarte diferite privind plățile salariale, impozitele aferente și unele aspecte ce țin de relațiile de muncă. Un șir de date se dublează, iar agenții economici trebuie să interacționeze cu trei entități de raportare diferite, rapoartele fiind prezentate în diferite perioade.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.