logo

Pentru a fi mai buni decât suntem acum, e nevoie de aportul fiecăruia. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/ro/pentru-a-fi-mai-buni-decat-suntem-acum-e-nevoie-de-aportul-fiecaruia-ciclu-ipn-7978_1029150.html

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Petru Bodarev, om de afaceri: Moldova a avut toate posibilităţile să devină puternică, însă a ratat aceste oportunităţi.

Acum 25 de ani, Petru Bodarev se gândea că în maximum zece ani totul se va schimba, însă şansele nu au fost valorificate. În viziunea sa, pentru a fi mai buni decât suntem acum, e nevoie de aportul fiecăruia, astfel ca „să împletim un nivel de trai mai ridicat, o ţară curată, frumoasă, prosperă din punct de vedere economic, financiar şi cultural”.

Referindu-se la politică, omul de afaceri, care a fost o perioadă şi membru de partid, a declarat că asistăm la un dezastru. „Fiecare partid fiind la putere, la început, la mijloc sau la sfârşit în aceşti 25 de ani, a avut posibilitatea să transforme Republica Moldova într-o ţară într-adevăr europeană. Niciun partid nu a avut însă în arsenalul său de dezvoltare un program de lungă durată de dezvoltare”, a menţionat antreprenorul. Potrivit lui, lucrurile au fost începute, dar nu au fost duse până la capăt, motiv pentru care Republica Moldova a ajuns într-un haos politic, economic, ideologic, cultural. „Am început a face agricultură, am început a face drumuri, reformă în învăţământ, am început a face reformă în sfera politică din Republica Moldova şi toate acestea s-au stopat, toate neajungând nici la jumătate”, a subliniat aceasta.

Petru Bodarev spune că au existat condiţii prielnice pentru a schimba lucrurile, dar nu şi voinţă. „În câteva luni, printr-o muncă extraordinară, am obţinut regimul liberalizat de vize, a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, însă ne-a pălit fudulia şi ne-am întors înapoi. Sunt câteva acţiuni care demonstrează că, având dorinţă, prin atitudine şi muncă, avem rezultate, dar aceasta este un an din 25. Avem câteva drumuri reparate, dar e prea puţin pentru 25 de ani. Insuccesul nostru vine din instabilitatea în ţară pe care au creat-o politicienii”, spune omul de afaceri. În opinia sa, Moldova are nevoie de un lider, pentru care să nu existe alte priorități decât țara, or „actuala clasă politică s-a epuizat şi nu poate oferi un exemplu de dezvoltare”.

Cât ţine de activitatea sa, Petru Bodarev spune că a avut un vis pe care l-a realizat. Ocupând funcţii de conducere în sistemul industrial sovietic, bazat mai mult pe asuprirea muncitorului, şi nu pe tehnologii pentru a uşura munca omului, a avut visul să-şi dezvolte propria afacere. Şi atunci când a apărut oportunitatea să activeze în sectorul privat, a făcut-o. Absolvind specialităţile „Prelucrarea pielii şi confecţionarea produsului din piele” şi „Planificarea industriei”, a ales să producă încălţăminte.

Şi-a dorit o întreprindere care nu va ceda standardelor europenilor. A fondat întreprinderea „Cristina”, pe care spune că „a construit-o cu sânge, pe un lot din spatele Uzinei de tractoare, a dotat-o cu tehnologii şi aceasta a devenit una dintre cele mai bune din Europa” şi se mândreşte foarte mult cu acest fapt.

Omul de afaceri notează că, în cei 25 de ani, în Moldova s-au dezvoltat mai multe ramuri ale economiei, însă una dintre principalele probleme este faptul că piaţa autohtonă nu este protejată de mărfuri străine, de multe ori de proastă calitate, dar care au un preţ mai mic. Iar lumea, din cauza sărăciei, este nevoită să cumpere ceea ce e mai ieftin, în detrimentul calităţii.

În opinia sa, faptul că au apărut specialişti buni şi întreprinderi nu se datorează politicilor de stat. Fondatorii, deşi au fost instruiţi în instituţii, „foamea i-a impus să devină buni”. Pentru a dezvolta industria, această ramură trebuie studiată bine şi trebuie percepută ca o prioritate. „Suntem capabili să facem mobilă, să facem încălţăminte, să coasem îmbrăcăminte, să coasem genţi. Credeţi-mă, tehnologia şi utilajul care există astăzi în Uniunea Europeană ne dă posibilitatea să ne dezvoltăm, să asigurăm o pensie bună şi un salariu bun oamenilor”, a mai spus antreprenorul. Petru Bodarev este convins că, dacă statul ar susţine mediul de afaceri, inclusiv prin facilităţi fiscale, ar fi mai simplu de activat şi ambele părţi ar avea de câştigat.

Omul de afaceri consideră că Moldova a ajuns la un moment de cumpănă. Are speranţa că acest nivel jos „va provoca spaimă în rândul oamenilor şi ne va permite să ajungem la acea ţărişoară care a fost odată – cu de toate. Să trăim bine cu toţi vecinii, să reuşim să colaborăm cu toţi”.
---

Petru Bodarev este fondatorul Filialei Societăţii comerciale române, „Cristina Mold-Rom Simpex”. În anul 2007, a candidat independent la şefia capitalei, însă nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a accede în turul doi. În 2009, a devenit membru al Partidului Liberal Democrat, iar în 2013 a fost ales în calitate de vicepreşedinte de formaţiune. În martie 2016, Bodarev anunţă că părăseşte PLDM, invocând conjunctura şi imaginea proastă în care se află partidul şi a diferenţele ireconciliabile de idei şi valori dintre el şi conducerea formaţiunii”.

Anastasia Rusu şi Elena Nistor, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru AlaibaIurie CiocanAna-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga GagauzStella CiobanuIurie LeancăVictor ParlicovDoru CuroşuIgor MeriacreValeria ŞeicanCiprian RaeţchiAndrei NăstaseGhenadie GâlcăArcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen DogaDumitru Postovan, Petru MacoveiTatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel SoltanValentin Guţan, Gheorghe ErizanuMariana Onceanu-Hadârcă,Viorel CibotaruVictor Micu, Sergiu ProdanIgor DodonAureliu Batrînac, Alexandru Pleşca, Dionis Cenuşa, Kalman Mizsei, Iulia Iabanji. Au mai acceptat să ofere interviuri Nicolae Timofti, Andrian Candu, Pavel Filip etc.