logo

Moldova, după 25 de ani de Independenţă, arată ca o ţară divizată. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/ro/moldova-dupa-25-de-ani-de-independenta-arata-ca-o-7978_1029182.html

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a  autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.

---

Ion Manole, directorul Asociaţiei pentru drepturile omului Promo-LEX:„Independenţa Republicii Moldova ar putea fi comparată cu un dar care nu a fost apreciat la justa sa valoare”. 

După 25 de ani de Independenţă, Republica Moldova arată ca o ţară divizată, atât în plan teritorial, cât şi la nivel de cetăţeni, notează Ion Manole. Societatea nu este consolidată, iar ţara este divizată şi geopolitic: 50% din populaţie este cu orientări pro-vestice şi alte 50% – cu orientări pro-estice. Acest lucru nu poate ajuta nici la rezolvarea problemei transnistrene.

Cât priveşte relaţia Chişinăului cu Tiraspolul, nu este clară direcţia în care se mişcă procesul de reglementare. Chişinăul nu este foarte ferm şi nu poate veni cu propuneri foarte clare privind poziţia sa, iar problemele interne dăunează şi mai mult  acestui proces. De acest lucru profită nu doar Tiraspolul sau Moscova, dar şi anumiţi actori internaţionali, care văzând această incompetenţă a autorităţilor constituţionale, insistă Chişinăul să accepte nişte cedări pe care nu ar trebui să le facă.

Ion Manole regretă că drepturile omului nu se regăsesc nici pe agenda Chişinăului, nici pe agenda actorilor internaţionali care ar trebui să se preocupe de acestea. Regretul este cu atât mai mare, cu cât oamenii din stânga Nistrului, după 25 de ani de Independenţă, nu au acces la o justiţie echitabilă, nu au acces către instituţii credibile, legale şi eficiente de apărare a drepturilor omului.

Cea mai mare realizare în aceşti 25 de ani a fost şansa de a apropia ţara foarte mult de UE, o şansă care apare o dată la 100 de ani. Ion Manole spune că am avut această şansă, care se pare că se ruinează, şi nu crede că vom avea o astfel de şansă în viitorul apropiat. Aceasta este şi marea realizare, dar şi marele eşec. Al doilea mare eşec e faptul că nu s-a reuşit consolidarea societăţii şi acest lucru este foarte grav şi periculos pentru existenţa oricărui stat. În momentul în care există grupuri radicalizate, acest lucru nu poate să nu îngrijoreze.

Expertul menţionează că cetăţenilor le-ar putea reproşa că au avut prea multă încredere în politicieni, fără a le cere socoteala, fără a cere pedepsirea celor care se fac vinovaţi de anumite situaţii. Celor de la guvernare le reproşează că s-au gândit mai mult la buzunarul propriu, la interesele de grup şi personale, nu la cele naţionale şi la cetăţenii acestei ţări.

În opinia lui Ion Manole, Republica Moldova nu este independentă şi practic n-a fost niciodată, poate doar în primele zile, după care lucrurile au luat o altă întorsătură şi totul a devenit foarte confuz. Ţara nu-şi controlează întregul teritoriu. Chiar şi cetăţenii au opţiuni geopolitice diferite , nu se simt bine ca cetăţeni ai acestui stat.

Dacă un copil l-ar întreba de ce trebuie să se mândrească de faptul că este cetăţean al acestei ţări, Ion Manole i-ar spune să o facă deoarece ţara mai are viitor. A avut şi dânsul intenţia de a pleca, dar nu a făcut-o şi nu regretă, deoarece a încercat să schimbe lucrurile. Străinii îi caracterizează pe moldoveni ca pe oameni calzi, primitori, înţelegători, inteligenţi. „Cred că probabil acesta este unicul punct forte – cetăţenii noştri – şi regret că aceştia pleacă din ţară”, a spus Ion Manole.

Expertul îşi doreşte ca Moldova să fie o ţară cu o societate unită, tolerantă, în care autorităţile să respecte drepturile omului, iar oamenii să lupte pentru ele.
---

Ion Manole este expert în protecţia drepturilor omului, director al Asociaţiei Promo-LEX, specializat pe respectarea drepturilor omului în raioanele de est ale Republicii Moldova – regiunea transnistreană. Avocaţii asociaţiei deseori reprezintă cetăţenii moldoveni la CEDO.

Mariana Galben, IPN


Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru AlaibaIurie CiocanAna-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga GagauzStella CiobanuIurie LeancăVictor ParlicovDoru CuroşuIgor MeriacreValeria ŞeicanCiprian RaeţchiAndrei NăstaseGhenadie GâlcăArcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen DogaDumitru Postovan, Petru MacoveiTatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel SoltanValentin Guţan, Gheorghe ErizanuMariana Onceanu-Hadârcă,Viorel CibotaruVictor Micu, Sergiu ProdanIgor DodonAureliu Batrînac, Alexandru PleşcaDionis CenuşaKalman Mizsei, Petru Bodarev, Marian LupuIulia Iabanji, Pavel Filip, Andrian Candu.