La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---
Marian Lupu: Indiferent de greutăţi şi de dezamăgiri, avem o ţară care a reuşit, cel puţin parţial, să răspundă nevoilor şi aşteptărilor cetăţenilor.
Independenţa – proiect reuşit
Independenţa naţională este un proiect reuşit, spune preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu. „Cred că marea realizare a celor 25 de ani de Independenţă este cristalizarea opţiunii pro-europene a Republicii Moldova. Această opţiune a început să-şi facă loc în urmă cu zece ani în societatea noastră, iar în ultimii şapte ani a cunoscut o evoluţie permanent ascendentă”, a remarcat preşedintele PDM.
Semnarea Acordului de Asociere Moldova – UE în 2014 este cea mai mare realizare de politică externă a Republicii Moldova de la proclamarea independenţei până azi. Marian Lupu mai punctează, de asemenea, ascensiunea sectorului privat, inclusiv în agricultură, sector care a reuşit să dea ţării cea mai mare parte din clasa de mijloc, care constituie motorul societăţii.
În privinţa neîmplinirilor, Marian Lupu spune că rămâne problema transnistreană. După un sfert de secol, nu s-a reuşit reunificarea ţării. „De asemenea, trebuie să admitem şi faptul că plecarea multor moldoveni din ţară este o realitate dureroasă, care afectează multe familii şi care pune probleme demografice dificile pentru deceniile următoare”, a specificat politicianul. Preşedintele PDM este însă convins că următorii 25 de ani de Independenţă vor fi mai buni decât primii 25 şi că semicentenarul Independenţei, din 2041, va găsi Moldova mai prosperă şi mult mai dezvoltată.
Sistemul politic e nevoie încă „să se aşeze”
În opinia liderului PDM, politica ţării este încă instabilă. Faptul că din 1991 până azi au fost multe partide care au urcat şi apoi au căzut ori chiar au dispărut, arată că sistemul politic trebui încă „să se aşeze”. Totuşi, Moldova a învăţat democraţie, iar acesta e un lucru important, a învăţat să facă schimbări politice în mod ordonat, la vot şi nu în stradă.
Şi economia, spune Marian Lupu, s-a schimbat în bine, în special prin modernizarea sectorului privat, inclusiv cu ajutorul fondurilor oferite de partenerii de dezvoltare. Marian Lupu menţionează că spune aceasta neuitând de faptul că au fost întreprinderi care s-au părăginit ori au dat faliment fiindcă statul nu a fost în stare să se ocupe aşa cum trebuie de ele. Politicianul crede că este o muncă importantă de făcut pentru a promova mai bine ţara, fiindcă s-ar putea câştiga mult mai mult din turism şi din servicii în general.
În privinţa guvernărilor care s-au succedat în ţară, ar fi fost mult mai bine dacă ar fi existat un drum clar de la bun început, la fel cum au avut, de pildă, statele baltice. Guvernările ar fi trebuit să-şi asume clar şi timpuriu opţiunea pro-europeană şi să unească ţara în jurul acestui obiectiv. „Întârzierea ne-a costat şi ne costă încă”, a spus preşedintele PDM.
Orice moldovean îşi doreşte să trăiască într-o ţară mai bună, în care productivitatea muncii să fie ridicată, oamenii să câştige salarii la media occidentală, în care serviciile publice să funcţioneze impecabil, iar infrastructura să fie bine pusă la punct. Marian Lupu precizează că avem modelul spre care tindem, este modelul Uniunii Europene. Datoria guvernării este să facă ceea ce au făcut şi guvernările altor ţări est-europene înainte: să întărească instituţiile, să armonizeze legislaţia naţională cu legislaţia UE, să ia măsuri pentru atragerea de investiţii. „Şi e important de spus că aceste eforturi dau roade în timp, nu dintr-o dată”, a accentuat politicianul.
Cât priveşte cetăţenii, Marian Lupu crede că este foarte important ca fiecare să fie parte din schimbarea pe care şi-o doreşte în societate. Să-şi facă datoria aşa cum trebuie la locul de muncă, să fie un cetăţean activ din punct de vedere politic, să se implice pe cât posibil în viaţa comunităţii locale, în mediul neguvernamental, să caute să producă mici schimbări acolo unde trăieşte. Suma acestor mici schimbări va constitui marea schimbare în bine pe care şi-o doresc toţi moldovenii.
Orice vot are potenţialul de a schimba lucrurile
Fiind întrebat dacă alegerile prezidenţiale din această toamnă ar putea schimba situaţia din ţară, preşedintele PDM a spus că orice rând de alegeri înseamnă speranţe proaspete pentru viitor. Şi orice vot are potenţialul de a schimba în bine lucrurile. „Eu mă aştept ca alegerile prezidenţiale din toamnă să dea mesajul că Moldova continuă calea europeană, care este calea dezvoltării”, a accentuat Marian Lupu.
Potrivit politicianului, avem jumătate de an de progrese pro-europene clare, evidente, avem Foaia de parcurs asumată în martie şi recent finalizată, avem Acord cu FMI la nivel de experţi, s-a deblocat împrumutul românesc, urmează deblocarea finanţărilor europene. Moldova este în plin proces de recâştigare a încrederii partenerilor de dezvoltare, iar economic vorbind, avem toate şansele să încheiem anul 2016 cu creştere economică, cel puţin după evoluţiile din primele şapte luni. Aceste lucruri trebuie consolidate şi nimic nu ar consolida mai bine revenirea Moldovei pe drumul cel bun decât un vot popular la prezidenţiale care să confirme calea europeană.
Marian Lupu mai spune că Moldova îşi decide singură destinul, nu trebuie să cerem voie de la nimeni dacă vrem să urmăm o cale anume. Suntem însă într-o lume globalizată şi interconectată, iar Moldova este supusă, ca orice alte ţări, influenţelor externe. „Ca ţară mai mică, avem o capacitate mai redusă de a ne proiecta influenţa, de aceea ne dorim mult un sistem internaţional stabil şi previzibil. Nu se poate spune deci că suntem dependenţi de cineva sau de ceva, dar putem vorbi de vulnerabilităţi şi de riscuri. Consolidând statul şi întărind economia, dezvoltând relaţiile cu partenerii europeni, dar şi cu partenerii din CSI, vom putea face faţă mai bine eventualelor vulnerabilităţi”, a precizat preşedintele PDM.
Marian Lupu a încheiat mesajul său prin a accentua că mândria de a fi cetăţean al Moldovei e mândria pentru baştină şi înseamnă inclusiv efortul de a lăsa o ţară mai bună în urma noastră.
---
Marian Lupu este deputat, preşedinte al Partidului Democrat şi preşedinte al fracţiunii parlamentare a formaţiunii. A deţinut funcţia de ministru al economiei (2003-2005), preşedinte al Parlamentului (2005-2009 şi 2010-2013) şi cea de preşedinte interimar al Republicii Moldova (2010-2012).
Mariana Galben, IPN
Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru Alaiba, Iurie Ciocan, Ana-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga Gagauz, Stella Ciobanu, Iurie Leancă, Victor Parlicov, Doru Curoşu, Igor Meriacre, Valeria Şeican, Ciprian Raeţchi, Andrei Năstase, Ghenadie Gâlcă, Arcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen Doga, Dumitru Postovan, Petru Macovei, Tatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel Soltan, Valentin Guţan, Gheorghe Erizanu, Mariana Onceanu-Hadârcă,Viorel Cibotaru, Victor Micu, Sergiu Prodan, Igor Dodon, Aureliu Batrînac, Alexandru Pleşca, Dionis Cenuşa, Kalman Mizsei, Petru Bodarev, Iulia Iabanji, Andrian Candu, Pavel Filip.