logo

La 25 de ani de Independenţă, Moldova arată ca un copil care abia s-a ridicat în picioare. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/ro/la-25-de-ani-de-independenta-moldova-arata-ca-un-copil-care-abia-s-a-ridicat-in--7978_1029184.html

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Stella Ciobanu, moldoveancă stabilită în Germania: „Aş compara Moldova mea cu DORUL. Un dor care doare şi îi mistuie pe cei plecaţi de acasă nu de voie, ci de nevoie”.


La 25 de ani de Independenţă, Republica Moldova este ca un copil care abia s-a ridicat în picioare şi a început să facă de sine stătător primii paşi. Totodată, 25 de ani este o perioadă relativ mică pentru a vorbi de o independenţă în înţelesul deplin al cuvântului. De această părere este Stella Ciobanu, moldoveancă stabilită cu traiul în Germania. Potrivit ei, la 25 de ani de Independenţă, populaţia pleacă peste hotare în căutarea unui mod de viata decent, mortalitatea este mai mare decât natalitatea, bătrânilor abia le ajunge pensia pentru o pâine şi un pahar cu lapte. Totodată, familiile sunt distruse, tineretul nu mai are valori spirituale, ci doar materiale, drumuri distruse, scoli şi grădiniţe închise din cauza lipsei condiţiilor de lucru. În schimb, restaurantele, discotecile, cafenele cresc ca ciupercile după ploaie.

În opinia Stellei Ciobanu, cele mai mari realizări ale Moldovei sunt obţinerea suveranităţii, trecerea la grafia latină şi „descoperirea” Moldovei de către comunitatea mondială. Eşecurile menţionate sunt retorica valorilor spirituale şi morale vehiculate eronat de către politicieni, acapararea guvernării de către clanurile politice, care nu reprezintă decât interesele proprii şi monopolizarea ramurii turismului de către grupări corupte.

„Mi-aş dori să îmi văd ţara curată, atât la propriu, cât şi la figurat. Vreau să revină toţi cei care au plecat, pentru a depune efortul într-un viitor mai sigur şi frumos al generaţiilor ce urmează. Vreau să nu avem frica de a ieşi în strada în miez de noapte, mi-aş dori să duc un mod de viaţă decent. Vreau să păstrăm şi să transmitem ceea ce ne-a fost dat de părinţi timp de sute ani”, menţionează Stella Ciobanu.

Independenţa Republicii Moldova se va „maturiza” în timp. Independenţă absolută nu există, mai ales atunci când ţara este situată la răscruci de drumuri şi interese geopolitice, aşa cum este Republica Moldova. Totodată, Moldova a mai rămas şi va rămâne dependentă de interesele geopolitice şi economice ale comunităţilor şi statelor  vecine.

Un copil reacţionează frumos la imagini. Pentru a-i demonstra că trebuie să se mândrească cu Republica Moldova, Stella Ciobanu i-ar arăta unui copil locurile frumoase din ţară: Mănăstirea Saharna, Mănăstirea Căpriana, Codrii Moldovei, Orheiul Vechi, Nistrul şi Prutul, Cricova, Cetatea Sorocii. „Am merge la bunici la o plăcintă făcută de mama şi la un sfat dat de tata”, spune moldoveanca.

Pentru Stella Ciobanu viitorul Republicii Moldova este doar în Uniunea Europeană, prin revenirea în hotarele naturale – reunirea cu România.

„Pentru ţară am multe gânduri şi toate frumoase! De mi-ar oferi ţara condiţii decente de trai pentru a fi acasă lângă părinţi, rude şi prieteni, mi-aş da şi viaţa pentru EA”, spune Stella Ciobanu.
---

Stella Ciobanu este o tânără de 33 de ani stabilită cu traiul în Germania. Activează de 14 ani în domeniul turismului în calitate de manager pe vânzări, organizator, ghid şi traducător. Vorbeşte şase limbi.

Anastasia Rusu, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru AlaibaIurie CiocanAna-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga GagauzStella CiobanuIurie LeancăVictor ParlicovDoru CuroşuIgor MeriacreValeria ŞeicanCiprian RaeţchiAndrei NăstaseGhenadie GâlcăArcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen DogaDumitru Postovan, Petru MacoveiTatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel SoltanValentin Guţan, Gheorghe ErizanuMariana Onceanu-Hadârcă,Viorel CibotaruVictor Micu, Sergiu ProdanIgor DodonAureliu Batrînac, Alexandru PleşcaDionis CenuşaKalman Mizsei, Petru Bodarev, Marian LupuIulia Iabanji, Pavel Filip, Andrian Candu.