logo

Dacă nu ai identitate, nu ai de ce să fii mândru. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/ro/daca-nu-ai-identitate-nu-ai-de-ce-sa-fii-mandru-ciclu-ipn-7978_1029211.html

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Actorul Alexandru Pleşca: Moldova este ca un cal care aleargă tot timpul şi nu-şi găseşte locul.


Republica Moldova, la 25 de ani de Independenţă, este măcinată, zbuciumată. În aceşti ani nu am încercat nimic să creăm, ci mai mult să distrugem, spune Alexandru Pleşca, actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. În opinia sa, aceasta s-a întâmplat pentru că, până la declararea independenţei, poporul moldav nu a avut o libertate, a fost destul de marginalizat, vânat. Când s-a simţit un pic mai liber, a început să distrugă. „Dacă în fosta Uniune Sovietică era un regim destul de dur şi nu puteam să ne permitem unele lucruri, iată că a venit această „libertate” şi aşa o percepem noi”, spune Alexandru Pleşca.

Actorul compară ţara cu un cal care aleargă tot timpul şi nu-şi găseşte locul: „Noi tot alergăm, parcă facem, parcă muncim, parcă ieşim la proteste, dar vedem rezultate zero”. „În momentul când am vrut să luăm o decizie vizavi de noi întotdeauna ne-a fost frică. Mi se pare că până să ajungem la independenţă mai avem foarte mult şi nu ştiu când o s-o prindem. Fiind cu armată străină în regiunea transnistreană, despre ce independenţă putem vorbi? Noi nu avem identitate. Şi dacă nu ai identitate, nu ai de ce să fii mândru”, este de părere artistul.

Nivelul de educaţie îl apreciază sub zero, nemaivorbind de cultură. „Din ceea ce am observat eu, nouă ne place doar muzică de doi bani. Din păcate, noi suferim. Marea problemă sunt oamenii de la ţară. Nu punem accentul pe ei. Nu încercăm să facem o prezentare de carte la sate, un spectacol bun, nişte filme”, notează Alexandru Pleşca.

Despre domeniul teatral spune că a stagnat în aceşti 25 de ani, dar „uneori este bine să stagnezi, să-ţi dai seama ce se întâmplă, după care să mergi pe calea corectă”. De la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” foarte mulţi actori talentaţi, regizori, împreună cu familiile, au părăsit ţara. Au plecat pentru că nu mai puteau să-şi întreţină familia.  „Dacă mai ai şi o familie, fiind actor, este foarte complicat. Trebuie să mai faci şi altceva, dar făcând şi altceva, părerea mea este că profesia o pui pe planul doi şi nu mai dă roade atât de multe”, spune actorul.

Cât priveşte interesul publicului pentru cultură, Alexandru Pleşca are convingerea că acesta trebuie dezvoltat din copilărie. „Sunt foarte mulţi oameni care trăiesc destul de bine şi, atunci când vor la teatru, mă întreabă dacă pot să fac rost de o invitaţie pentru că nu mai vor să cumpere bilet. De ce? Pentru că atunci când se duce la piaţă sau intră într-un supermarket, dacă îşi cumpără un kilogram de piersici, ştie că a dat bani şi a luat piersici. Mie mi se pare că aşa este percepţia multora: dai bani pentru ce? Ce ai luat? N-ai luat nimic să pui pe masă, în congelator sau în frigider? Mulţi au crezut o perioadă că fără teatru se poate trăi şi nu e atât de necesar să pui accentul pe el. Asta este o problemă foarte mare în continuare. Mulţi nu cred în cultură. Acest lucru ar trebui dezvoltat de la grădiniţă”, spune actorul.

Potrivit lui Alexandru Pleşca, nici în cinematografie situaţia nu e mai bună. Film în Moldova fac doi regizori. Aceştia au echipele lor şi atât. În rest, cei care studiază la regie film, după ce absolvesc montează nunţi şi cumătrii.

Actorul îşi doreşte ca Moldova să fie o „mică Elveţie”: „Îmi doresc şi eu să trăiesc bine, să fie curat, să pot merge liniştit pe stradă şi seara, dar pentru asta este nevoie de multă muncă. Trebuia să începem mult mai devreme, chiar deodată după ce am recăpătat această independenţă, dar niciodată nu e prea târziu şi nu trebuie să laşi mâinile în jos”.

Actorul consideră că, dacă această palmă de pământ va reveni la ţara-mamă, România, timp de zece ani lucrurile se vor schimba înspre bine, mulţi funcţionari o să stea după gratii pentru toate fărădelegile pe care le-au făcut şi oamenii o vor duce mult mai bine. „Cred că trebuie să deschidem ochii, minţile noastre, să vedem cine suntem, ce am fost, care au fost valorile noastre, spre ce tindem şi unde vrem să fim”, a mai spus  Alexandru Pleşca.
---

Alexandru Pleşca este actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi joacă în spectacolele Laboratorului Teatral Foosbook. A studiat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În 2012 a fost nominalizat la premiile UNITEM pentru „Cel mai bun actor al anului”.

Anastasia Rusu, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru AlaibaIurie CiocanAna-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga GagauzStella CiobanuIurie LeancăVictor ParlicovDoru CuroşuIgor MeriacreValeria ŞeicanCiprian RaeţchiAndrei NăstaseGhenadie GâlcăArcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen DogaDumitru Postovan, Petru MacoveiTatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel SoltanValentin Guţan, Gheorghe ErizanuMariana Onceanu-Hadârcă,Viorel CibotaruVictor Micu, Sergiu ProdanIgor DodonAureliu Batrînac, Alexandru PleşcaDionis CenuşaKalman Mizsei, Petru Bodarev, Marian LupuIulia Iabanji, Pavel Filip, Andrian Candu.