Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 7 iunie 2019

Reprezentanţii Partidului Socialiștilor nu s-au prezentat la discuțiile inițiate de Blocul ACUM, nici joi seara și nici astăzi dimineața, 7 iunie. PAS a anunțat acum două zile asumarea unui guvern ACUM și votarea „pachetului de legi antioligarhic”, în urma votării unui președinte de Parlament propus de PSRM. Ulterior, PPPDA le-a solicitat socialiștilor să semneze nominal un angajament public privind votarea la următoarea ședință a legislativului a unui Guvern în frunte cu Maia Sandu. Formațiunea le solicită socialiștilor angajament și pentru votarea „pachetului de legi antioligarhic”.

Grupuri de oameni se adună în mai multe locuri publice din capitală. Pe Facebook, internauții postează fotografii și secvențe video cu oameni adunați în preajma Cinematografului Gaudeamus, în scuarul Academiei de Științe a Moldovei și în preajma Podului de la Telecentru. Potrivit internauților, oamenii sunt adunați de către Partidul Democrat, pentru a protesta în cazul în care Blocul ACUM va forma o alianță cu Partidul Socialiștilor. De asemenea, o acțiune de protest are loc în fața sediului Partidului Acțiune și Solidaritate, unde au fost mobilizați zeci de polițiști.

Clădirea Parlamentului a fost înconjurată vineri seara, 7 iunie, de către protestatari. Manifestanții scandează: „PDM – partidul poporului”, „Vrem stabilitate, nu anticipate”, „Maia și Andrei-poporul nu crede lacrimilor”. La fața locului au fost mobilizați zeci de polițiști, care au format un cordon viu pentru a împiedica accesul în clădirea Parlamentului.

Lidera Partidului Solidaritate și Acțiune, Maia Sandu, își îndeamnă susținătorii formațiunii sale politice să fie calmi și să nu se expună pericolelor în contextul manifestațiilor care au loc pe 7 iunie în capitală. Maia Sandu, a declarat că oamenii au fost mobilizați și transportați la Chișinău de către Partidul Democrat și că pe străzile capitalei umblă „oameni agresivi”, care au pancarte în susținerea „regimului de la putere”.

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, îndeamnă autoritățile statului, precum și reprezentanții protestatarilor, care manifestă în centrul capitalei, să asigure exercitarea libertății la întruniri în mod pașnic, excluzând orice violență. Elîndeamnă factorii de decizie să vegheze pentru că să nu fie create bariere pentru asigurarea accesului persoanelor la informație, prin blocarea transmisiunilor online de la evenimente de către unele instituții media și cheamă reprezentanții mass-media să fie corecți și obiectivi în oglindirea evenimentelor, iar protestatarii să nu admită violențe față de jurnaliști.

În timp ce au fost așteptați de Blocul ACUM, deputații socialiști au mers la discuții cu reprezentanții Partidului Democrat. După întrevedere, reprezentanții PSRM au declarat că formațiunea a luat act de propunerile democraților și urmează să le prezinte Consiliului Republican al Formațiunii, întrunit astăzi, 7 iunie. Și democrații au convocat Consiliul Politic Național PDM. „Iată că, după doar o singură întâlnire făcută publică cu PDM, suntem înștiințați că astăzi vom afla care va fi viitorul Moldovei și al oamenilor săi! Dumnezeu ne este martor că ne dorim ce-și doresc oamenii Moldovei, dreptate și o viață mai bună, în pace și liniște”, a scris Andrei Năstase.

La două săptămâni de la sesizarea înaintă de către președintele Igor Dodon, Curtea Constituțională încă nu s-a expus cu privire la termenul de trei luni după care apar circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Expertul constituțional, Nicolae Osmochescu, a declarat pentru IPN că în prevederile legale nu se conțin stipulări privind examinarea de urgență. „Asta e la discreția Curții Constituționale. Ar fi corect să respingă sesizarea, deoarece nu există obiectul sesizării. Totul e stipulat în Constituție”, explică expertul. În opinia sa, termenul se calculează de la data când a avut loc ședința de constituire a Parlamentului – 21 martie. Astfel, data când expiră termenul-limită de dizolvare a Parlamentului este 21 iunie.

Apa din lacul Valea Morilor, municipiul Chișinău, este poluată, iar mult pește moare. Acesta lucru are loc din cauza algelor, care ziua, în procesul de fotosinteză, produc oxigen, iar noaptea îl consumă, provocând sufocarea peștilor. Potrivit lui Vladimir Garaba, președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, soluțiile constau într-o nouă curățare a lacului sau utilizarea unor substanțe chimice care ar opri dezvoltarea algelor și descompunerea materiei organice, sau instalarea aeratoarelor.

Ploile care au căzut în ultimele zile au avut efecte benefice asupra culturilor agricole. Însă, acolo unde cantitățile de precipitații au fost în exces sau unde acestea au fost însoțite de vânt puternic și grindină, au fost provocate pagube. Mihail Vronschih, șef de secției la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, a declarat pentru IPN că mai importante sunt măsurile care trebuie luate pentru a repara efectele pe termen lung acolo unde ploile au fost în exces. Potrivit lui, cantitatea de apă căzută a fost dublă față de normele anuale, și aceasta este bine, dar au fost locuri unde cantitatea precipitațiilor a fost de patru ori mai mare și acolo există probleme.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.