Apa din lacul Valea Morilor, municipiul Chișinău, este poluată, iar mult pește moare. Acesta lucru are loc din cauza algelor, care ziua, în procesul de fotosinteză, produc oxigen, iar noaptea îl consumă, provocând sufocarea peștilor. Despre aceasta comunică Agenția de Mediu, care, la solicitarea Inspecției pentru Protecția Mediului din Chișinău, a prelevat probe de apă din lac pentru a determina calitatea apei de suprafață, transmite IPN.
Agenția de Mediu comunică faptul că prezența în exces a algelor provoacă înverzirea apei, ceea ce conduce la o perturbare nedorită a echilibrului organismelor prezente în apă și influențează calitatea apei.
Solicitat de IPN, președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a spus că algele se dezvoltă atunci când au cu ce se hrăni. În cazul lacului de la Valea Morilor, sursă pentru apariția algelor sunt apele reziduale care se scurg în lac și le alimentează. Odată ajunse în apă, spune Vladimir Graba, substanțele reziduale se depun la fund, sub formă de nămol, și provoacă dezvoltarea algelor, care consumă în exces oxigenul.
Ecologistul susține că, după curățare, circa trei-patru ani lacul s-a aflat într-o stare bună, cum a fost după curățarea din 2007, însă algele, care s-au dezvoltat în exces între timp, au provocat situația care este la ziua de astăzi. Potrivit lui Vladimir Garaba, soluțiile constau într-o nouă curățare a lacului sau utilizarea unor substanțe chimice care ar opri dezvoltarea algelor și descompunerea materiei organice, sau instalarea aeratoarelor.
Anterior, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a scris pe o rețea de socializare că până la sfârșitul verii, în lacul Valea Morilor, vor fi instalate 16 aeratoare care vor stopa decesul peștilor și vor elimina mirosul neplăcut al apei.