Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 6 noiembrie 2018

Președinta Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, susține că formațiunea politică pe care o conduce este în preajma unor anunțuri legate de faptul cum va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Dânsa consideră că cel mai bine ar fi dacă s-ar forma o platformă euro-unionistă care s-ar angaja ferm să formeze un singur partid după alegerile parlamentare.

În context, analistul politic Ion Tăbârţă spune că asistăm la un proces de coagulare a dreptei politice din Republica Moldova.

Potrivit lui Ion Tăbârţă, întâlnirea de luni, 5 noiembrie, dintre PL, PLDM, PAS și PPPDA, numite partide „anti-oligarhice”, este un fel de transmitere de ștafetă a ceea ce fost până la 2016 dreapta politică și ce avem după 2016 încoace. Colaborarea între aceste partide care se referă, deocamdată, doar la circumscripțiile uninominale, este destul de bună pentru că actualul sistem electoral, cel mixt, în versiunea lui pe circumscripții, cu un singur tur, face ca niciodată necesar ca dreapta să intre în alegeri unită, cu un singur candidat.

Amărâți de atâtea oale sparte, deputații fracțiunii PLDM propun readucerea în Codul Electoral a prevederii potrivit căreia scrutinul este considerat validat pe circumscripție, dacă participă cel puțin 1/3 din numărul total de alegători. Ei argumentează prin faptul că principiul majorității în situația creată conturează o absență absurda. „Putem asista la o inepție în care un candidat devine deputat În Parlament, fiind ales poate chiar cu un singur vot”, susțin deputații PLDM. „În situația în care pentru președintele Republica Moldova este stabilită o cotă de participate de minimum 1/3 din numărul de alegatori pentru validitatea alegerilor, iar pentru organul legislativ suprem nu există prevederi similare, apare pregnant, sub aspect reprezentativ, problema redefinirii formei de guvernământ în Republica Moldova”, se spune în proiect.

„Big Brother” nu scapă din ochi vânzolelile moldovenilor: prezența trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova a devenit cel mai mare pericol pentru securitatea națională, a spus președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, reprezentând un instrument de menținere a regimului separatist din regiunea transnistreană. „Dacă nu ar fi existat trupele ruse acolo”, spune oficialul. Dacă..., una la mână. Doi la mână: s-ar găsi - și se găsesc - destule greble pentru frunțile celor care cred că numai între Prut și Nistru nasc urmașii lui Ștefan.

Mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii cereri de demisie. Președintele CSM, Victor Micu, a declarat că este regretabil faptul că magistrații cu o experiență vastă în domeniu și care au contribuit la întărirea independenței sistemului judecătoresc, pleacă... Și în seama cui lasă ei sistemul, atât de independent, mâmulică mamă?

Îngrijorat, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Nina Cernat, membru CSM, a declarat că inițial acest proiect viza doar funcționarii publici, nu și judecătorii sau procurorii, însă în proiectul înaintat ultimele două categorii se regăsesc. Nina Cernat a mai spus că s-a ajuns la concluzia că judecătorii (CSM, n.r.) optează pentru menținerea legii speciale cu privire la salarizarea judecătorilor și a procurorilor... „Nu” sistemului unitar de salarizare! Pe baricade, frați-judecători și frați-procurori!

„Grea” încercare și pentru președintele Igor Dodon, care a întors Parlamentului spre reexaminare Codul serviciilor media audiovizuale adoptat pe 18 octombrie 2018. Președintelui nu-i place ca pe segmentul informativ-analitic, militar și politic al audiovizualului din RM să aibă acces doar produsele din statele membre UE, SUA, Canada, precum și cele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. „Or, acest rastru cuprinde doar un procent nesemnificativ de surse informaționale produse în cele peste 190 de state ale lumii...”, spune dânsul, având în vedere nu 190 de state, ci doar unul singur - ghici, ciupercă, ce-i!

Apropo, când vrem să deosebim o știre adevărată de una falsă, trebuie să cunoaștem că cea din urmă vine să trezească o emoție, pe când știrile adevărate vin să informeze. Persoana trebuie să fie atentă de pe ce surse se informează. Dacă este vorba despre un portal, acesta trebuie să fie actualizat, iar autorii știrilor să fie oameni reali. Sugestia vine de la coordonatoarea de programe a Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina Zavatin, care a moderat o conferință publică „Fake News în epoca digitală” la Biblioteca Națională.

Capcane peste tot. Dar lidera PAS, Maia Sandu, a refuzat regulile de joc propuse de Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Otwarty Dialog” și fondatoarei acesteia, ucraineanca Ludmila Kozlowska” și nu participă la audierile cu ușile închise.

Maia Sandu spune că minciunile lansate premeditat în public, inclusiv de către deputați, despre finanțarea PAS trebuie deconspirate tot în Parlament și tot public. „Solicit să fiu chemată într-o ședință publică, pentru a mă adresa tuturor cetățenilor, dar nu într-o ședință închisă, în fața unei comisii compuse din reprezentanți loiali ai regimului Plahotniuc-Dodon”, a scris Maia Sandu în spațiul virtual.

După filmele din Țara Soarelui Răsare vine Festivalul de film polonez CinePOLSKA cu șase proiecții de filme noi, apreciate la importante festivaluri din lume. Subtitrate în limba română, vor putea fi vizionate în perioada 8-13 noiembrie, la cinematograful Odeon, intrarea liberă.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.