CSM a avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Hotărârea a fost aprobată în ședința de marți, 6 noiembrie, cu votul a 11 membri, transmite IPN.

Nina Cernat, membru CSM, a declarat că acest proiect a stârnit discuții aprinse în rândul judecătorilor și a societății civile. Inițial se discuta că acest proiect vizează doar funcționarii publici, nu şi judecătorii sau procurorii, însă în proiectul înaintat ultimele două categorii se regăsesc. Nina Cernat a mai spus că s-a ajuns la concluzia că judecătorii optează pentru menținerea legii speciale cu privire la salarizarea judecătorilor și a procurorilor. Magistrații vor veni cu propuneri privind introducerea unor modificări în acest proiect, întrucât există mai multe obiecții vizavi de vechimea în muncă, treptele de salarizare etc.

Ca urmare a deliberărilor, cu votul a 11 membri a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a hotărât că proiectul de lege se avizează negativ. Hotărârea CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile.

Autoritățile estimează că noua lege cu privire la salarizare va intra în vigoare la 1 decembrie anul curent. Conform schemei noi, salariul se calculează stabilindu-se valoarea minimă de referință, la care se aplică coeficientul de multiplicare atribuit la fiecare dintre cele 130 de clase pe care le prevede grila de salarizare. Odată cu adoptarea noului sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar, valoarea minimă de referință se propune a fi stabilită la nivel de 1500 de lei. Valoarea de referință pentru calcularea salariilor judecătorilor și a procurorilor, începând cu 1 decembrie, se propune a fi egală cu 2200 de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.