PNL susține că Republica Moldova este victimă, de 27 de ani, a guvernărilor cleptocratice ce alternează de 27 de ani în al doilea stat românesc. Acest lucru, potrivit formațiunii, se întâmplă deoarece nu s-a adoptat o Lege a lustrației, care să împiedice venirea foștilor agenți ai securității ruse în Parlament și în Guvern, promovați și în prezent la putere în Republica Moldova prin servilii de la Chișinău ai „sistemului nefast de la Kremlin”.
Într-un comunicat de presă al formațiunii Anatolie Caraman, președintele Asociației Veteranilor de Război-1992 „Tiras-Tighina”, și-a exprimat regretul pentru faptul că pentru aceste alegeri nu s-a reușit coagularea forțelor unioniste într-o platformă unită. Potrivit comunicatului, vorbitorii au menționat imperativul unirii, nu doar ca un act de dreptate istorică pentru populația din stânga Prutului, care s-a aflat și se mai află sub ocupație rusă prin prezența trupelor rusești în stânga Nistrului.
Moldova este cea mai vulnerabilă la resuscitarea factorului rusesc, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Partidul Socialiștilor deja este antrenat în discuții politice regulate și profunde cu Moscova. Președintele țării negociază diverse înțelegeri cu regimul lui Vladimir Putin, atât pe dimensiunea migrației, cât și a comerțului bilateral, reamintește politologul. Toate aceste aranjamente au caracter temporar și sunt sincronizate cu desfășurare alegerilor parlamentare din februarie 2019.
În jur de 400 de fotografii vechi de familie și documente despre istoriile familiilor evreiești au fost expuse în cadrul unui vernisaj, la Biblioteca Națională, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Irina Şihova, cercetător științific la Centrul de etnologie al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, a menționat că „27 ianuarie 1945 este data eliberării lagărului de exterminare Auschwitz, este data eliberării și salvării celor nu mulți care au supraviețuit, este data memoriei celor ce nu au supraviețuit”. „Este o dată universală, care este marcată în toate statele occidentale, în Moldova – din 2015. Este un motiv unic național de a ne aminti că la noi au fost și sunt evrei”, a declarat Irina Şihova.
„Alegeri pe înțelesul tuturor” de la IPN: agitația electorală. Cetățenii Republicii Moldova, partidele și alte organizații social-politice, blocurile electorale, candidații și persoanele de încredere ale candidaților pot face agitație electorală. Ei au dreptul de a supune discuțiilor libere și sub toate aspectele programele electorale ale concurenților electorali, calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților. Ei pot face agitație electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afișe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare.
Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, atât din țară cât și de peste hotare, ori organizații internaționale. Se interzice combinarea de culori sau sunete care invocă simboluri naționale ale Republicii Moldova ori ale altui stat. Nu se permite utilizarea materialelor în care apar personalități istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizații internaționale sau imaginea unor persoane oficiale străine.
Potrivit lui Valeriu Munteanu, perpetuarea la guvernare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, și a Partidului Socialiștilor, al cărui lider informal este șeful statului, Igor Dodon, ar însemna sfârșitul oricărui proiect european lansat în Republica Moldova. Totodată, ar însemna federalizare a Republicii Moldova în condițiile dictate de Federația Rusă. „Ideea călăuzitoare și salvatoare a unității opoziției antioligarhice, pro-europene, pro-românești, m-a adus alături de blocul ACUM și sunt sigur că a fost o decizie politică matură și cu multă responsabilitate pentru cetățenii noștri”, a spus Valeriu Munteanu.
Potrivit șefului statului, Republica Moldova este pe primele poziții în topul țărilor care își pierd cel mai rapid populația și rămân fără de oameni. Alarmant, spune președintele, este faptul că exodul populației se face din contul tinerilor. Practic, se produce o pierdere irecuperabilă de potențial și forță de muncă. În opinia președintelui, sunt necesare eforturi pentru a face față acestor provocări. Salvarea neamului trebuie să fie misiunea oricărei guvernări, preocuparea mediului academic și a societății civile. „Este nevoie ca toți factorii de decizie să conștientizeze riscurile situației și să aplice cât mai ferm politici sociale eficiente în vederea creșterii rezilienței familiilor”, a spus președintele.
Într-o declarație remisă presei, Ilan Șor i se adresează lui Valeriu Munteanu într-o manieră familiară, numindu-l ipocrit și acuzându-l că, împreună cu partidul cu care a fost la guvernare din 2009, s-ar face responsabil de sărăcia din țară. Reacția lui Ilan Șor vine după ce Valeriu Munteanu a spus că a decis să candideze anume la Orhei pentru că acolo participă și Ilan Șor, condamnat la 7,5 ani de pușcărie pentru că a executat furtul miliardului din buzunarul tuturor, și pentru că este un protejat „de porțelan” al PDM.
Sergiu Mocanu, liderul Partidului Politic Mișcarea Populară Antimafie care participă în alegerile parlamentare doar pe circumscripția națională, a declarat că „clanul lui Plahotniuc nu este singurul clan în Republica Moldova, iar foarte mulți dintre cei care îi fac opoziție, de fapt abia așteaptă să reușească să învingă acest clan pentru a veni ei la guvernare. Noi luptăm cu mafia de toate culorile”, a declarat politicianul.
Șefa interimară a Direcției generale asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, a declarat că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul cazurilor de infecție acută a căilor respiratorii superioare este mai mare cu 52%. Dintre cele 3800 de cazuri, cele mai multe s-au înregistrat printre copii. În perioadă menționată au fost internați 111 bolnavi. Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 93 de cazuri de gripă.
Până pe 4 februarie, meteorologii prognozează pe timp de zi temperaturi de +5;+8 grade Celsius în partea de nord a țării și de +7; +10 grade Celsius în partea de sud. În cursul nopții temperaturile vor varia de la –2;+1 grade Celsius la nord şi între 0;+3 grade Celsius la sud.
Amănunte pe IPN!