Potențialul candidat al blocului ACUM DA PAS pe circumscripția Nisporeni, Ion Terguță, susține că riscul ca să nu fie înregistrat în cursa electorală este „suficient de mare” având în vedere că din numărul total de peste 900 de semnături prezentate la Consiliul electoral de circumscripție, la o examinare vizuală, i-ar fi fost declarate nevalide aproximativ 400 de semnături.
Politicianul spune că a înaintat o sesizare la Comisia Electorală Centrală în care a cerut demisia șefei Consiliului electoral de circumscripție pentru că, după ce a depus listele cu semnături, în spațiul public a apărut o fotografia unei liste, care a fost transmisă și unor primari din raionul Nisporeni.
Circa 100 de cămăși basarabene, pentru femei și bărbați, care datează din secolul 19, au fost reconstituite și expuse în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Acestea reprezintă toate regiunile țării și au fost refăcute după vechi izvoade, fotografii, desene, schițe, cămăși deteriorate, părți din cămăși.
Cercetătorul coordonator al Muzeului, Varvara Buzilă, a spus că ideea a apărut acum trei ani, în cadrul comunității „Șezătoarea Basarabia”. „Cămășile au fost cusute pentru a demonstra că suntem atenți cu patrimoniul nostru cultural, pe care îl propunem societății”, a spus Varvara Buzilă.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, societatea „Vestmoldtransgaz” a semnat la începutul săptămânii curente contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului administrativ Ghidighici, marchând etapa de începere a construcției conductei de transport a gazelor naturale Iași-Ungheni-Chișinău.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, expert IDIS Viitorul, creșterea volumelor de export, dar și a prețului mierii poate fi asigurată în următorii ani prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, până la semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, exporturile însumau puțin peste jumătate de milion de dolari anual. Însă, totul s-a schimbat odată cu liberalizarea comerțului cu UE și suportul oferit de către Guvernul SUA apicultorilor moldoveni. Astfel, în ultimii ani, exporturile au crescut, ajungând la 14 milioane de dolari anual, 80% revenind României, Italiei, Franței, Slovaciei și Germaniei.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova semnalează că din Legea cu privire la Procuratură, publicată în Monitorul Oficial la 4 ianuarie, a fost exclusă prevederea precum că „Raportul Procuraturii se audiază în plenul Parlamentului, este făcut public și se plasează pe pagina web oficială a Procuraturii Generale. Raportul conține și date privind impactul activității Procuraturii din anul precedent asupra drepturilor persoanelor”.
18 OSC-uri solicită viitorului Parlament ca norma respectivă să fie reintrodusă în textul Legii cu privire la Procuratură.
Bunurile primite cu titlu de donație, inclusiv banii, nu reprezintă sursă de venit care se impozitează. În schimb, persoana care face donația, în cazul donațiilor bănești, va plăti impozit pe venit dacă sumele donate într-o perioadă fiscală depășesc venitul impozabil obținut în această perioadă. Impozitul se va percepe doar pentru suma care a depășit venitul impozabil. Avocatul Oleg Efrim a declarat pentru IPN că această regulă nu se aplică în cazul donațiilor făcute pentru rudele de gradul I, precum și în cazul donațiilor filantropice sau pentru sponsorizări.
Cancelaria de Stat a examinat pe parcursul anului trecut 4047 de petiții ale cetățenilor. Cifra este în creștere cu 185 de petiții față de anul 2017 și cu peste 600 față de 2016. Aproape 600 de petiții au fost depuse în format electronic, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului. 2555 de petiții au fost redirecționate ministerelor și altor autorități administrative centrale, iar peste 900 de petiții – autorităților administrației publice locale. Subdiviziunile Cancelariei de Stat au examinat aproape o mie de petiții.
Cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul premier Vlad Filat, a fost finalizată. Procurorii anticorupție au expediat dosarul în instanța de judecată. Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, fostul premier, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporții deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.
Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) a lansat miercuri, 16 ianuarie, o misiune de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie. Într-o conferință de presă, șeful Misiunii, Matyas Eorsi, a declarat că „noi suntem aici pentru a ne asigura că alegerile sunt desfășurate în conformitate deplină cu principiile democratice. Toată activitatea noastră se bazează pe principiile de imparțialitate, transparență, profesionalism”, a declarat Matyas Eorsi, menționând că acesta este al 14-lea scrutin pe care misiunea ODIHR urmează să-l monitorizeze în Republica Moldova.
Amănunte pe IPN!