Creșterea volumelor de export, dar și a prețului mierii poate fi asigurată în următorii ani prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice. Într-o analiză pe blogul său, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, menționează că asistăm la renașterea unei ramuri promițătoare în Republica Moldova: mierea de albini ecologică, transmiet IPN.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, având suportul programului SUA – Agricultură Performantă, primele certificate, în sensul certificării ecologice, apicultorii moldoveni le vor avea în vara 2019, ceea ce înseamnă perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.
Expertul afirmă că acordul de Liber Schimb cu UE, suportul oferit de către Guvernul SUA prin proiectul Agricultură Performantă, precum și entuziasmul apicultorilor moldoveni – sunt trei ingrediente necesare pentru apariția unei noi ramuri de export în Republica Moldova, fiind vorba de mierea de albini.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, până la semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, exporturile însumau puțin peste jumătate de milion de dolari anual. Însă, totul s-a schimbat odată cu liberalizarea comerțului cu UE și suportul oferit de către Guvernul SUA apicultorilor moldoveni. Astfel, în ultimii ani, exporturile au crescut, ajungând la 14 milioane de dolari anual.
Aproape tot volumul de miere exportată ajunge în UE, 80% revenindu-le la cinci țări: România, Italia, Franța, Slovacia și Germania.