După declarațiile ACUM de „necoalizare” cu PDM și PSRM, rămân doar două-trei scenarii: PDM+ PSRM ori formarea unui guvern minoritar. „Mai rămâne un scenariu: dacă Partidul Democrat reușește să facă o fracțiune mai mare decât se întrevede ea azi”, a declarat Valeriu Reniță în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârță este de părere că actorii politici care au acces în Parlament nu au nicio garanție că vor obține un scor electoral mai bun în cazul alegerilor anticipate, de aceea vor opta pentru scenariile care presupun formarea unui Guvern. În opinia lui, indiferent de componența Guvernului, reprezentanții PDM vor fi în fruntea cabinetului de miniștri. Ion Tăbârță spune că ar exista două formule de formare a Guvernului: „o alianță mare formată din PDM și PSRM, fără Partidul „Șor”, fapt ce ar constitui o condiție a socialiștilor. Al doilea scenariu ar însemna PDM+Partidul „Șor”+candidații independenți+un anumit grup de parlamentari desprinși de la socialiști”.
Sesizarea democratului Sergiu Sîrbu depusă la Curtea Constituțională prin care se solicită interpretarea mai multor articole din Constituție în contextul „riscului de creare a unui vid de putere”, trebuie analizată mai mult din punct de vedere politic decât juridic. Aceasta ar putea fi un instrument de a exercita presiune asupra partidelor care au acces în Parlament din perspectiva formării coaliției de guvernământ. Analistul politic Corneliu Ciurea susține că prin sesizarea la Curtea Constituțională, PDM pune în șah socialiștii, precum și pe alții care se gândesc la alegeri anticipate. „Nu știu în ce măsură asta apropie deznodământul și crearea alianței pentru că pentru mine factorul politic înseamnă mult pentru că dacă Vladimir Putin (n.r. - președintele Rusiei) îi va spune lui Igor Dodon să stea ferm pe baricade, atunci va fi greu de creat alianțeie”, afirmă comentatorul.
Șeful staff-ului Partidului Democrat, vice președinte PDMVladimir Cebotari, spune că în viitorul legislativ este de dorit ca o eventuală coaliție să fie cât mai largă pentru ca să reprezinte opinia mai multor alegători. „Probabil, varianta ideală ar fi o coaliție între PDM, ACUM și PSRM. De ce nu? Atunci noi acoperim un șir mare de alegători”, susține democratul. „Vrem o coaliție cât mai largă care să respecte voința poporului, dar noi nu excludem nicio opțiune, inclusiv alegerile anticipate”, a continuat Vladimir Cebotari.
Istoricul Octavian Țîcu, candidat al blocului ACUM DA PAS pe circumscripția nr. 16, Ungheni, afirmă că „nu va fi o coaliție propriu-zisă între PDM și PSRM pentru că aceasta omoară electoratul ambelor partide. Tot ce mai este în PDM și crede în valoarea pro-europeană a democraților și în valorile europene va veni la ACUM, iar alegătorii PSRM, așa cum au votat pentru mine la Ungheni mai mulți decât au votat pentru partidul lor, vor veni și ei la bloc”. Istoricul nu exclude că democrații vor încerca să clatine și fracțiunea blocului ACUM.
Partidul Democrat a adresat scrisori către Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. „Vrem ca oamenii să aibă claritate, în cel mai scurt timp posibil, privind viitorul proiectelor bune pe care le-a inițiat PDM. Am înaintat către PPPDA și PAS câte o scrisoare, prin care i-am invitat la negocieri. Astăzi, repetăm invitația noastră, astfel încât până la validarea alegerilor să începem a cugeta la viitoarea colaborare politică, ca să putem purcede rapid la lucru”, a spus Vlad Cebotari.
Partidul Acțiune și Solidaritate nu va răspunde invitației democraților la negocieri. „Plahotniuc și PDM au furat, au mințit, au umplut țara cu propria murdărie, iar în prezent caută târguri? Pentru ce? Ca să poată fura mai departe? Avem prea mult respect pentru cetățeni ca să intrăm în târguri cu bandiții. Le recomandăm să nu mai piardă timpul cu scrisorele”, a declarat pentru IPN Cristina Bujor, purtătorul de cuvânt PAS.
Partidul Socialiștilor anunță că își va expune poziția privind acțiunile ulterioare doar după încheierea tuturor procedurilor juridice și decizia finală a Curții Constituționale privind confirmarea mandatelor deputaților. „Orice declarație și orice tip de scrisori din partea formațiunilor politice așa-numite „pro-europene” la această etapă sunt premature. Noi, socialiștii, am contestat rezultatele alegerilor în mai multe circumscripții. De asemenea, în prezent, efectuăm o numărare paralelă a voturilor, rezultatele cărora vor oferi o notă întreg procesului electoral”, se menționează într-un comunicat de presă al formațiunii.
Rusia va păstra relații constructive cu Moldova și după alegeri, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe. „Cred că este reciproc avantajos”, a afirmat Maria Zaharova, citată de Agenția de presă TASS.
Potrivit acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania, care a intrat în vigoare ieri, 1 martie, , cetățenii Republicii Moldova, care au activat legal şi au achitat contribuții de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislației acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. Măsuri similare de securitate socială sunt valabile şi pentru moldovenii care s-au stabilit cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania și care au acumulat stagiu de muncă și în Republica Moldova.
O sută de biblioteci din Moldova vor fi completate cu fonduri de carte cu sprijinul României. Despre aceasta a anunțat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, la întrevedere cu premierul Pavel Filip. În mod special a fost evidențiată oportunitatea dezvoltării unui proiect transfrontalier de trecere la ecartament european pe traseul feroviar Chișinău-Iași, dar și a lansării unui tren rapid Chișinău-București.
Amănunte pe IPN!