Principalul, scurt pe doi – SINTEZA IPN 6 septembrie 2018

Dmitri Kozak ar putea veni în câteva săptămâni la Chișinău. Președintele Igor Dodon a anunțat că i-a propus demnitarului rus să discute cu toți factorii de decizie - și cu Guvernul, și cu Parlamentul, și cu Președinția despre tot ce ține de mandatul acestuia. Ar fi bine să se precizeze că, deși mandatul public scris al trimisului de la răsărit se referă în mod special la relații economice, și un copil înțelege că reprezentantul lui Putin ar fi fericit să-și bucure șeful cu lichidarea restanței de federalizare a Republicii Moldova, inițiată în 2003 sub pretextul soluționării conflictului din raioanele de stânga ale Republicii Moldova.

Deși președintele Igor Dodon afirmă că la această etapă nu poate fi vorba despre planuri de soluționare politică a conflictului care întruchipează interesul rusesc în zonă, știe o lume întreagă că influența Republicii Moldova asupra dosarului în cauză depinde de măsura pe care o stabilește, în primul rând, Moscova.

Peste 5000 de profesori au semnat prin Comunitatea „Pedagogi Solidari” o petiție prin care cer majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar. Grupul de inițiativă a depus petiția la Guvern și speră că, timp de o lună, până pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Profesorului, autoritățile să vină cu un răspuns pozitiv la solicitare.

Chiar dacă autoritățile au indexat cu 8% salariile de funcție ale cadrelor didactice și de la 1 septembrie salariul de funcție al unui profesor universitar este de 4840 de lei, profesorii sunt hotărâți să protesteze – cum au mai făcut-o, și nu o singură dată.

Cu ochii pe viitor e și Partidul Liberal, reiese din declarațiile lui Valeriu Munteanu la televizor, că pentru a putea contribui la îndreptarea Republicii Moldova pe calea democratică, forțele politice sănătoase din țară care sunt anti-Putin, anti-Moscova, sunt pro-europene și pro-românești, dar și anti-oligarhice, trebuie să-și unească forțele pentru a oferi Republicii Moldova o opțiune simplă de vot... Da, așa e, dar de ce din opoziție unirea forțelor se vede ca o necesitate, iar când apar „principiile și valorile”, adică ministerele și pârghiile, mințile celor care ieri se dădeau drept luminați parcă se întunecă și ei încep a pleda din nou pentru unire și opțiuni simple?

Iată că nemții înțeleg de ce. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei  Germaniei la Chișinău, ministrul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului German de Externe, Michael Roth, i-a spus omologului său moldovean, aflat la Berlin, că Germania așteaptă ca alegerile parlamentare de la începutul anului 2019 din Moldova să fie libere și corecte, cu participarea observatorilor străini. În legătură cu Legea privind amnistia fiscală adoptată recent, Michael Roth a solicitat guvernului moldovean să ia în serios preocupările partenerilor internaționali, ale societății civile și să se angajeze pe deplin în combaterea corupției și în edificarea statului de drept. Nu mai puțin răspicat domnul Roth a detestat și anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău.

Scandal și pe direcția Turciei! În dimineața a zilei de ieri au fost reținuți cetățeni turci, angajați ai liceului „Orizont”, fapt despre care SIS a anunțat că șapte cetățeni străini suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru unii lucrurile sau limpezit pe parcurs și Mișcarea de rezistență națională ACUM a protestat la aeroport, considerând că reținerea și expulzarea a șapte cetățeni turci – profesori și angajați ai liceului „Orizont” constituie un „abuz foarte grav comis de regimul autoritar Dodon-Plahotniuc, în schimbul relațiilor cu Erdoğan – reparația Președinției, vizita lui Erdoğan și alte favoruri”.
 
Vestea bună e că Radu Albot a ajuns în semifinale la US Open. Ținem pumnii!

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.