Mișcarea de rezistență națională ACUM consideră că reținerea și expulzarea a șapte cetățeni turci – profesori și angajați ai liceului „Orizont” constituie un „abuz foarte grav comis de regimul autoritar Dodon-Plahotniuc, în schimbul relațiilor cu Erdoğan – reparația Președinției, vizita lui Erdoğan și alte favoruri”. Reprezentanții Mișcării au organizat joi, 6 septembrie, o manifestație la Aeroport Internațional Chișinău pentru a atrage atenția comunității naționale și internaționale cu privire la răpirea ilicită a oamenilor, transmite IPN.
Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat că regimul care este acum în Turcia este unul autoritar, iar acele persoane nu vor avea elementar dreptul la apărare. Potrivit lui, această expulzare este una la detenție pe viață, în cel mai bun caz, pentru că în opinia sa, persoanele ar putea fi torturate sau chiar omorâte. „Acum, ca să ne dăm seama care este miza când acești doi indivizi trimit șapte persoane la detenție pe viață. Este o miză absolut uluitoare. Sunt niște construcții – Dodon vrea să-și repare Președinția, să obțină acel mobilier și de la 1 octombrie să se mute în clădirea Președinției, iar Plahotniuc vrea, probabil și el, construcția Arenei naționale. În fond, sunt niște mize care nu pot fi comparate cu viața unui om”, a notat Sergiu Litvinenco.
Secretarul PAS, Igor Grosu, care a deținut funcția de viceministru al educației, a declarat că încercările de a închide filialele „Orizont” datează încă din anul 2013. Fiind responsabil și de relațiile internaționale la Minister, Igor Grosu spune că își amintește că a parvenit o scrisoare de la Ministerul de Externe al Moldovei, care făcea trimitere la o scrisoare a Ministerului de Externe al Turciei, care încă atunci, într-o formă voalată, ruga să fie închise filialele acestui liceu. Potrivit lui, este vorba „o înțelegere între două regimuri – regimul lui Erdoğan și regimul lui Plahotniuc”.
„Le este absolut indiferent de siguranța cetățenilor, le este indiferent de ce o să creadă tinerii cei care au văzut cum sunt expulzați profesorii, care va fi impactul în viitor al acestor acțiuni. E important să-și mobileze Președinția, să-și construiască ce au de construit, după înțelegerile proprii”, a declarat vicepreședinta Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu.
Juristul Ion Mazur, membru PAS, a menționat că extrădarea nu poate fi făcută în lipsa unei decizii a instanței de judecată. În condițiile în care acest lucru a fost făcut, cu siguranță va exista o condamnare la CEDO.
Șapte cetățeni străini, printre care persoane din administrația Liceului „Orizont”, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul de Informații și Securitate anunță că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.
Un profesor din cadrul liceului, care a ales să își păstreze anonimatul, a declarat pentru IPN că în această dimineață, 6 septembrie, chiar din fața casei au fost ridicate șase persoane, printre care și vicedirectorul general al Liceului „Orizont”, directorul filialei din orașul Durlești, directorul filialei din Ceadâr-Lunga, dar și un profesor. De asemenea, a fost reținut și un minor, dar ulterior a fost lăsat. Potrivit sursei, nu se cunoaște unde se află persoanele respective. Sursa mai menționează că aceste persoane au solicitat azil politic în Republica Moldova încă în primăvară, iar în octombrie urmau să primească un răspuns în acest sens. În opinia sa, în aceste condiții expulzarea nu este tocmai corectă din punct de vedere juridic.