În domeniul editorial s-au pierdut mulţi ani, Gheorghe Erizanu

În domeniul editorial în Republica Moldova s-au pierdut mulţi ani din cauza reticenţei autorităţilor. Despre aceasta a spus directorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, într-un material pentru IPN. Editorul a precizat că la comercializarea cărţii nu se aplică TVA din anul 1998, lucru obţinut destul de greu. Totodată, statul a început a susţine proiectele editoriale abia din 2012, dar tot după insistenţa oamenilor din domeniu.

Potrivit lui Gheorghe Erizanu, la început, când Moldova abia şi-a obţinut independenţa, a existat o deschidere pentru piaţa din România şi din Rusia, şi editorii din Republica Moldova au lucrat o parte pentru piaţa din Federaţia Rusă, altă parte – pentru piaţa din România, iar unii şi acolo, şi dincolo. Astăzi însă nu avem niciun editor, poate cu o mică excepţie, care să lucreze cu piaţa rusă. Majoritatea s-au orientat pe piaţa românească sau au rămas în Republica Moldova.

Uniunea Editorilor din Republica Moldova a reuşit foarte greu, abia în 1998, să obţină omiterea TVA-ului la carte. „Dar vă daţi seama câţi ani am pierdut? În 2012 a fost implementat proiectul de susţinere a cărţii naţionale, ceea ce înseamnă că din tirajele editorilor cam 300 de exemplare se duc la biblioteci cu 60-40 la sută din preţul de vânzare a cărţii. Aşa creşte fondul de carte din biblioteci la preţuri rezonabile. Dar aceasta se face de trei ani, noi am pierdut alţi 22 de ani. Acest proiect de lege îl tot promovam din 1998, dar a fost un factor de reticenţă”, a spus editorul, fiind de părere că în Republica Moldova în materie de reglementare şi de legislaţie lucrurile trebuie duse până la capăt.

Potrivit lui Gheorghe Erizanu, în priorităţile oamenilor cartea e pe la margine, din cauza că s-a distrus şi nu s-a creat un sistem de valori, un sistem meritocratic în domeniul cărţii, al cunoştinţelor şi educaţiei. În sistemul educaţional e o perioadă când cititul este lăsat pe margine şi, capac la toate, spre exemplu, la Facultatea de Jurnalism nu există un modul de literatură. „Dacă ne uităm în presă, cronică de carte nu avem”, subliniază Gheorghe Erizanu, care e sigur că pentru ca să ajungă cartea un cult, ea trebuie promovată în presa cotidiană şi generalistă. Totuşi, directorul Cartier nu a fost niciodată adeptul teoriei că în Moldova se citeşte puţin, ci afirmă că aici se citeşte nici mai mult, nici mai puţin ca în alte ţări. El crede că scriitorii ar trebui să viziteze liceele sau grădiniţele, unde să discute despre cărţile lor.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.